2024. május 25., szombatMa Orbán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 389,00 Ft
2024.05.25. Orbán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 389,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Kína magyarországi nagykövete szerint történelmi jelentőségű a budapesti látogatás

Hirdetés

Kína magyarországi nagykövete szerint történelmi jelentőségű a budapesti látogatás

Hszi Csin-ping kínai elnök Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására érkezik Magyarországra május 8-án. Hszi Csin-ping 2019 utáni első európai útján Magyarország mellett érinti Franciaországot és Szerbiát. Kínai államfő utoljára 20 éve járt hivatalos úton Magyarországon.

Az állami látogatáson Hszi Csin-ping Orbán Viktorral és Sulyok Tamással a kétoldalú kapcsolatok mellett a Kína–Európa-viszonyról, valamint a két országot érintő nemzetközi és regionális kérdésekről folytat eszmecserét.

Gong Tao, Kína magyarországi nagykövete elmondta, hogy Hszi Csin-ping látogatása egybeesik a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok helyreállításának 75. évfordulójával. A kínai elnök látogatásán több kétoldalú egyezmény aláírására is sor kerül.

Hirdetés

Az elmúlt években Hszi Csin-ping és Orbán Viktor vezetésével Kína és Magyarország átfogó stratégiai partnerséget alakított ki, és ez az együttműködés egyre szélesebb területeken haladhat előre, mondta a diplomata.

Kijelentette, hogy a két ország közötti kapcsolatok pragmatikus fejlődéséhez a politikai alapok biztosítottak, Kína és Magyarország kölcsönösen tiszteletben tartja egymás fejlődési útját. Kiemelte, hogy az Egy övezet, egy út kezdeményezés egybeesett a magyar kormány Keleti nyitás politikájával.

Kérdésre válaszolva a nagykövet elmondta, hogy a Budapest–Belgrád vasútvonal fejlesztése az Egy övezet, egy út kezdeményezés egyik zászlóshajóprojektje. Ennek lezárultával a két főváros közötti utazási távolság 8 óráról 3 órára csökken.

A gazdasági kapcsolatokra kitérve elmondta, hogy Magyarország évek óta Kína első számú befektetési célpontja, és legnagyobb külkereskedelmi partnere az Európai Unió mellett.

A turisztikai kapcsolatokat segítheti, hogy márciustól vízum nélkül utazhatnak magyar […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/04/30/kina-diplomacia-hszi-csin-ping-sulyok-tamas-orban-viktor/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Új ópiumtermelő nagyhatalom született, és a világ semmit sem tehet

Hatalomátvételüket követően a tálibok ismét betiltották a máktermesztést az addig a világpiac fő exportőrének számító …