2024. június 18., keddMa Levente napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
2024.06.18. Levente Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Ukrajna hamarosan megkaphatja a zárolt orosz vagyon egy részét

Hirdetés

Ukrajna hamarosan megkaphatja a zárolt orosz vagyon egy részét

A világ vezető demokratikus hatalmait tömörítő G7 legfontosabb gazdasági tisztviselői a hétvégén az olaszországi Stresában tanácskoztak. Az észak-olasz városban tartott nemzetközi fórumon szóba került az elmúlt években befagyasztott mintegy 260 milliárd eurónyi orosz vagyon sorsa is. 

Ezzel kapcsolatban az Egyesült Államok és európai szövetségeseinek képviselői kulcsfontosságú lépésről döntöttek: közös nyilatkozatban kötelezték el magukat amellett, hogy a zárolt orosz vagyonból származó hozamokat Ukrajna háborús erőfeszítéseire fogják költeni.

A közzétett dokumentum jelenleg csak szimpla formaság, azonban megágyazhat annak a Washington által szorgalmazott átfogó transzatlanti tervnek, amely akár 50 milliárd euró hitelhez juttathatja az Oroszország által megtámadott keleti szomszédunkat. Ukrajna jelenleg komoly problémákkal néz szembe, ugyanis mind az Európai Unióban, mind az Egyesült Államokban sok időt vett igénybe az újabb pénzügyi segélyekről szóló politikai megállapodás.

Hirdetés

Honnan a pénz?

Két évvel ezelőtt az Európai Unió és az Egyesült Államok 260 milliárd euró értékű orosz vagyont zárolt. A befagyasztott pénzeszközök listája hosszú. A szankciók kertében a Kreml-szimpatizáns orosz oligarchák nem férhetnek hozzá magánvagyonukhoz, az orosz cégek a nyugati befektetéseikhez, valamint az orosz jegybank sem a NATO-országok pénzügyi intézményeiben elhelyezett devizatartalékhoz.

A közelmúltban a politikusok az Atlanti-óceán mindkét partján pedzegették, hogy ezt az elképesztő mennyiségű – Magyarország éves nemzeti össztermékének mintegy kétszeresét kitevő – pénzt valamilyen formában Ukrajna megsegítésére kellene költeni. Ahogy arról az Index októberben beszámolt, a tagországokat tömörítő Európai Tanács akkori ülésén született is egy jelentős lépés ez ügyben. Az uniós kormány- és államfők támogatták a terveket, hogy az EU-ban jegelt orosz vagyon profitját Ukrajna háborús kárainak enyhítésére költsék, azonban utána hónapokig ültek rajta – köszönhetően a magyar kormány vétóinak is.

Az unió végül összezárt, ennyit már biztosan kap Ukrajna

A jegelt orosz vagyon több mint háromnegyede (azaz 210 milliárd euró) jelenleg európai pénzügyi intézményekben pihen – a legtöbb a belga Euroclear elnevezésű értéktárnál. A vagyonkezelő viszont a lejárt értékpapírokat újra befekteti, és ezzel egész szép profitokat termelt az utóbbi két évben.

Az Európai Unió ezt a hasznot akarta a megtámadott ország javára megadóztatni. Azonban egy ideig az Európai Központi Bank, valamint Németország és Franciaország is ellenállt a lépésnek, mert attól tartottak, hogy az megrendítené a kontinens piacát, és gyengítené az euró tartalékvalutaként betöltött pozícióját.

Hónapokig tartó európai egyeztetés után végül a tagországok múlt héten mégis megállapodtak abban, hogy rendkívüli adót vetnek ki az Euroclear által termelt nyereségre, és az így befolyó évi 3 milliárd eurót Ukrajna megsegítésére költik. Az Európai Unió júliusban utalja el az első 3 milliárdos támogatást Kijevnek. 

Zelenszkijék az idei hozzájárulás 90 százalékát fordíthatják majd harcászati eszközök beszerzésére.

A megállapodásról érdemes tudni, hogy abba többféle garanciát is beépítettek, amelyek az uniós adófizetők érdekeit védik. Például az elköltés arányát Brüsszel minden év elején felülvizsgálja majd, és a háború befejezését követően az évenkénti segélyt automatikusan csak az ukrán gazdaság újjáépítésére lehet felhasználni. 

Egy ukrán katona felderítő drónt indít Zaporizzsjában 2024. május 27-én

Egy ukrán katona felderítő drónt indít Zaporizzsjában 2024. május 27-én

Fotó: Stringer / Reuters

Ám ez még mind semmi!

Az orosz hozamok megcsapolása és kiutalása Ukrajnának európai magánakció volt. Washingtonnak azonban még ennél is nagyszabásúbb tervei vannak az elképesztő méretű befagyasztott orosz vagyon profitjaival. Joe Biden amerikai elnök célja, hogy a G7-csoport állam- és kormányfői a következő, júniusi ülésükön fogadjanak el egy erről szóló megállapodást.

A CNN értesülései szerint jelenleg a legnagyobb esélye egy amerikai javaslat megvalósulásának van. A terv szerint Washington és Brüsszel előre kivenné a következő 20 évben keletkező hozam egy részét az orosz vagyonnal foglalkozó értéktárakból (például a korábban említett Euroclearből), és hitel formájában átadná Ukrajnának.

A nyugati vezetők most úgy vélik, hogy ez az új terv akár 50 milliárd dollárnyi pluszforrást eredményezhet Ukrajnának, azonban a részleteket még ki kell dolgozni.

A támogatók szerint a módszer azért is előnyös, mert ha Kijev nem tudja visszafizetni a gigantikus hitelt, és/vagy Oroszország az esetleges háborús jóvátételt nem hajlandó törleszteni, fedezetként még mindig ott lesz a lefoglalt orosz vagyon. Legalábbis elméletben.

Jó, de mi a baj?

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/05/30/ororsz-vagyon-ukrajna-segely-kamat-penz-3-milliard/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kialakulóban a megegyezés, Ursula von der Leyen maradhat az Európai Bizottság elnöke

Ursula von der Leyen, a leköszönő Európai Bizottság elnöke várhatóan a posztján maradhat, az Európai …