2024. február 24., szombatMa Alfréd napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
2024.02.24. Alfréd Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Fordulat a Prigozsin-ügyben: több gyanúsítottja is van merényletkísérletnek

Hirdetés

Fordulat a Prigozsin-ügyben: több gyanúsítottja is van merényletkísérletnek

Brit és ukrán hírszerzési források arról beszélnek, hogy Andrej Averjanov, annak az orosz katonai hírszerző egységnek a vezetője, amely a Szkripal-család Novicsokkal való megmérgezését szervezte Salisburyben, részt vehetett a Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin elleni merénylet megszervezésében − közölte az Ukrajinszka Pravda

A brit hírszerzésnek dolgozó két forrás szerint Averjanov irányította azt a műveletet, amelynek célja az volt, hogy 20 ezer orosz katonával váltsák le az afrikai országokban lévő Wagner csapatokat, és régóta ellenséges volt a kapcsolata Prigozsinnal.

Egy, az ukrán titkosszolgálatnál dolgozó forrás azt is megjegyezte, hogy az ukrán különleges szolgálatok jelenleg vizsgálják azt a lehetőséget, ami szerint Averjanovnak köze volt a repülőgép felrobbantásához, amelynek fedélzetén valószínűleg Prigozsin tartózkodott.

Andrej Averjanov az orosz katonai hírszerzés (GRU) 29155-ös egységét vezeti. A The New York Times és a Bellingcat szerint az egységet több gyilkossággal is kapcsolatba hozták, köztük Szergej Szkripal volt orosz kém és lánya, Julija 2018-as megmérgezésével Salisburyben.

Hirdetés

Ugyanez az egység lehet érintett a csehországi Vrbetice lőszerraktárának 2014-es felrobbantása, egy bolgár fegyverkereskedő 2015-ös meggyilkolásának kísérlete, egy moldovai destabilizációs kampány és egy 2016-os sikertelen montenegrói puccskísérlet ügyében is.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/08/26/haboru-orosz-ukran-konfliktus-jevgenyij-prigozsin-merenylet-szkripal-ugy-novicsok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

200 gyerek meghalt, börtönbe kerül a köhögés elleni szirupot gyártó cég vezetője

Két év börtönbüntetést kaptak, és 1 milliárd indonéz rúpia (63 056 dollár; 51 786 font) …