2024. május 19., vasárnapMa Ivó, Milán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
2024.05.19. Ivó, Milán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Szétfeszíti az amerikai egyetemeket a Hamász és Izrael háborúja

Hirdetés

Szétfeszíti az amerikai egyetemeket a Hamász és Izrael háborúja

Múlt hét szerdán több amerikai elit egyetemen is palesztinpárti diáktüntetések kezdődtek. A hallgatók azt próbálják elérni a demonstrációkkal, hogy iskoláik minden pénzügyi kapcsolatot szüntessenek meg az általuk népirtó és apartheid rendszernek tartott Izraellel. Egyes csoportok sátrakat vertek fel, és kampuszokat foglaltak el, a tüntetők többször össze is csaptak a rendőrökkel.

Magyarics Tamás, az ELTE professzorának elmondása alapján az 50 legnevesebb amerikai felsőoktatási intézmény mintegy felében zajlanak palesztinpárti megmozdulások. A diáktüntetések az Egyesült Államok keleti és nyugati partján található intézményekben kezdődtek, azonban azóta számos más államra is átterjedtek. A jelentősebb demonstrációk helyszínei közé tartoznak:

  • a New York Cityben található Columbia és New York Egyetem (NYU) – a letartóztatott diákok mintegy harmada ezen a két egyetemen tanul;
  • a Harvard, a Stanford és a Yale elit intézmények;
  • a Dél-Kaliforniai Egyetem, valamint a Kaliforniai Műszaki Állami Egyetem (Cal Poly);
  • a Northwestern Egyetem lllinois államban, az Indianai Egyetem, az Emory Egyetem Georgia államban, valamint Ohio, Arizona, Pennsylvania és Florida állami egyetemei;
  • és ott van az ország fővárosában található George Washington Egyetem is.

A tüntetések háttere

A Hamász nevű palesztin terrorszervezet 2023. október 7-én összehangolt terrortámadást indított Izrael ellen. Az iszlám fundamentalista csoport akciójában több mint ezer izraeli állampolgár vesztette életét, több százat pedig elraboltak és magukkal hurcoltak a Gázai övezetbe. A csapásra válaszul Jeruzsálem szárazföldi offenzívát indított a Hamász által ellenőrzött városok ellen. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) célja a túszok kiszabadítása, és az elnyomó terrorszervezet totális elpusztítása. Azonban Izrael benyomulása a Gázai övezetbe már több tízezer palesztin civil halálát okozta.

Hirdetés

A lakosok gyakran kerülnek a polgári infrastruktúrát fegyverraktárként és/vagy búvóhelyként használó al-Kasszám brigádok (a Hamász katonai szárnyának megnevezése) és a betörő IDF-csapatok kereszttüzébe. Viszont a palesztinokat támogatók értelmezése szerint Izrael egy faji és vallási megkülönböztetésen alapuló illegális állam, ami évtizedek óta megszállás alatt tartja Palesztina területét, és elnyomja, kitelepíti és megöli az ott élő muszlimokat.

A mostani eseményeket megtervezett népirtásnak tartják. Továbbá mindenkit az emberiesség elleni bűncselekmények finanszírozóiként azonosítanak, aki az Izraeli Védelmi Erőket vagy esetleg háborús erőfeszítéseket támogató izraeli szervezeteket pénzel, azokkal gazdasági kapcsolatot tartanak fent, így bizonyos egyetemeket is.

A hatóságok eddig mintegy 600 diákot vettek őrizetbe az amerikai elit egyetemeken zajló kampuszfoglalásokban való részvétel miatt – köztük egy demokrata kongresszusi képviselőnő gyerekét is –, ismeretlen számú fiatalt pedig eltanácsoltak az intézményekből. Eddig húsz sérültről tudni.

Nagyon feldühítették a diákokat

Az egyetemek vezetőségeinek úgy sikerült elérnie a Palesztina mellett tüntetőkkel szemben rendőrségi fellépéseket, hogy birtokháborítás miatt feljelentették saját hallgatóikat. Az előállítások a Columbia Egyetemen kezdődtek. Kedden az egyetem New York-i kampuszát rohamrendőrök lepték el, akik gyorskötözővel megbilincselték az ellenállást nem tanúsító fiatalokat, majd elvezették őket.

Egy férfit feltartóztatnak az amerikai és izraeli zászlókkal tüntető emberek közelében a Columbia Egyetem kampuszán kívül, miközben a palesztinokat támogató diáktáborozás folytatódik az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista csoport között zajló konfliktus idején New Yorkban, az Egyesült Államokban 2024. április 25-én

Egy férfit feltartóztatnak az amerikai és izraeli zászlókkal tüntető emberek közelében a Columbia Egyetem kampuszán kívül, miközben a palesztinokat támogató diáktáborozás folytatódik az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista csoport között zajló konfliktus idején New Yorkban, az Egyesült Államokban 2024. április 25-én

Fotó: David Dee Delgado / Reuters

Minouche Shafik, a Columbia elnöke azzal indokolta a példátlan bánásmódot, hogy a demonstrációkon részt vevő egyetemi polgárok veszélyt jelentenek az intézmények biztonságára, valamint félelmet kelthetnek a többi tanulóban.

A tüntetők ellenben azzal védekeznek, hogy csak a szólásszabadsághoz és gyülekezéshez való jogukat próbálják gyakorolni.

Az iskolában online oktatásra váltottak a feszült légkör miatt. A Columbia Egyetem diákjaival szembeni – sokak által aránytalannak és jogszerűtlennek ítélt – rendőrségi fellépés miatt további tüntetések kezdődtek szerte az országban, volt, ahol a hallgatók újból és újból összecsaptak a rendőrökkel. 

Az Indexen beszámoltunk róla, hogy kedden, az amerikai kormány nevében Miguel Cardona oktatási miniszter hivatalos közleményben ítélte el az Izrael-ellenes tüntetéseken történteket. A Biden-adminisztráció vezető szakpolitikusa úgy fogalmazott, hogy mélységesen aggasztja az, ami a Columbia Egyetemen lezajlott, és hozzátette, hogy az egyetemeken látható antiszemita gyűlölet elfogadhatatlan. 

Kik tüntetnek?

Szakértőnk elmondása alapján a diáktüntetők három nagy csoportból tevődnek össze. Egyrészt az arab hátterű diákokból, másrészt a szélsőbaloldali antiimperialistákból/-kapitalistákból, harmadrészt az anticionista (Izrael-ellenes) hallgatókból. Ezen kívül hozzájuk csapódhat még mindenféle antiszemita csoport, amelyek az ilyen alkalmakat előszeretettel használják ki. Az Index kérdésére, miszerint az alapvető Palesztina melletti kiállást mintegy kisajátították-e az antiszemita csoportok, Magyarics Tamás azt mondta:

A palesztin oldalon elég magas az elesettek száma, és ezeknek a csoportoknak a véleménye szerint Izrael túlzott erőszakot alkalmaz. Ennek megfelelően az addigi lappangó anticionista, Izrael-ellenes érzelmek felszabadultak, és most egyfajta ürügyként ezt a helyzetet használják föl.

Fontos megemlíteni, hogy az eddigi értesülések alapján

Az Egyesült Államokban valójában egyik nagy párt sem támogatja teljesen a palesztinpárti tüntetéseket.

A gyakran baloldaliként emlegetett – azonban inkább balközép liberálisként meghatározható – Demokrata Párt továbbra is elkötelezett támogatója Izraelnek. Azzal a kivétellel, hogy a párt balszárnya néha puha kritikákat fogalmaz meg a zsidó állam jelenleg vitatott háborús szerepével kapcsolatban.

Diákok szürkületkor imára állnak meg, miközben továbbra is fenntartják a palesztinokat támogató tiltakozó tábort a Columbia Egyetemen az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista csoport között zajló konfliktus idején New Yorkban, az Egyesült Államokban 2024. április 26-án

Diákok szürkületkor imára állnak meg, miközben továbbra is fenntartják a palesztinokat támogató tiltakozó tábort a Columbia Egyetemen az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista csoport között zajló konfliktus idején New Yorkban, az Egyesült Államokban 2024. április 26-án

Fotó: Caitlin Ochs / […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/04/30/izrael-hamasz-antiszemitizmus-palesztina-gazai-ovezet-egyetem-columbia-elit-tuntetes-demonstracio-diak/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Keleten vagy nyugaton vannak Magyarország szövetségesei?

A héten tartott közös konferenciát a Political Capital magyar és a GLOBSEC nemzetközi politikai think-tank …