2024. május 20., hétfőMa Bernát, Felícia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
2024.05.20. Bernát, Felícia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Lehet, hogy az izzadás védhet meg a Lyme-kórtól

Hirdetés

Lehet, hogy az izzadás védhet meg a Lyme-kórtól

Most kezdődik a kullancsszezon, úgyhogy jó, ha résen vagyunk, mert a kis vadállatok áprilistól júliusig, majd szeptembertől novemberig a legaktívabbak. De lehet, hogy lassan már nem kell annyira félnünk tőlük, kiderült, az emberi verejtékben található fehérje védelmet nyújthat a Borrelia, a kullancsok által terjesztett baktérium ellen, ami Lyme-kórt okoz.

A Nature Communicationsben megjelent tanulmányban olvashatjuk, hogy laboratóriumi egereknél a fehérje megfékezte a baktériumok növekedését. De vannak olyan emberek, akiknél a fehérje nem jól funkcionál, ez növelheti a betegség kockázatát.

Michal Tal, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) immunológusa azt mondta, a Lyme-kórt általában a szabadidős tevékenységekkel asszociáljuk, kempingezés, erdei kirándulás, ahova a kullancsokat nagy számban képzeljük, pedig azt is érdemes most már észben tartani, mennyit izzadunk az állatokkal való találkozáskor.

Hirdetés

Tal és munkatársai olyan géneket kerestek, amelyek bizonyos embereket fogékonyabbá tehetnek a Lyme-kórra, és megközelítőleg 620 000 ember genetikai adatait elemezték.

Közülük több mint 25 000 személynél diagnosztizáltak Lyme-kórt.

Három fontos gént tártak fel: két gén adja az utasításokat olyan immunfehérjék előállítására, amelyek segítenek a szervezetnek azonosítani az idegen betolakodókat, a harmadik pedig az SCGB1D2-t kódolja. Ez egy idegen fehérje, amiről eddig nem sokat tudtak a kutatók, most lett világos, hogy a verejtékmirigyekben keletkezik, és megjelenhet a bőrön is. A bőrön, ami az első számú védelmi vonal a kullancsokkal szemben.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2024/05/16/kullancs-csipes-lyme-kor-feherje-verejtek-bakterium/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Így kaphatjuk vissza az elvesztett időt

Egyre többen idegenkednek a természettől, az állatoktól, terjed a biofóbiák száma és fajtái (pók, rovar, …