2024. szeptember 16., hétfőMa Edit napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 419,00 Ft
2024.09.16. Edit Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 419,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Lezuhant a repülőgépe, csodával határos módon mégis életben maradt

Hirdetés

Lezuhant a repülőgépe, csodával határos módon mégis életben maradt

Bárdy György gyerekkora óta rajongott a színházért, a moziért. Szenvedélye akkora volt, hogy 13 éves korában létrehozott egy színtársulatot. A Kispesti Református Ifjúsági Egyesületben rendezőként és színészként is fellépett a saját csoportjával. Egyszer megrendezte Kodolányi János Földindulás című drámáját, a főszerepet pedig magára osztotta. S milyen jól tette, hisz az előadást Várkonyi Zoltán is megtekintette, ami örökre megpecsételte a fiatal Bárdy sorsát.

Találtak valami gyöngyszemet

A történetről a Jászai Mari-díjas színész 2006-ban, 85 éves korában beszélt az ATV műsorában.

Szabadtéri előadás volt a templom udvarán, amelyre Várkonyi Kiss Ferenc társaságában csöppent be. Előtte ugyanis a világhírű Kispesti Gödörben szálka nélküli halászlét fogyasztottak. Az asztalukon találtak egy kis cédulát, amit kézzel írtunk, festettünk. Kiss Ferenc azt mondta: »Zoli, menjünk el, hátha találunk valami gyöngyszemet.« Hát, ez voltam én.

A produkció után Várkonyi Zoltán odalépett Bárdyhoz, és ajánlatot tett neki.

Hirdetés

Majd sok év múlva, ha Budapesten színházam lesz, ott lesz a helyed

– mondta, ám az élet úgy hozta, hogy Bárdyt egy időre elkerülte a színészet, sőt az élete is veszélybe került. A II. világháborúban ugyanis az ukrán fronton szolgált repülősként. Az Újságmúzeum azt írja, hogy többször is a halál torkában járt, egy alkalommal a repülőgépe is lezuhant, ám csodával határos módot életben maradt. 1945-ben véget ért a második világháború, s miután felépült a Don-kanyarban szerzett sebesüléséből, felkereste Várkonyit, és azt mondta: „Itt vagyok, élek, állok rendelkezésére.” A Művész Színház direktora pedig betartotta a szavát.

Nem sokszor, csak négyszázszor

Bárdy György alvilági fickótól durva csendőrig bárkit képes volt eljátszani, és a veszélyes nőcsábász szerepe sem állt tőle messze – az életben sem. Shakespeare-től Molnár Ferencen és más klasszikusokon át a kortárs drámákig százféle alakban mindig kiválóan játszott. Sokan a félszemű Jumurdzsákként is emlékezhetünk rá az Egri csillagokból.  

Szóval a komoly és a humoros szerepkör is közel állt hozzá. A drámai, úgymond „sötét” szerepekhez is másképp nyúlt, mint mások: humorral. Nem úgy, hogy nevetni kelljen rajta, hanem […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2024/05/26/bardy-gyorgy-szinesz-legenda-kviz-szuletesnap/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nem kertelt, megnevezte édesapja gyilkosait, akik mind vezető politikusok

Ki ne szeretné a francia irodalmat? Na ugye. Már csak e miatt a szeretet miatt …