2024. június 18., keddMa Levente napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
2024.06.18. Levente Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Hiányzó vendég, falónak nevezett Orbán Viktor és bohócfesztivál

Hirdetés

Hiányzó vendég, falónak nevezett Orbán Viktor és bohócfesztivál

Az első kérdés Magyarország és az Európai Unió kapcsolatára vonatkozott. Dobrev Klára kifejtette, hogy erős, szociális Európa híve, az európai egyesült államoké. Azt hazugságnak tartja, hogy a 21. században lenne erős nemzetállam erős Európa nélkül, ráadásul a történelmi tapasztalatok azt mutatják, amikor Európát gyengítették, abba Magyarország mindig belerokkant. Az EP-választás európai tétjének azt tartja, hogy megmarad-e „az Európa-párti többség” az Európai Parlamentben és az uniós intézményekben.

Nekünk, magyaroknak, ez azért fontos, mert ez erős szociális Európát jelent. Európa felismerte, hogy nem csak gazdasági közösség, az állampolgárokra nemcsak fogyasztóként vagy kis- és középvállalkozóként kell tekinteni, hanem emberként is

– közölte a Demokratikus Koalíció EP-képviselője, megemlítve többek között az európai minimálbért és az egészségügyi uniót.

Le Marietta hangsúlyozta, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt komoly témákkal is foglalkozik, például korrupciós esetek felderítésével és szociális ügyekkel. „Részvételiségi szakértő vagyok és urbanista, olyan programokkal foglalkozom, amelyek a közvetlen demokrácia lehetőségét erősítik” – mutatkozott be az MKKP listavezetője.

Hirdetés

Le Marietta kiemelte, a párt programja erősen épít a közvetlen beleszólási lehetőségekre. A Rózsa Sándor Népi Közpénz Tékozló Alap programjuk arról szól, hogy az országgyűlési választásra kapott kampánypénzeket „nem magunkra költjük, hanem rátok”, például városjobbító, közösségépítő projektek vannak ebben.

Az a tervünk, hogy az Európai Parlamentben is elindítsunk egy ilyen programot, amit Robin Hood Alapnak neveztünk el

– mondta Le Marietta, hozzátéve, ebben az európai, demokratikus értékek kommunikációja és képviselete erősen megjelenik.

Cseh Katalin olyan családból származik, amelyben az előző rendszerben titokban hallgatták a Szabad Európa Rádiót, az egyik legkatartikusabb pillanata volt az uniós csatlakozás, de szerinte az Orbán-kormány alatt távolodunk Európától.

Magyarország kizárólag egy erős Európai Unióban tud erős lenni

– vélekedett a Momentum EP-képviselője, aki úgy látja, az Európai Unióban ellenzéki politikusként érdemben lehet harcolni az Orbán-kormány ellen, érdemi ellensúlyok épültek a szabadságjogok és a magyaroknak járó pénz védelmére.

Cseh Katalin: Az, hogy haza lehessen hozni a pénzeket, Orbán Viktor felelőssége

Le Marietta a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban elmondta, szigorúbb szabályozásra lenne szükség, mert a kormány vagy kikerül, vagy kipipál pontokat, amelyeket jónak tart, az Európai Unió felszabadít forrásokat, de a mechanizmus azt nem akadályozza meg, hogy a kormány ezeket a pénzeket „baráti cégekhez” csatornázza be.

Az MKKP listavezetője problémának tartja, hogy a mechanizmus nem garantálja, hogy „a végső felhasználók, mi, magyar emberek valóban hozzáférjünk ezekhez a pénzekhez”. Az a javaslatuk, hogy

az Európai Bizottság magát a kormányt kezelje korrupciós kockázatként.

Cseh Katalin büszke arra, hogy egyedüli magyarként ült ott a jogállamisági mechanizmus tárgyalásánál. A momentumos politikus annak a fontosságát hangsúlyozta, hogy „ne lehessen korlátlanul lopni és költeni a pénzt arra, hogy leépítsék a demokráciát Magyarországon”.

Cseh Katalin

Cseh Katalin

Fotó: Tövissi Bence / Index

A Momentum képviselője kifejtette, dolgozni kell azon, hogy a mechanizmus még erősebb legyen, az Európai Parlament küzdött és sokat elért, de több garanciára van szükség a pénzek még jobb elköltése érdekében. Kiemelte azt is, hogy több közvetlen támogatás érkezett, jelenleg ezt tartja a legjobb módjának annak, hogy a megfelelő helyre kerüljenek a források.

Az, hogy haza lehessen hozni a pénzeket, kizárólag Orbán Viktor dolga és felelőssége. Ha Orbán Viktor azt szeretné, hogy a szűk haveri kör helyett Magyarország népe részesüljön az uniós támogatásokból, akkor egy nap alatt el lehetne küldeni azt a levelet, amely az Európai Ügyészséghez való csatlakozást elindítaná

– mondta Cseh Katalin.

„Abba kell hagyni a lopást és abban a pillanatban jönnek az uniós pénzek. Ennyire egyszerű a helyzet” – közölte Dobrev Klára, jelezve, hogy a jogállami eljárás fenntartja a pénzeket a magyaroknak, csak azt akadályozza meg, hogy ezeket ellopják.

„Degeszre keresik magukat a magyarok nyomorán”

A témák között szerepelt Kína és az akkumulátorgyárak is. Cseh Katalin úgy foglalta össze ezt a helyzetet, hogy Magyarország anyagi támogatásával kínai gyárak települnek be, „szennyezik a környezetet, rontják az életminőséget”.

A momentumos politikus szerint ezt Magyarországon kell megállítani, ezért tartja fontosnak például azt, hogy Debrecenben ellenzéki polgármesterjelölt legyen. A kérdés európai lábának azt nevezte, hogy Európa felismerte, fontos a saját lábára állnia a versenyképessége érdekében. Cseh Katalin az akkumulátorgyárak helyett innovációba és oktatásba fektetne forrásokat.

Dobrev Klára úgy vélekedett, a kormány fejében az a kép él, hogy „tönkretették az egészségügyet, az oktatást, a fizetéseket, a nyugdíjakat, a környezetvédelmet, de nem baj, mert jön az országba a kínai tőke és a multik. Persze hogy jönnek, degeszre keresik magukat a magyarok nyomorán”.

<img id="kep_szerkfoto_image_56443669" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/ep/2024/valasztas/2024/05/22/vita-dobrev-klara-le-marietta-cseh-katalin-ep-valasztas-europai-unio-orban-viktor-haboru/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kialakulóban a megegyezés, Ursula von der Leyen maradhat az Európai Bizottság elnöke

Ursula von der Leyen, a leköszönő Európai Bizottság elnöke várhatóan a posztján maradhat, az Európai …