2024. május 19., vasárnapMa Ivó, Milán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
2024.05.19. Ivó, Milán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Mulatoztak, virslit ettek, sört ittak, de mi történik ma?

Hirdetés

Mulatoztak, virslit ettek, sört ittak, de mi történik ma?

Thürmer Gyula lapunk kérdésére elárulta, idén azért nem lesz munkáspárti majális, mert „úgy hozta a sors és a törvényalkotók akarata, hogy május elseje beleesik az EP-választási ajánlásgyűjtésbe. Hála a demokratikus rendünknek, húszezer ajánlásra van szükség, így kénytelenek vagyunk május elsején harccal ünnepelni, azaz gyűjteni az ajánlásokat.”

A politikus a rendszerváltás előtti majálisokról kifejtette:

Május elseje mindig a munkások harci ünnepe volt. Korábban a nyolcórás munkaidőért harcoltak, a szocializmus idején pedig ünnepelték a hatalmat, alkotmányba volt foglalva, hogy minden hatalom a dolgozó népé. Mulatozás volt, virsli és sör. Május elseje politikai részét a nagyszabású felvonulások jelenítették meg, amelyekre nem kellett hajtani az embereket, szívesen mentek maguktól is.

Thürmer Gyula úgy látja, hogy a rendszerváltók igyekeztek mindent eltörölni, ami a szocializmushoz kötődött, a vörös csillagtól kezdve a sarló-kalapácson át a felszabadulás szóig, „de a május elsején megakadtak, ezzel nem igazán tudtak mit kezdeni”, ezért nem törölték el a majálisozást. Május elseje ma is munkaszüneti nap, de Thürmer Gyula szerint „átformálták a családi együttlét ünnepévé, sőt, május 9-cel összekapcsolva európai jelleget is adtak neki. A dolgozóktól ellopták május elsejét.”

Hirdetés

A Munkáspárt elnöke az általuk szervezett majálisokról elmondta, hogy azokon sikerül visszaidézni a korábbi május elsejei hangulatot. „Mi megőriztük a felvonulós jellegét a majálisnak, és az elmúlt években a Kodály köröndtől a Városligetig tartott a munkáspárti felvonulás, ott egy kis területre tudtunk rendezvényt szervezni. Örömteli dolog volt, jöttek is az emberek, de közben megváltozott a Városliget, kulturális, muzeális jellegű park lett, ahol nem igazán férnek el a politikai rendezvények. Bízunk benne, hogy jövőre, amikor nem lesz választási kampány, vissza tudjuk hozni a munkáspárti majálist és a felvonulást” – hangsúlyozta Thürmer Gyula.

Karácsony, Dobrev, Kunhalmi a Városligetben

A DK–MSZP–Párbeszéd–Zöldek-szövetség „20 éve […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/05/01/majalis-majus-1-munkaspart-thurmer-gyula-karacsony-gergely-dobrev-klara-mi-hazank-mozalom-mszp-dk/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Berobbant az eperszezon, bőséges gyümölcstermés várható idén Magyarországon

Ebben az évben jó eperszezonra számítanak a szakemberek, az RTL arról számolt be, hogy berobbant …