2024. június 15., szombatMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Váratlan bejelentést tett a brit kormányfő, kiírták a választás időpontját

Hirdetés

Váratlan bejelentést tett a brit kormányfő, kiírták a választás időpontját

Szerdán, még a miniszterelnök bejelentése előtt is több angolszász lap írt arról, hogy valószínűleg július 4-én lesz a választás.

Ezt a hírt erősítette meg utóbb Rishi Sunak a Downing Street-i kormányfői hivatal előtt tett nyilatkozatában. Közölte: szerdán kérte III. Károly királytól a parlament feloszlatását, és az uralkodó elfogadta az indítványt. Mint mondta, a parlament pénteken fejezi be munkáját és a király jövő csütörtökön oszlatja fel hivatalosan az alsóházat.

Ezzel véget ér az előző, 2019-es választás óta tartó parlamenti időszak, és megszűnik az alsóház jelenlegi képviselőinek mandátuma.

Hirdetés

A júliusi választásról szóló bejelentéshez fűzött hétperces nyilatkozatában Sunak felidézte, hogy a konzervatív kormány a koronavírus-járvány idején – amikor ő pénzügyminiszter volt – költségvetési intézkedéseket hozott a zárlat miatt veszélybe került munkahelyek millióinak megmentésére, a friss adatok pedig azt mutatják, hogy az infláció a korábbi kiugrás után normalizálódott.

A brit statisztikai hivatal (ONS) éppen szerdán jelentette be, hogy áprilisban 2,3 százalékra – a Bank of England 2 százalékos inflációs céljának közelébe – lassult áprilisban a tizenkét havi brit infláció. Ez három és fél évi inflációs mélypont, és politikai elemzők egybehangzó véleménye szerint ennek jelentős szerepe volt abban, hogy Rishi Sunak nem sokkal a friss inflációs adatok ismertetése után jelentette be a parlamenti választások időpontját.

A brit kormányfő a Downing Streeten elmondott nyilatkozatában felidézte azt is, hogy a világ az ukrajnai háború és más kihívások miatt az utóbbi években még veszélyesebbé vált. Ellenséges államok fegyverként használják a migrációt, és ezzel próbálják kikezdeni a világ integritását – fogalmazott.

Sunak szerint a jelenlegi bizonytalan helyzetben egyértelmű cselekvési tervekre, bátor cselekedetekre van szükség a biztonságos jövő felé vezető út kijelöléséhez. Kijelentette: a választáson a briteknek arról kell dönteniük, hogy kinek vannak ilyen tervei, ki áll készen arra, hogy végrehajtsa az ország jobb jövőjének megteremtéséhez szükséges bátor lépéseket.

Ezért volt váratlan lépés 

Bár a kormányfő bejelentése előtt néhány lap megszellőztette a választás lehetséges időpontját, több híroldalon (például a CNN-en is) „meglepőnek” nevezték azt, ahogy Rishi Sunak szerdán bejelentette a választás időpontját.

A miniszterelnök ugyanis legkésőbb 2025 januárig még elodázhatta volna a választást, így – mint a BBC írta –

sokan arra számítottak, hogy a kormányfő csak az ősszel fogja kiírni a választást.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/05/22/egyesult-kiralysag-parlamenti-valasztas-julius-4-rishi-sunak/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megkezdődhetett egy „gyönyörű európai barátság” Manfred Weberék és Magyar Péterék között

Arról már korábban is beszámoltunk, hogy pénteken Budapestre érkezik Manfred Weber. Először Magyar Péter jelezte …