2024. május 19., vasárnapMa Ivó, Milán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
2024.05.19. Ivó, Milán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Kiderült, mi köze volt Vlagyimir Putyinnak Alekszej Navalnij halálához

Hirdetés

Kiderült, mi köze volt Vlagyimir Putyinnak Alekszej Navalnij halálához

Alekszej Navalnij 2011-től közel tíz éven át Putyin egyik legnagyobb ellenlábasának számított, majd 2020-ban egy feltételezett mérgezés után kómába esett. 2021 januárjában tért vissza Oroszországba, ahol azonnal letartóztatták, majd 9 év börtönre ítélték csalás és a bíróság megsértése miatt, de megvádolták terrorizmusra való felhívással és a nácizmus rehabilitálásával is. 2023 augusztusában további 19 év fogházra ítélték, szélsőséges szervezet alapításában és finanszírozásában találták bűnösnek.

Ahogyan arról korábban az Index is beszámolt, Navalnij – aki 2021-től volt börtönben – februárban, 47 éves korában meghalt Oroszország 3. számú büntetőtelepén. A büntetés-végrehajtási intézmény közleménye szerint „A. Navalnij elítélt egy séta után rosszul lett, és szinte azonnal elvesztette az eszméletét”. Az intézet egészségügyi dolgozói a helyszínre érkeztek, és sürgősségi orvosi csapatot hívtak hozzá. Mint írták, „minden szükséges újraélesztési eljárást elvégeztek, de ezek nem vezettek eredményre”. A sürgősségi ellátást végző orvosok megállapították az elítélt halálát – zárult a közlemény.

Az első híresztelések szerint vérrög okozhatta a tragédiát, de sokakban felmerült a gyanú, hogy a politikus halála esetleg nem volt véletlen, a nyugati világ legnagyobb része egyértelműen Oroszország elnökét tette felelőssé az ellenzéki politikus halálának ügyében.

Hirdetés

Vlagyimir Putyin előzőleg azt mondta: az élet ilyen, nincs mit tenni

A Kreml korábban megismételte az orosz börtönhatóságok álláspontját, mely szerint Navalnij közvetlenül a halála előtt „rosszul érezte magát”, miután kiment a szabadba a szibériai büntetőtelepen, és összeesett.

Vlagyimir Putyin orosz elnök márciusban, a háromnapos elnökválasztás befejeződése után megtartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy nem sokkal Navalnij halála előtt beleegyezett abba, hogy az elítéltet cseréljék ki nyugati börtönökben ülő oroszokra. Közölte, egyetlen feltétele az volt, hogy Navalnij a csere után ne térjen vissza Oroszországba.

A politikus elhunytával kapcsolatban megjegyezte, hogy „ilyen az élet, semmit sem lehet tenni”. Tizenegy év alatt ez volt az első eset, hogy az orosz elnök kimondta Alekszej Navalnij nevét.

Julija Navalnaja, az ellenzéki politikus özvegye Münchenben egy biztonsági konferencián vett részt – ahol olyan európai és amerikai vezetőkkel találkozott, mint Kamara Harris, az Amerikai Egyesült Államok alelnöke és Antony Blinken külügyminiszter –, amikor megjelentek a férje haláláról szóló hírek. Navalnaja célja a konferencián épp az volt, hogy felhívja a figyelmet férje ügyére és Oroszországnak a másként gondolkodók elleni fellépésére. Első reakciója az volt, hogy kijelentette, nem tudja, hogy hihet-e a híreknek, de „senki sem bízhat Vlagyimir Putyin kormányában, mert folyamatosan hazudnak. De ha igaz, hogy a férjem meghalt, akkor bíróság elé fogják állítani őket, és ez a nap hamarosan eljön”.

Gyanús események övezték a politikus halálát

A jelek szerint az orosz titkosszolgálat, az FSZB több tisztviselője látogatást tett a táborban mindössze két nappal azelőtt, hogy Navalnijt halottnak nyilvánították a magasan az északi sarkkörön fekvő Harpban lévő, „Polarnij Volk” nevű kietlen börtönben. Az illetékesek kikapcsolták és leszerelték az ottani biztonsági kamerák és lehallgatóberendezések egy részét. 

a látogatás nem az egyetlen gyanús esemény volt, Alekszej Navalnijnak a halála előtt egy nappal látszólag még semmi baja nem volt, és ezt édesanyja is megerősítette.

Emellett az a gyorsaság, amellyel a hatóságok bejelentették és kommentálták a távoli táborban történt tragédiát, ugyancsak megdöbbentő volt. Ez arra utalhatott, hogy Navalnij sokkal korábban halt meg, mint ahogy azt a Kreml […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/04/27/amerikai-egyesult-allamok-usa-hirszerzes-titkosszolgalat-alekszej-navalnij-vlagyimir-putyin-oroszorszag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Keleten vagy nyugaton vannak Magyarország szövetségesei?

A héten tartott közös konferenciát a Political Capital magyar és a GLOBSEC nemzetközi politikai think-tank …