2024. június 15., szombatMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / A rendőrminiszter lett az új államfő Vietnámban

Hirdetés

A rendőrminiszter lett az új államfő Vietnámban

A délkelet-ázsiai országot március óta különösen látványos politikai zavarok sújtják: számos vezető távozott vagy távolították el gyorsan a pozíciójából. Mi történik a párt- és államszervezés, illetve a gazdasági reformok téren a Kína mintáját követő országban?

A 100 milliós ország lakosságának mintegy 5 százaléka tagja a Vietnámi Kommunista Pártnak. Közülük 180 Központi Bizottsági tag rendelkezik jelentős hatalommal, míg a jelenleg 18 tagú Politbüró a fő döntéshozó szerv. A Politbürót az úgynevezett „Négy Pillér” vezeti, akik – rang szerint felülről haladva – a párt főtitkára, az államelnök, a kormányfő és a nemzetgyűlés elnöke.

A hatalom decentralizálása jegyében a főtitkár mindig észak-vietnámi, míg a fennmaradó tisztségek betöltői más régiókból is származhatnak. A párt fenntartja, hogy mindig a nép érdekeit helyezi előtérbe bármilyen egyéni vagy csoportérdekkel szemben, és elutasítja a „nemzeti egységet” aláásó frakciópolitika említését is. A közelmúltbeli személycserék mindazonáltal a belső hatalmi egyensúly felborulásával járó tevőleges frakcióküzdelmekre utalnak.

Hirdetés

2024 márciusban az akkori elnök, Vo Van Thuong , akit Nguyen Phu Trong pártfőtitkár utódjelöltjének tekintettek, a párt szabályainak megsértése miatt alig egy év után lemondott posztjáról. Áprilisban aztán Vuong Dinh Hue , a nemzetgyűlés elnöke, a csúcspozíció egy másik jelöltje is lemondott formálisan szintén a párt tagjaira vonatkozó szabályok megsértése miatt. Most májusban egy a vietnámi kormányhivatalt vezető egykori minisztert, Mai Tien Dungottartóztatták le korrupciós vádak miatt, illetve Truong Thi Mai, a Politbüró egyetlen női tagja és a pártfőtitkári poszt egy másik várományosa is távozott a legfelső vezetésből a pártszabályzat megsértése miatt.

Az elmúlt két évben más vezető személyiségeknek is le kellett mondaniuk. Nguyen Xuan Phuc elnök 2023 januárjában távozott a tisztségéből a COVID-19 elleni intézkedésekkel kapcsolatos korrupciós botrány nyomán. 2022 decemberében pedig

Pham Binh Minh és Vu Duc Dam miniszterelnök-helyettesek repültek „ideológiai és politikai hanyatlás, valamint kenőpénz elfogadása” miatt.

Az elbocsátások és lemondások hulláma közvetlenül kapcsolódik a 2026 januárjára kitűzött 14. pártkongresszust övező politikai belharcokhoz. A 2026-os esemény várhatóan a mostani pártfőtitkár, a 80 éves Trong, utódjának megválasztására fog összpontosítani, aki – szokatlan, a Kínai Kommunista Párt jelenlegi vezetésének helyzetére emlékeztető módon – immár harmadik főtitkári ciklusát tölti.

Ugyan az ideológus Trong feltehetően úgy tekint magára, mint a pártot fenyegető legsúlyosabb veszély, a korrupció elhárítására egyedüliként képes személyre, ám kora és egészségi állapota már akadályozhatja további működését. A legutóbbi pártkongresszus előtt Trong valószínűleg agyvérzést kapott, idén <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/05/31/vietnam-allamfo-rendor-miniszter-to-lam-korrupcio-lemondas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ferenc pápa a mesterséges intelligenciáról egyeztetett a világ vezetőivel

A katolikus vezető helikopteren érkezett, majd amikor kiszállt „Még megvagyok, és látom, te is!” kiálltással …