2023. május 31., szerdaMa Angéla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
2023.05.31. Angéla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Tudják, hol van Suhajda Szilárd – A realitást nézve nagyon kicsi az esélye, hogy életben találják

Hirdetés

Tudják, hol van Suhajda Szilárd – A realitást nézve nagyon kicsi az esélye, hogy életben találják

Tudják, hol van Suhajda Szilárd – közölték a hegymászó közösségi oldalán megosztott bejegyzésben. Suhajda Szilárd 2023. május 20-áról 21-ére virradó éjjel indult el csúcsmászó körére. A csúcsmászás napját a legkedvezőbb időjárás-előrejelzés ismeretében május 24-ére tűzte ki.

A hazai háttércsapat május 25-én reggel értesült róla, hogy suhajda Szilárd körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában van. Az őt észlelő csapat elmondta: ruházata alapján egyértelműen beazonosítható volt.

Hirdetés

Amikor elhaladtak mellette, életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta – olvasható a bejegyzésben.

A háttércsapat az esti órákban megállapodott a Suhajda Szilárd alaptábori hátterét biztosító nepáli ügynökséggel abban, hogy

május 26-án reggel megkísérelnek helikopterrel felrepülni olyan magasságba, ahonnan láthatják Suhajda Szilárdot. Ezzel egy időben három serpát elindítanak érte, akik optimális esetben már május 26-án, a késői órákban felérhetnek hozzá.

Legindi Tímea, az expedíció kommunikációs munkatársa, aki nemcsak Suhajda Szilárd egyszemélyes háttércsapatát alkotja, hanem a mindennapokban is szerető társa, felesége, ugyanakkor elmondta:

A realitást nézve már nagyon kis esélye van annak, hogy Szilárdot életben találják abban a magasságban, azonban én teljes mértékig bízom Szilárdban, és hiszek a csodákban.

The Big Five

Suhajda Szilárd hosszú távú projektje a The Big Five-sorozatként ismert hegymászófeladat: elérni Földünk öt legmagasabb hegycsúcsát, az eddigi stílust követve, „tisztán”, oxigénpalack és magashegyi teherhordók alkalmazása nélkül, környezettudatos sportolóként. A legnehezebbnek tartott K2 és a Lhoce már sikerült.

„Most vagyok legközelebb az Everest csúcsához. Félek, ugyanakkor boldog izgatottsággal várom az indulásom: a »rajtvonal« – a 4-es tábor, ahonnan kezdetét veszi a konkrét csúcsmászás – még messze van! Addig bármi történhet, de nagyon bízom a jó szerencsében!” – mondta indulás előtt a hegymászó.

Úgy érzem, a felkészülésemen és az expedíció eddigi heteibe fektetett munkán nem múlhat a siker! Szerencsés vagyok, hogy a családom és a barátaim, támogató partnereim, sőt, egy egész ország mellettem áll! Úgy érzem, mindenkiért mászok most! Készen állok!

– tette hozzá. A csúcsmászó kör pedig a tervek szerint zajlott. Suhajda Szilárd május 21-én elérte a 6400 méteren lévő 2-es tábort, majd 22-én a 7200 méteren lévő 3-as táborban éjszakázott. Innen május 23-án kora hajnalban mászott fel a 7950 méteren lévő 4-es táborba, ahol felállította egyszemélyes sátrát, és a késő délutánt hóolvasztással, folyadékpótlással töltötte.

Megszakadt kapcsolat

A csúcsra 23-án este, nepáli idő szerint 21:05-kor indult el Suhajda, tökéletes időjárási körülmények között – emlékeztet a bejegyzés.

Rajta kívül még többtucatnyi, pótlólagos oxigénnel mozgó, serpa hegyivezetők segítségére támaszkodó mászó mozgott a hegyen. A hegymászó GPS-nyomkövetője a beállított tízperces intervallumok helyett csak szórványosan küldött jeleket, esetenként akár négy órán át sem érkezett friss pozíciómeghatározás. Műholdas telefonján azonban kétszer is bejelentkezett – emlékeztetnek a bejegyzésben. A hegymászó lassan, de stabilan haladt, fizikailag jól volt, határozottan teljesíthetőnek tartotta a csúcs elérését és a 4-es táborba történő biztonságos visszatérést.

Hangkapcsolat ezután már nem jött létre vele.

Nyomkövetője 8720 méterről […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2023/05/25/suhajda-szilar-hegymaszas-eltunes-mount-everest/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megtelt a Szemlő-hegy a Suhajda Szilárd emléke előtt tisztelgőkkel

Megtelt a Szemlő-hegy a Suhajda Szilárd emléke előtt tisztelgőkkel

Már fél órával a 19 órára kiírt megemlékezés kezdete előtt gyülekeztek az ismerősök és az …