2024. május 25., szombatMa Orbán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 389,00 Ft
2024.05.25. Orbán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 389,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Nem tetszett Putyinnak a Wikipédia, csináltak helyette egy saját változatot

Hirdetés

Nem tetszett Putyinnak a Wikipédia, csináltak helyette egy saját változatot

Oroszország lecserélte a népszerű online enciklopédiát, a Wikipédiát egy államilag szponzorált változatra – számolt be a 404.com.

Az új platform az eredeti orosz Wikipédia klónja, ugyanakkor szerkesztése során odafigyeltek arra, hogy kihagyják azokat a dolgokat, amelyek rossz fényben tüntethetik fel az orosz vezetést. Az új enciklopédia, a Ruviki az URL-ben „ruwiki”-ként szerepel, és szigorú cenzúrát alkalmazva minden orosz nyelvű Wikipédia-cikket lemásolt.

Az új cikkek szerkesztésekor kizárták a „külföldi ügynökök” említését, valamint az orosz kormány megemlítését bármely olyan – külső nemzet által anyagi vagy egyéb módon támogatott – személyt vagy szervezetet illetően , amely véleményt nyilvánít a kormányról.

Hirdetés

A prominens „külföldi ügynökök” közé tartozik a februárban meghalt híres orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij  által létrehozott alapítvány és a Memorial nevű szervezet, amely a szovjet terror áldozatai emlékének megőrzésével foglalkozik. A szervezetet 2022-ben számolták fel, de az nem szűnt meg teljesen, Ukrajna megszállását követően Lettországba költözött.

Mindkét Ruviki-cikk tartalmaz utalásokat a külföldi ügynöki státuszukról. Navalnij cikkében például az áll, hogy ő egy „videóblogger”, aki „szélsőséges tevékenységben vagy terrorizmusban való részvételéről” ismert.

Vlagyimir Medejko, a Ruviki irányítója korábban kifejtette, hogy szerinte a Wikipédiának problémái vannak a „megbízhatósággal és semlegességgel”, így alternatívára van szükség. Medejko először júniusban jelentette be az 1,9 millió orosz nyelvű Wikipédia-cikk másolására és cenzúrázására irányuló projektet. Elmondása szerint a cél az volt, hogy ezeket úgy szerkesszék meg, hogy az információ minden orosz felhasználó számára „megbízható” legyen.

A korábbi cikkek azonban botrányosan lettek átdolgozva. Az ukrajnai háborúról szóló mintegy 110 cikk például teljes terjedelmében hiányzik, míg […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/04/30/oroszorszag-vlagyimir-putyin-wikipedia-ruviki-ruwiki-enciklopedia-cenzura/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Új ópiumtermelő nagyhatalom született, és a világ semmit sem tehet

Hatalomátvételüket követően a tálibok ismét betiltották a máktermesztést az addig a világpiac fő exportőrének számító …