2024. szeptember 16., hétfőMa Edit napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 419,00 Ft
2024.09.16. Edit Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 419,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / A felesége is tudta, hogy a férfiakhoz vonzódik

Hirdetés

A felesége is tudta, hogy a férfiakhoz vonzódik

Pénz nélkül tengődött New Yorkban, 1939-ben, az egyetem elvégzése után nem talált állást, és fogalma sem volt, mihez kellene kezdenie. Pici szobát bérelt, és minden kisebb zenei munkát kénytelen volt elvállalni: zongoraórákat és énekleckéket adott egy dollárért, balettgyakorlatokat kísért zongorával. Ismerősökön, véletlen találkozásokon és beugrásokon keresztül lett 1943-ban a New York-i Filharmonikusok másod-, 1958-ban pedig a vezető karmestere.

Leonard Bernstein, aki pályája kezdetén már-már ott tartott, feladja az álmát, hogy zenével foglalkozzon, kora szupersztárja lett:

Hirdetés

a New York-i Filharmonikusok élén eltöltött tizenegy éve alatt megháromszorozta az együttes bérleteinek a számát, rengeteg televíziós és rádiófelvételt készített, és mindig igyekezett megszólítani közönséget. Igazi show-t csinált, képes volt a zenét közérthetően, a lényeget feltáró módon közel vinni a hallgatósághoz, felnőtthöz, gyerekhez egyaránt, az Egyesült Államokban a mai értelemben vett celebnek számított.

A karmesteri pályája mellett komponált is. Lengépszerűbb műve minden kétséget kizáróan a West Side Story (1957), amely új műfajt teremtett, amennyiben egy tragikus történetet mesélt el a musical eszközeivel, megteremtette a színház, a zene és a tánc egységét, valamint sikeresen ötvözte a blues, a modern dzsessz és a szimfonikus zene stílusjegyeit.

A férfiakhoz vonzódott

Leonard Bernstein életéről most film készült Maestro címmel, a zeneszerzőt Bradley Cooper alakítja, ő a film rendezője is, a producerei pedig Cooper mellett Martin Scorsese és Steven Spielberg. Az amerikai életrajzi dráma középpontjában a zeneszerző és színésznő felesége, Felicia Montealegre kapcsolata áll. Felicia Costa Ricában született, New Yorkban, egy születésnapi ünnepségen találkozott Bernsteinnel. 1947-ben bejelentették az eljegyzésüket, amit később felbontottak, arra hivatkozva, hogy még nem állnak készen a házasságra. Az ezt követő években mindketten a karrierjüket építették. Három évvel később ismét találkoztak, 1951 nyarán pedig Bernstein ismét megkérte Felicia kezét.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/08/25/leonard-bernstein-karmester-west-side-story-szuletesnapi-kviz/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nem kertelt, megnevezte édesapja gyilkosait, akik mind vezető politikusok

Ki ne szeretné a francia irodalmat? Na ugye. Már csak e miatt a szeretet miatt …