2024. szeptember 16., hétfőMa Edit napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 419,00 Ft
2024.09.16. Edit Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 419,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Itt találkozik az új generáció az anonim függők klubjával

Hirdetés

Itt találkozik az új generáció az anonim függők klubjával

Nincs mit tenni, a Bring Me The Horizon nem bír magával. Az elmúlt években minden konvencióval szakított a banda, ami új lemezüknél sincs másként. A metalcore egyik legismertebb neve már évek óta nem korlátozza magát csupán a dallamos refrének és üvöltött breakdownok keverékére. A sokszínűséget új kiadványuknál is hozták. 

Mostani lemezük a 2020-as Post Human: Survival Horror egyfajta folytatása. A banda énekese, Oliver Sykes már akkor belengette, hogy négy darab Post Human előjelzésű EP-t tervez a banda kiadni sorozatként az elkövetkező években, mivel elegük van az albumokból. Ezzel szemben már az első kiadványra kilenc dalt hozott össze a csapat – az énekes akkor be is vallotta, nem számított rá, hogy ennyi jön össze végül –, a mostani pedig a maga 16 trackjével már ezen is jócskán túltett.

A majd egyórás játékidejű album az eddigi egyik legszélesebb skálán mozgó BMTH-lemez.

Hirdetés

A mostani kiadást többéves készülődés előzte meg, hisz az első beharangozó dal már 2021-ben megjelent. Eredetileg tavaly ősszel debütált volna a korong, azonban ezt eltolták, és most, akár derült égből egy jókora mennydörgés villámviharral kísérve, 2024. május 24-én be is csapódott a banda hetedik stúdiólemeze, a POST HUMAN: NeX GEn.

Ha valaki nem tudná, hogy pontosan mit is takar a koncepcióalbum kifejezés, most megtapasztalhatja a Bring Me The Horizon új lemezén. Zanzásítva annyit tesz, hogy a lemezen nem csupán egymás mellé helyezett dalok közösen jól hangzó csokra hallható. A számok sorrendjükben, tartalmukban és témájukban – sokszor zeniségükben is – összekapcsoltak, együtt értelmezhető tételek. Persze egyes dalok a kontextusból kiragadva is működnek, de sok szám az album egészét tekintve mutatja meg tényleges, benső világát.

Rejtett koncepció

Ilyen alkotás volt a múltban a Pink Floydtól a The Wall, a Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band a The Beatlestől, a The Stage az Avenged Sevenfoldtól, vagy most a Post Human: NeX GEn

Egy korábbi interjújában Oliver Sykes úgy fogalmazott a mostani lemezről és a Post Human sorozatról, hogy:

Ez egy valódi konceptalbum, teljes narratívával, amely kapcsolódik az első kiadványhoz, azonban a benne lévő koncepció rejtve van, mélyen eltemetve. Egyeseket nem fogja érdekelni, de sokaknak olyan lehet ez, akár egy önsegítő könyv. Rengeteg dolog van, ami kimondottan egyértelmű, de akad olyan is, ami titkosított, burkoltan tálalt. Az embereknek maguknak kell rájönni ezekre.

A titkosított üzenetek szemlátomást egyszerre jelentkeznek a lemezborítókon, a dalcímekben és persze a dalszövegben, azonban, hogy ezekkel pontosan mit szeretne üzenni a banda, azt már nem olyan könnyű megfejteni. Szövegtémákat tekintve előkerül többek közt a függőség, a hatalmi elnyomás, az elidegenedés és az árulás is.

Bár eredetileg EP-nek tervezték a két Post Human-kiadványt – amik idővel albumhosszúságúvá nőtték ki magukat –, kérdés, hogy tartják-e a négyes kompozícióként tálalt tervet.

Ez annyiban sem lesz könnyű, hogy 2023-ban jelentős változás történt a banda felállásában. Jordan Fish, a csapat billentyűs producere kilépett a zenekarból, így 2013 óta ez az első kiadvány, amelynek megjelenésekor a Bring Me The Horizon újból a négyfős eredeti felállásra zsugorodott.

Tudatos keverék

Zenjét tekintve az album rengeteg stílust kever. Megjelenik a zenekartól „elvárt” metalcore, de vannak post-hardcore, post-grunge, nu metal, trap, elektronikus zenei és egyéb alternatív elemek is. Ami igazán dicséretes és valóban profi, hogy az album sehol sem törik. Hibátlanul viszi végig a hallgatót, ráadásul olyan pontosan kötötték a dalokat, hogyha összevágnánk egyetlen, 55 perces hangsávvá az egészet, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/zene/2024/05/28/bring-me-the-horizon-album-kritika-stenk-oliver-sykes-jordan-fish-post-human-nex-gen-metalcore/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nem kertelt, megnevezte édesapja gyilkosait, akik mind vezető politikusok

Ki ne szeretné a francia irodalmat? Na ugye. Már csak e miatt a szeretet miatt …