2024. szeptember 16., hétfőMa Edit napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 419,00 Ft
2024.09.16. Edit Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 419,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Szlovákiai Magyar Írók Társasága az Indexnek: Az agresszió minden formáját elítéljük

Hirdetés

Szlovákiai Magyar Írók Társasága az Indexnek: Az agresszió minden formáját elítéljük

A szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico (Smer) miniszterelnököt. Az életveszélyes sérüléseket szenvedett politikust helikopteren szállították kórházba, majd megműtötték. Az operáció sikeresnek bizonyult, a sajtó értesülései szerint stabilizálták az állapotát. A merénylőt elfogták.

A támadót a rendőrök elfogták és lefegyverezték, a környéket a rendőrség kiürítette. Az elkövető Juraj Cintula, a 71 éves költő, aki azért lőtt rá a kormányfőre, mert „nem értett egyet a kormány politikájával” – derül ki egy, az X közösségi oldalra feltöltött felvételből, amelyen maga Cintula szerepel. Ezt itt nézheti meg. Cintula 2015 óta tagja a Szlovák Írószövetségnek (SSS), amely felháborodását fejezte ki az incidenssel kapcsolatban. Azt írták, a tagságát azonnali hatállyal visszavonják.

Az Index az ügyben megkereste a Szlovákiai Magyar Írók Társaságát, arról érdeklődtünk, mit gondolnak az esetről, mit lehet tudni Juraj Cintula műveiről, azok mennyire szélsőségesek, népszerűek, valamint milyen a költő megítélése a szlovák irodalmi életben. Kérdéseinkre Hodossy Gyula, a szervezet elnöke írásban válaszolt.

Hirdetés

Megkeresésükre reagálva a Szlovákiai Magyar Írók Társasága elnökeként szeretném kinyilvánítani, hogy a megdöbbenésen, traumán és együttérzésen túl véleményem szerint mindenekelőtt a társadalmi indulatok csillapítására van égető szükség. Magam és az írótársaság tagjai nevében csatlakozunk azokhoz, akik a tragédia emberi oldalát képviselik, és az agresszió minden formájának elítélésén túl elhatárolódom a további véleménynyilvánítástól

– olvasható a válaszban.

Szlovák és külföldi politikusok és vezetők is döbbenetüket fejezték ki az esettel kapcsolatban, és mielőbbi felépülést kívántak a miniszterelnöknek.

A merénylet után megszólalt […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2024/05/16/szlovakia-mernyelet-fico-ellen-szlovakiai-magyar-irok-tarsasaga-reakcio/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nem kertelt, megnevezte édesapja gyilkosait, akik mind vezető politikusok

Ki ne szeretné a francia irodalmat? Na ugye. Már csak e miatt a szeretet miatt …