2023. június 1., csütörtökMa Tünde napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 371,00 Ft | USD: 348,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
2023.06.01. Tünde Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 371,00 Ft | USD: 348,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Kedvező folyamatok horizontja sejlik fel: fordulat jöhet az élelmiszerárakban

Hirdetés

Kedvező folyamatok horizontja sejlik fel: fordulat jöhet az élelmiszerárakban

Rendkívüli piaci környezetben jelentősen növelte árbevételét a múlt évben a magyar piac egyik meghatározó agrárvállalatához, a Nagisz csoporthoz tartozó Nádudvari Élelmiszer Kft. (A Nagiszt  az OTP Bank vásárolta fel 2020-ben. Fontos megjegyezni, hogy nincs összefonódás a szintén Csányi Sándor OTP-elnök érdekeltségébe tartozó Bonafarm élelmiszertermelő csoporttal. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) csak egy, a két vállalat közötti kínai fal” felhúzásával engedélyezte az akvizíciót, ezáltal elkerülve a potenciális, piactorzító hatással járó együttműködést – jelezte Nagy Ádám, a Nádudvari Élelmiszer Kft. ügyvezető igazgatója.

A 300 munkavállalót foglalkoztató vállalat három üzletágon keresztül van jelen az élelmiszerpiacon. Évente 30 millió liter tejet, 3500 tonna húskészítmény, és ugyanennyi mirelit terméket dolgoznak fel a vállalat üzemeiben. A tejtermékek 50, míg a másik két üzletág 25-25 százalékkal járul hozzá a bevételmixhez.

Míg 2021-ben 12,5 milliárd forint nettó árbevételt könyvelhetett el a vállalat, addig ez tavaly 16,7 milliárd forintra rúgott, ami 35 százalékos bővülést jelent.

Hirdetés

Nagy Ádám a számsorral kapcsolatban hangsúlyozta: közel azonos volumenszint mellett egyértelműen az élelmiszerinflációnak tudható be a növekedés.

2022-ben 479 millió forint üzemi eredményt ért el a Nádudvari a 2021-es 579 millió forint után. Az EBITDA (árbevételt és kamatfizetés, adózás és amortizáció előtti nyereség) a 2021-es 945 millió forint után tavaly 862 millió forintot tett ki, míg az adózás előtti eredmény a 2021-ben elért 567 millió forinthoz képest az előző évben 435 millió forint volt. Nagy Ádám elmondása szerint az utóbbi tekintetében látható csökkenése szinte teljes egészében az energiaköltségek drasztikus megugrásának tudható be, ám a körülmények ismeretében jó eredménynek titulálta.

Költség- és energiamegtakarítás jegyében

A Nagisz csoport 20 milliárd forintos beruházási programjának részeként a Nádudvarinál 2021-2022-ben 1,2 milliárdnyi fejlesztés valósult meg – 431,5 millió forintnyi Élip (Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program)-támogatás mellett –, aminek keretében automatizálás, kapacitás-, illetve hatékonyságnövelés zajlott le. Idén 650 millió forintot fektetnek energiahatékonyságot növelő projektekbe. Ennek része többek között az üzemek napelemekkel való ellátása, valamint az elavult nagyfogyasztású hűtőgépek korszerűbb, energiatakarékos modellekre cserélése. Továbbá a hűtőkből kiáramló hulladékhőt is újrahasznosítják. A tervek szerint ennek köszönhetően az évi 8 millió kilowattóra gázfogyasztás 7 millióra csökkenthető. „Minden olyan fejlesztés üdvözlendő a vállalat életében, ami költségmegtakarítást eredményez” – mondta Nagy Ádám.

A kanyar felé tartanak az élelmiszerárak

A vállalat tavaly 4,5 milliárd forint költségnövekedést tapasztalt. Ebből a nyerstej árának emelkedése 1,2 milliárd, míg az energiaáré (villany: 850 millió forint, gáz: 450 millió forint) 1,3 milliárd forint pluszköltség jelentett. „A korábban 70 forintos köbméterenkénti gázár tavaly augusztusra 1100 forintra ugrott fel” – szemléltette az energiaárak elszállását Nagy Ádám. Ugyanakkor a költségemelkedésnek csak egy része épült be az árainkba, jelentős részét a cég magára vállalta. Emiatt mérséklődött a nyereség – tette hozzá az ügyvezető. A szakember azt is elmondta, hogy az élelmiszer-drágulásra a vásárlók is reagáltak, a nem alapvető élelmiszerek egy része átmenetileg kikerült sok fogyasztó kosarából. Hozzátette: az idei év azonban a tavalyinál már kedvezőbben alakulhat a költségek szempontjából.

A tej esetében például csökkent az alapanyagok ára, ez a hatás pedig rövidesen megjelenhet a bolti árakban is, azaz lassan visszafordulhatnak az élelmiszerárak. Az energiakiadások azonban továbbra is bizonytalanságot okozhatnak.

Miért drágult a tej?

Kétféle

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/05/10/nadudvari-tej-tejarak-elelmiszerarak-joghurt-tejtermekek-huskeszitmeny-grillkolbasz-energiaarak-gvh/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az euróval szemben erősödött, a dollárral szemben gyengült a forint

Az euróval szemben erősödött, a dollárral szemben gyengült a forint

Az euró jegyzése este hat órára 370,34 forintra gyengült a reggeli 370,87 forintról, a svájci …