2024. március 2., szombatMa Lujza napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 364,00 Ft | CHF: 411,00 Ft
2024.03.02. Lujza Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 364,00 Ft | CHF: 411,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A személyiségzavarral élők köztünk vannak, de hogy ismerjük fel őket?

Hirdetés

A személyiségzavarral élők köztünk vannak, de hogy ismerjük fel őket?

Százból körülbelül 5-15 ember küzd valamilyen személyiségzavarral, de „milyen kár, hogy kívülről nem látni, ahogy lélekben darabokra szakad az ember. Mennyivel egyszerűbb lenne, ha testi jelei is lennének, hogy oda a klasszikus értelemben vett harmónia, s kezdetét vette a deformáltság.” (Földényi F. László) Bizony, könnyebben felismernénk a narcisztikus, a borderline és az elkerülő személyiségzavart, amik a leggyakoribbak.

A borderline a személyes kapcsolatok zavarával, visszatérő „ürességérzéssel”, impulzivitással, önsértő magatartással jellemezhető. Ezzel becslések szerint az emberek 2-3 százaléka küzd, és körülbelül 1 százalékot érinthet a narcisztikus személyiségzavar (ők nem sűrűn kételkednek magukban annyira, hogy szakemberhez forduljanak). Sok egyéb típust is számontartanak, például a kényszeres, a dependens vagy az antiszociális személyiségzavar típusait.

Üveges Annával, pszichológus-író-kutatóval, ultrarövid terápiás konzulenssel, a Lelkünk üzenete testünk útjain – a SzomatoDráma-hatásmodell című könyv szerzőjével, a Mindset Pszichológia munkatársával, képzésben lévő integrálpszichológus-jelölttel beszélgettünk a körülöttünk is fel-felbukkanó személyiségzavarokról.

Hirdetés

Hajlamosító világ

Üveges Anna hangsúlyozza, hogy a narcisztikus vonások önmagukban nem egyenlőek a személyiségzavarral, és lehetőség szerint kerüljük egymás laikus diagnosztizálását. Inkább forduljunk a kompetens pszichiáter szakorvosokhoz.  

A mai posztmodern világ nagyon kedvez a zavarok kialakulásának. A közösségi média felszínes kapcsolatokra, a külvilág visszajelzéseitől való állandó függésre, a külsőségekkel való túlzott foglalkozásra, egymástól áttanulható narcizmusra nevel. Egyre inkább az a fontos, kapunk-e elég lájkot, mert ezzel tesszük egyenértékűvé a szeretetet, a népszerűséget. 

A pszichológus hozzáteszi, hogy bár a lélektan szerint a gyerekek lelki születése körülbelül 3 éves korig történik, a perinatális pszichológia tudományos bizonyítékai alapján már a méhen belül is érik különböző hatások a magzatot. Ezek együttesen alakítják személyiségét, amelynek fejlődése, alakulása nem áll meg a 3. életévben. Emiatt is igen hangsúlyos lehet a kamaszokat napi szinten érő közösségi média hatása, ami torz énképet adhat nekik. Vajon a szülők hogy segíthetnek a gyerekeknek?

Fokozottan, valódi jelenléttel érdemes figyelni a kamaszokra (is), beszélgetni velük a közösségi médiáról, hogyan érzik, valóban az ott kapott like-okban mérhető-e a szerethetőségük, milyen az ő valódi értékrendjük, hogyan vélekednek azokról a társaikról, akiket kevesebben követnek.

ZS 2711

Fotó: Szollár Zsófi / Index

Megértéssel, empátiával, ugyanakkor következetesen, a realitást előtérbe helyezve segíthetjük az egészséges énkép kialakulását, amivel a gyerek önazonosnak élheti meg magát, és nem kényszerül arra, hogy más akarjon lenni, mint ami ő legbelül. Üveges Anna elmondta azt is, hogy a fejlődés szenzitív periódusaiban érzékenyebbé válunk a környezeti hatásokra.

Ilyen időszak például a kamaszkor vagy azok a fordulópontok, amikor megtanulunk bízni másokban, önmagunkban, illetve képessé válunk az intim kapcsolatok kialakítására, a kezdeményezésre.

Ha a szülő gyereke mellett áll ezeknél a fordulópontoknál, akkor jó esély van az egészséges, integrált személyiség kialakulására, és kisebb eséllyel alakulnak ki mentális zavarok.

Védekező mechanizmus

Üveges Anna szerint „a genetikai prediszpozíció fennállhat, de az epigenetika rávilágít a környezeti hatások fontosságára is. Az adottság és a pszichoszociális hatások a »kulcs a zárban« illeszkedéssel együttesen alkotják a zavarok hátterét.”

A diagnosztikus rendszerek alapján a személyiségzavarok 3 csoportját különböztetjük meg a hozzájuk tartozó tünetek alapján: a különcöket (idetartoznak a paranoid, a szkizoid és szkizotip), a dramatikusokat (idetartoznak a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/08/22/pszichologia-szemelyiseg-zavarok-narcisztikus-borderline-szorongo-uveges-anna/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Van-e még ereje a családnak?

A társadalmi és kulturális változások az utóbbi évtizedekben különösen felgyorsultak az internetnek és a globalizációnak …