2024. június 15., szombatMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Orbán Viktor: Az EU ideológiai vezetése veszélyesebb, mint Vlagyimir Putyin

Hirdetés

Orbán Viktor: Az EU ideológiai vezetése veszélyesebb, mint Vlagyimir Putyin

Orbán Viktor a Le Point francia lapnak adott interjút a Karmelita kolostorban. A hvg szemléje szerint a miniszterelnök a soron következő magyar EU-elnökséggel kapcsolatban felsorolta, hogy milyen témákat kezelnek majd prioritásként. 

Mint mondta, a migráció, az ukrajnai háború, a zöld átmenet, a védelmi képességek fejlesztése, és a demográfia is a kiemelt témák között szerepel. Hozzátette, hogy nem szabad túlértékelni, hogy július elsejétől Magyarország tölti be a soros elnökséget, mivel ez nem a valódi vezető szerepét, csak a tisztességes közvetítő szerepét jelenti. 

A kormányfőnél arról is érdeklődtek, hogy Vlagyimir Putyin vagy az Európai Bizottság által irányított európai szuperállam létrehozása jelenti-e a legnagyobb veszélyt Európára.

Hirdetés

A NATO erős, és Európa nincs katonai veszélyben, ezért szerinte a legveszélyesebb továbbra is az EU ideológiai vezetése

– hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy NATO erős, Európában nincs katonai veszély, ezért a legveszélyesebb továbbra is az EU ideológiai vezetése.

Megjegyezte, hogy vannak olyan tagállamok, ahol bizonyos elvek és politikai érdekek szolgálatát fontosabbnak tartják, mint az embereket. Orbán Viktor megerősítette, hogy számára mindig a nemzetek érdekeinek szolgálata volt az elsődleges feladat.

A kormányfő úgy látja, hogy Emmanuel Macronnal szöges ellentétei egymásnak. Szerinte teljesen más dolgokban hisznek, de a francia elnök „olyan mértékben érti a dolgok történelmi dimenzióit, mint nagyon kevés európai vezető”. 

Nehezen tudja elképzelni, hogy a magyarok megbíznának Magyar Péterben

A miniszterelnök arra is kitért, hogy azért maradunk az Európai Unióban, mert a magyar export 75 százaléka az egységes piacra megy, ami létfontosságú a gazdaság miatt. Az interjú végén Magyar Péterről, a Tisza Párt vezetőjéről is kérdezték a kormányfőt. Orbán Viktor felidézte, hogy már több mint harminc éve van a politikában, így sokszor az ellenfelei nevére sem emlékszik. 

„Nehéz elképzelni, hogy a magyarok megbíznak valakiben, aki a felesége tudta nélkül felvett egy vele folytatott beszélgetést, majd ezt a felvételt politikai célokra használta fel. Ezt nem tudom elképzelni, mert Magyarország egy komoly ország″ – fejtette ki a miniszerelnök. 

Egy jobboldali koalíció is befolyásolhatja az uniós politikát

Mint írtuk, hamarosan egyesülhetnek az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR), és a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia (ID) képviselőcsoportok, miután az ID a múlt héten kitette soraiból a német AfD-t. Ezzel egy jobboldali-szélsőjobboldali frakciót hoznának létre, ami a választások után az EP második legnagyobbja lenne. 

Orbán Viktor szerint az európai szuverenista tábor és a jobboldal jövője „most két nő kezében van”. Minden azon múlik, hogy Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés (RN) vezetője képes lesz-e együttműködni az olasz jobboldalt vezető Giorgia Melonival. „Ha sikerül együtt dolgozniuk, akár egy csoportban, akár egy koalícióban, akkor Európa erejét fogják jelenteni” – fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve, hogy ezzel akár az Európai Néppártot is kiszoríthatnák. A kormányfő megerősített, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/05/30/orban-viktor-eu-europai-unio-brusszel-ideologia-putyin-ukrajnai-haboru-magyar-peter/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ferenc pápa a mesterséges intelligenciáról egyeztetett a világ vezetőivel

A katolikus vezető helikopteren érkezett, majd amikor kiszállt „Még megvagyok, és látom, te is!” kiálltással …