2024. február 29., csütörtökMa  napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 362,00 Ft | CHF: 411,00 Ft
2024.02.29.  Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 362,00 Ft | CHF: 411,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Tíz éve nem kezdtek ilyen kevesen öngondoskodni

Hirdetés

Tíz éve nem kezdtek ilyen kevesen öngondoskodni

Első ránézésre bámulatos első félévet tudhat maga mögött az önkéntes nyugdíjpénztári szektor. Az öngondoskodás ezen formájára fordított összeg 2023 első félévének végén megközelítette a 76 milliárd forintot, az önkéntes pénztári bevételek így 5,8 százalékkal nőttek éves szinten. Azonban ha csak a második negyedévi adatokra tekintünk, akkor a 47 milliárd forintos bevétel már 13 százalékos növekedést jelent – ilyen szintű ugrásra az elmúlt öt évben nem volt példa.

A munkáltatók elkezdtek befizetni

A növekedés motorja meglepő módon a munkáltatói hozzájárulások emelkedése volt.

Az első fél évben 16 százalékot meghaladó mértékben fizettek be magasabb összeget dolgozóik után. ezen időszakon belül a második negyedévben közel 11,5 milliárd forintos befizetés érkezett a vállalkozásoktól, ami közel húsz százalékos növekedést jelentett.

Hirdetés

A céges befizetések felfutása azt eredményezte, hogy idén tavasszal az önkéntes nyugdíjpénztári számlákra érkező minden 100 befizetett forintból közel 30-at a munkáltatók fizettek be. Ilyen magas céges részarányra azóta nem volt példa, hogy a cafeteriarendszer támogatott részéből kikerültek a pénztári befizetések. Azért a tagok is ténykedtek. Az 55,3 milliárd forintos féléves befizetés szintén történelmi rekord az évek első hat hónapját tekintve.

Nagyon sok a kifizetés

Ennek ellenére túl nagy örömre még sincs ok. Bár tavaly és 2021-ben is azzal lehetett szembesülni év végére, hogy az év közbeni kifizetések összege meghaladja a tárgyévben beérkezett friss pénzek összegét, ám 2019 után most fordult elő először, hogy a kifizetések összege már az első félév végén meghaladta a beérkező új befizetéseket. Ez egyértelműen a megnövekedett szolgáltatási oldalnak köszönhető:

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/08/26/penztarak-mnb-nyugdij/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Milliókra perli egy nő Paul McCartney lányát egy baleset miatt

A 31 éves Chloe Mickelborough azt állítja, hogy a Stella McCartney olaszországi bemutatótermében történt esése következtében …