2024. szeptember 16., hétfőMa Edit napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 419,00 Ft
2024.09.16. Edit Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 419,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Odaragasztott minket a tévé elé Sean Bean új kosztümös sorozata

Hirdetés

Odaragasztott minket a tévé elé Sean Bean új kosztümös sorozata

Amikor Sean Bean neve egy kosztümös produkció stáblistáján felbukkan, A Gyűrűk Ura és a Trónok harca után az ember önkéntelenül is elgondolkozik rajta, hogy vajon ebben az újdonságban is fűbe harap majd a színész karaktere? Elvégre a 65 éves angol sztár kis túlzással abból csinált karriert magának, hogy 2024-ig bezárólag majdnem 25 filmben és sorozatban halt meg a kamerák előtt. A Shardlake című új tévészéria mégse csak ezért érdekes, hanem mert két, egymással ritkán találkozó zsánert vegyít magába: a történelmi drámát és egy feszült, sötét hangulatú krimit. Tehát tulajdonképpen a Disney+-on május 1-jén debütált Shardlake egy kosztümös nyomozós sorozat, ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni.

Ami a sztoriját illeti, a Shardlake-ben egyszerűségnek mondjuk nyoma sincsen, egy olyan alaphelyzetbe ejtenek bele minket a készítők in medias res, hogy még az Agatha Christie-n pallérozódott nézőknek se lesz egyszerű dolguk, ha önjelölt detektívet akarnának játszani. A sorozat szerint, a C. J. Sansom által jegyzett Kard által című regényhez hasonlóan a 16. századi Angliában járunk, Boleyn Anna lefejezése után nem sokkal, amikor VIII. Henrik az egyház fejévé nevezi ki magát, a katolikus egyház tagjaira pedig nehéz idők várnak, hiszen a hatalmaskodó Thomas Cromwell megbízottakat küld szét, hogy az ország kolostoraiban vizsgálódjanak. Igen ám, de az egyik ilyen küldöttet, Robin Singletont lefejezve találják a Szent Donát monostorban. Ekkor jön a képbe a testileg deformált, de éles elméjű ügyvéd, Matthew Shardlake (Arthur Hughes), akit maga Cromwell (Sean Bean) bíz meg fontos feladattal, azzal, hogy járjon a végére a gyilkosságnak.

Sean Bean

Sean Bean

Hirdetés

Fotó: Disney+

Shardlake nem egyedül vág neki az útnak, amolyan jó zsaru-rossz zsaru dinamikára pályázva vele tart a piperkőc és nagyszájú Jack Barak (Anthony Boyle), akinek nem túl ügyesen titkolt szándéka, hogy Cromwell ügynökeként okot találjon a Szent Donát bezárására. Az érdekes ebben a sorozatban, már a nem megszokott történelmi körítést leszámítva, hogy a két főhős közül nehéz megmondani, hogy ki az elviselhetetlenebb. Szóval, lehet, hogy inkább rossz zsaru-még rosszabb zsaru párosításról beszélhetünk Shardlake-ék esetében. Lényeg a lényeg, hogy Arthur Hughes remekül hozza a szarkasztikus, mindig morcos ügyvédet, mellette pedig egyfajta fékevesztett Watsonként ügyeskedik a Manhuntban és A levegő uraiban is látott Anthony Boyle, aki valami egészen gyors tempóban az egyik legfelkapottabb fiatal tévésztárrá avanzsált mostanra.

Tisztán látszik, hogy a készítő Stephen Butchard jócskán belekóstolt már abba, hogyan kell történelmi regénysorozatot kisképernyőre vinni, elvégre a showrunner egy iszonyatosan szórakoztató adaptációt csinált Az utolsó királyság címmel a Bernard Cornwell által írt Angolszász históriákból is, és a Shardlake-regények első részén alapuló új szériájával se vall szégyent. Igaz, hogy nagyon rövid a tévés verzió, mindössze négy epizód, és a mindig borongós, már-már komikusan darkosra vett fényképezésével meg nem mondanánk, hogy a stáb részben Magyarországon forgatott, a kidolgozottnak érződő szereplőknek, és az intrikus történetvezetésnek köszönhetően mégis azon kapjuk magunkat, hogy ottragadunk a tévé előtt.

<img id="kep_szerkfoto_image_56220741" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/cinematrix/2024/05/09/shardlake-teve-sorozat-disney-plusz-kosztumos-krimi-irodalom-adaptacio-sean-bean-elso-evad-ajanlo/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nem kertelt, megnevezte édesapja gyilkosait, akik mind vezető politikusok

Ki ne szeretné a francia irodalmat? Na ugye. Már csak e miatt a szeretet miatt …