2024. július 19., péntekMa Emília napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
2024.07.19. Emília Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Rárontott a művészre a KDNP aktivistája, cserébe megörökítette a festő

Hirdetés

Rárontott a művészre a KDNP aktivistája, cserébe megörökítette a festő

Mielőtt belevágnánk az új drMáriás-album ismertetésébe, feltétlenül meg kell emlékeznünk egy közelmúltbeli szürreális, már-már dadaista eseményről. Amiben valójában nincs is semmi rendkívüli, hiszen drMáriás vállaltan dadaista képző- és előadóművész, mondhatni „von Haus aus”, hiszen gyerekkori legjobb barátja és újvidéki alkotótársa a néhai Bada Tibor, azaz Bada Dada volt. És ugyan ki más vonzaná a dadaista incidenseket, ha nem egy dadaista művész?!

Történt, hogy drMáriás kiállítást rendezett szeptember végén a Havanna lakótelepen, azon belül is a Kondor Béla Művelődési Házban, A dadaizmus győzelme elkerülhetetlen! címmel. Mármost, egynémely festmény oly mértékben sokkolta Szarvas Attila „pedagógust és tíz gyermekes (sic!) édesapát”, nem mellesleg KDNP-s önkormányzati képviselőt, hogy

be akarta záratni a kiállítást.

Hirdetés

Az ominózus alkotáson Schmidt Mária látható, amint klasszikus Mária-pózban tartja karjában fiát, a kisded Ungár Pétert.

Biztosíték és a fjordok szerelme

Még egy kép kiverte a biztosítékot Szarvas képviselőnél, ez történetesen Postásy Csaba költő és kocsmáros legújabb verseskötetének (A múzsa rúzsa) borítója, drMáriás régebbi alkotása, amit szintén kiállított a festőművész a Kondor Béla Művelődési Házban, és amely a Sátán kutyáját ábrázolja meglehetősen frivol pózban. 

Szarvas Attila akciója akár szimbolikus cselekedetnek is felfogható, hiszen személyében egy tornatanár mondott sommás véleményt egy művészeti alkotásról. Hazánkban mindenki mindenhez ért, de remélem, a jövőben nem ez lesz a meghatározó, hogy a tornatanárok kizsűrizik a festményeket a képzőművészeti kiállításokról 

– fogalmazott drMáriás, majd kapva kapott az alkalmon, és megfestette a szándéka ellenére a kiállításnak fantasztikus (ingyen)reklámot szolgáltató Szarvas Attila akcióját, a dadaizmus eszközeivel karikírozva az inkvizítorok elhivatottságával felhorgadó Szarvas Attilát – aki elvbarátaival bibliai büntetést ró ki a művészre, megkövezi a közerkölcsök ellen súlyosan vétkező festőt. 

 

 

Fotó: Papajcsik Péter / Index

Miközben erről beszélgettünk drMáriással, házigazdánk elindított egy frenetikus, Greta Thunberget, a svéd klímaaktivistát ábrázoló videóklipet. A Tudósok együttes repertoárjába felvett mű címe: Gréta, a fjordok szerelme.

A műfaját tekintve leginkább ódának nevezhető videót Lehel Olivér „Totyi” rendezte, aki oroszlánrészt vállalt a Tudósok legújabb lemezének (Himnikus idők himnuszai) elkészítésében, továbbá tevékenyen bekapcsolódott a zenekarba is billentyűsként. 

Terítéken az új album

A <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/11/01/album-bemutato-megjelenik-a38-szarvas-attila-kdnp-kiallitas-havanna-lakotelep/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A rendezvény, ahol a nők gyógyulnak, miközben a férfiak menekülőre fogják

CrimeCon az a hely, ahol a tragédia szórakozás, legalábbis egyeseknek. Másoknak sokkal inkább a traumák …