2024. június 18., keddMa Levente napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
2024.06.18. Levente Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Elfogyott a türelem, végzetesen kettészakadt Európa

Hirdetés

Elfogyott a türelem, végzetesen kettészakadt Európa

A tiltakozóknak számos aggályuk volt, de a legfontosabb ezek közül az Európai Bizottság által 2019-ben elindított európai zöld megállapodás volt, egy olyan szakpolitikai kezdeményezéscsomag, amely a növényvédő szerek használatának újabb korlátozását, a belsőégésű motorok betiltását és a biológiai sokféleség védelmét tartalmazta – mindezek az intézkedések a gazdák számára költségekkel jártak.

Sok gazdálkodó a megélhetését fenyegető veszélynek tekintette azt is, hogy a mezőgazdasági ágazatnak szigorúbb követelményeket kell támasztania az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére. A júniusra tervezett uniós parlamenti választások miatt a tiltakozások sok politikust elbizonytalanítottak, és néhány tervezett jogszabályi változtatás visszavonásához vezettek.

A tüntetések azonban nem csak a gazdák elégedetlenségét jelentették. Egy mélyebb probléma, az Európa vidéki területei és a városok közötti szakadék mélyülésének megnyilvánulásai is voltak. Ez a szakadék folyamatosan szélesedik, ahogy az elégedetlenség növekszik a vidéki közösségekben, amelyek Európa lakosságának negyedét teszik ki – írja elemzésében a Foreign Affairs

Hirdetés

Francia gazdák tüntetnek Nimesben 2024. március 28-án

Francia gazdák tüntetnek Nimesben 2024. március 28-án

Fotó: Anadolu / Getty Images Hungary

A tudósok részletesen dokumentálták azokat a gazdasági tényezőket, amelyek a vidéki területek városoktól való eltávolodását elősegítik. Ezek közé tartoznak a régóta fennálló gazdasági egyenlőtlenségek, amelyeket a rosszul átgondolt vagy rosszul végrehajtott szakpolitikák súlyosbítanak, amelyek miatt a vidéki lakosok gyakran úgy érzik, hogy figyelmen kívül hagyják, vagy nem tisztelik őket.

A globalizáció átformálta az emberek munkájának földrajzi elhelyezkedését, és a városok elszívták a fiatal tehetségeket és a munkaerőt a vidéki területekről, ami a vidéki társadalmak elsorvadásához és elöregedéséhez vezetett. Ennek eredményeként az elmúlt évtizedben a vidéki és a városi területek közötti jövedelmi és foglalkoztatási szakadék tovább nőtt. Az alacsonyabb jövedelmi szint és a foglalkoztatási lehetőségek hiánya fokozta a vidéki elégedetlenséget. A közelmúltbeli európai megélhetési válság, amelynek következtében számos alapvető cikk, köztük az élelmiszerek és az üzemanyag ára emelkedett, tovább mélyítette ezeket a tartósan fennálló egyenlőtlenségeket.

A politikusok és az elitek azonban kevésbé figyeltek fel az európai vidéki és városi lakosság közötti növekvő politikai és kulturális szakadékra. Sok vidéki nem érzi úgy, hogy kormánya felismeri az igényeit, vagy nem törődik velük. Ez a növekvő „elismerési szakadék” súlyos következményekkel járhat. Elégedetlenséget szít a vidéki emberek körében, gyengíti a társadalmi kohéziót, és termékeny talajt biztosít a szélsőjobboldali populizmus térnyerésének egy olyan népesség körében, amely már eleve hajlamos a hagyományosabb és konzervatívabb értékeket vallani.

Hasonló szakadék figyelhető meg az Egyesült Államokban, ahol a városi és vidéki lakosság közötti feszültségek hozzájárulnak a politikai és kulturális polarizációhoz – olyan kérdésekben, mint az abortusz, az azonos neműek házassága és a Donald Trump elnökjelöltről alkotott nézetek. A társadalmi kohéziónak ez az erodálódása kritikus kihívást jelent számos nyugati demokrácia stabilitására nézve, és ha nem foglalkoznak vele, csak még veszélyesebbé válik.

Az elismerési szakadék

Az Európai Alapítvány az Élet- és Munkakörülmények Javításáért által nemrégiben végzett kutatásból kiderült, hogy az EU vidéki lakosai városi társaiknál nagyobb valószínűséggel gondolják úgy, hogy a kormány igazságtalanul jár el velük szemben, nem vesz tudomást a hozzájuk hasonló emberekről, vagy kevésbé gondoskodik róluk, és az ország más részeihez képest kevésbé törődik a területükön élőkkel.

Például a vidéki lakosok 51 százaléka érzékeli a közösségükkel szembeni tiszteletlenséget, míg a városiaknak csak 42 százaléka. A vidéken élők 65 százaléka úgy véli, hogy a kormány nem tiszteli a hozzájuk hasonló embereket, míg […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/05/31/videk-varos-ellentet-europai-unio-europa-gazdak-gazdatuntetesek/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kialakulóban a megegyezés, Ursula von der Leyen maradhat az Európai Bizottság elnöke

Ursula von der Leyen, a leköszönő Európai Bizottság elnöke várhatóan a posztján maradhat, az Európai …