2023. szeptember 29., péntekMa Mihály napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2023.09.29. Mihály Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Tizedannyit ér a Fradi riválisa, a Debrecenre sokkal nagyobb falat vár Európában

Tizedannyit ér a Fradi riválisa, a Debrecenre sokkal nagyobb falat vár Európában

Csütörtök este folytatódik a magyar labdarúgócsapatok európai kalandozása, de ezúttal már csak két szereplővel, mivel a Kecskemét és a Zalaegerszeg búcsúzott az Európa-konferencialiga második selejtezőkörében. A rekordbajnok Ferencváros és a Debrecen viszont még talpon van a harmadik számú kupasorozatban, előbbi Máltára látogat, míg utóbbi Ausztria egyik leghíresebb klubjával néz farkasszemet a következő fordulóban. Nézzük, mit várhatunk a párharcoktól!

Némileg javította renoméját a Ferencváros azok után, hogy szégyenszemre búcsúzott a feröeri KÍ Klaksvík ellen a Bajnokok Ligájában, mivel kettős győzelemmel ejtette ki az ír bajnok Shamrock Roverst, igaz, két ligával lejjebb. Az Ekl harmadik selejtezőkörében a zöld-fehérek egy újabb, teljesen ismeretlen ellenféllel küzdenek meg, és a máltai Hamrunk Spartans elleni párharcban természetesen hatalmas favoritnak számítanak. A versengést persze semmiképpen sem szabad félvállról venniük, akiben ilyen gondolat az erőviszonyok ismeretében megfogalmazódna, annak jusson eszébe a feröeriek elleni ütközet

A Debrecen a vártnál talán néhány fokkal nehezebben, de végül búcsúztatta az örmény Alahskertet a második körben, így következhet a már sokkal komolyabb kihívásnak ígérkező Rapid Wien elleni párharc, amelyben viszont az előző körrel ellentétben már nem Srdan Bagoljevics csapata számít esélyesnek.

Ennek ellenére aligha feltartott kézzel érkezik a Debrecen a bécsi odavágóra, főleg annak ismeretében, hogy Dzsudzsák Balázsék bajnoki mérkőzését a hétvégén elhalasztották, így egy hét pihenő után léphetnek újra pályára. 

Először vegyük górcső alá a magyar rekordbajnok párharcát a máltai Hamrun Spartans ellen. A Ferencváros a korábbiakban már találkozott máltai csapatokkal az európai kupaporondon, legutóbb a 2019–2020-as szezonban a Valletta FC-t ejtette ki a Bajnokok Ligája-selejtező második fordulójában. A zöld-fehérek akkori kupakalandja az Európa-liga csoportkörében ért véget, most viszont egy ligával lejjebb, az Ekl-selejtező harmadik fordulójában utaznak Máltára. Ellenfelük az aktuális bajnok, és a honi mezőny toronymagasan kiemelkedő csapata, a Hamrun Spartans lesz.

DE MIT KELL TUDNI A MÁLTAI CSAPATRÓL? 

A Spartans a mindössze kilencezer fős Hamrun városának csapata, mely település enyhén emelkedő síkon 2,5 kilométerre található Vallettától. A település 1881-ig a San Giuseppe nevet viselte, és a hétköznapi beszédben a mai napig használatban van. A város labdarúgócsapata jelenleg a máltai élvonal első számú klubja, úgy nyerte meg a bajnoki címet a legutóbbi szezonban, hogy a második helyezett Birkirkarát 19 ponttal előzte meg, kétség sem fért dominanciájához.

Joseph Mbong, a Hamrun Spartans támadója ünnepli gólját

Joseph Mbong, a Hamrun Spartans támadója ünnepli gólját

Fotó: NurPhoto / Getty Images Hungary

A keretének összértéke viszont elég szerény, a mértékadó Transfermakt alig ötmillió euróra taksálja a csapatban szereplő játékosok értékét. A klub legértékesebb labdarúgója a szerb Nemanja Krstic 650 ezer euróval, míg a játékosok átlagos piaci értéke nagyjából a 100 és 300 ezer euró közötti állományban mozog. Viszonyításképpen, a Ferencváros keretét közel 50 millió euróra jegyzi a portál, amely összeg tízszer annyi, mint máltai riválisának. (Zárójeles megjegyzés, a KI Klaksvík keretének értéke 2,7 millió euró.)

Sokat mondó adat, hogy a nyáron visszatérő Cristian Ramírez egymaga többet ér a Ferencvárosban, mint az egész Hamrun kerete.

Nos, de visszatérve az apró máltai település együtteséhez, lebecsülni semmiféleképpen nem szabad a Hamrunt, már csak azért sem, mivel az Ekl-selejtező előző körében legyőzte a szintén sokkal értékesebb és így esélyesebb grúz Dinamo Tbiliszit. A Hamrun összesen 16 légióst foglalkoztat, ez a szám a magyaroknál 21, míg a máltaiak sosem jártak még európai kupasorozat főtábláján. Ezzel ellentétben a Ferencváros sokkal rutinosabb „európai kalandozónak” számít.

Az olasz mester, Luciano Zauri edzette alakulat hazája kilencszeres bajnoka, míg hat alkalommal a Máltai Kupát is elhódította.

Egyelőre csak az európai kupaszerepléssel kell foglalkoznia, mivel a honi bajnokság szeptember derekán veszi kezdetét. A Ferencváros ezzel szemben már elkezdte menetelését a magyar élvonalban a Fehérvár elleni

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/futball/2023/08/10/europa-konferencialiga-ferencvaros-hamrun-spartans-debrecen-rapid-wien-elozetes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

A Real Madrid is bejelentkezett a megsértett gólkirályért

A Real Madrid is bejelentkezett a megsértett gólkirályért

Mint beszámoltunk róla, az elmúlt hónapokban egyre feszültebbé váló kapcsolat a napokban mérgesedett el igazán, …