2023. május 28., vasárnapMa Emil, Csanád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 372,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 383,00 Ft
2023.05.28. Emil, Csanád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 372,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 383,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Történelmi pillanat a reptéren: tesztelés alatt a SAF

Hirdetés

Történelmi pillanat a reptéren: tesztelés alatt a SAF

„Jövőbe mutató, nagyon innovatív és egyben régóta várt pillanat, hogy itt, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren fenntartható repülőgép-üzemanyagot töltenek egy repülőgépbe – közölte Chris Dinsdale. A Budapest Airport leköszönő vezérigazgatója ismertette, hogy naponta több százezer liter kerozin fogy a budapesti légikikötőben, és nagyon szeretnék mihamarabb látni, hogy egyre nagyobb arányban fenntartható repülőgép-üzemanyagot tankolnak a járatok kiszolgálásakor.

A teszten a Wizz Air három legújabb Airbus A321neo típusú repülőgépébe összesen 23,5 tonna, 37 százalék tiszta SAF és 63 százalék Jet A1 üzemanyagot tartalmazó keveréket tankoltak.

Hirdetés

Így a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről három Wizz Air járat szállt fel a Mol által szállított fenntartható repülőgép-üzemanyag keverékkel. A gépek Budapestről Párizsba és további nagyvárosokba szállították utasaikat a fenntartható üzemanyagkeverékkel üzemeltetett, a korábbi repülőgép modellekhez képest 20 százalékkal kevesebbet fogyasztó, modern hajtóművekkel meghajtott repülőgépekkel. 

Beszállhat a Mol is a bizniszbe

A Budapest Airporton tartott sajtótájékoztatón Zsótér Csaba, a Mol-csoport üzemanyag üzletágának ügyvezető igazgatója kiemelte: a Mol stratégiai célja, hogy beindítsák a régió körforgásos gazdaságát és 2050-re karbonsemlegessé tegyék a működésüket. Folyamatosan tesztelik az új technológiákat és fejlesztik a termékeiket, hogy alacsony szén-dioxid-kibocsátású üzemanyagokkal erősíthessék a régió ellátásbiztonságát, és felgyorsítsák a zöld átmenetet. Eddig elsősorban a közúti közlekedési üzemanyagok terén tettek lépéseket: a Dunai Finomítóban például 2021 óta együtt dolgoznak fel a növényi olajokat, a használt étolajokat és az állati zsírokat a fosszilis komponensekkel, hogy fenntarthatóbb dízelt állítsanak elő. 

Történelmi pillanatnak nevezte, hogy ma SAF-fal tankolhatták meg a Wizz Air Párizsba közlekedő járatát.

Most egy új területre léptünk, hogy partnereinkkel együttműködve tapasztalatot szerezzünk a légi üzemanyagok területén, és fenntarthatóbbá tegyük a légi közlekedést is

 – emelte ki. Továbbá bízik abban, hogy a most kereskedelmi teszt jelleggel indított első SAF-szállítmányt még sokkal több fogja követni. 

Yvonne Moynihan, a Wizz Air fenntarthatóségért felelős igazgatója szerint a mai fenntartható üzemanyag tesztelés, amely megelőzi a 2025-től esedékes jogszabályi előírásokat, bizonyítja, hogy az iparági […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/05/10/wizzair-saf-biouzemanyag-kerozin-legi-kozlekedes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megvan, hogy melyik vállalat volt tavaly a legnagyobb hazai online kereskedő

Négy év leforgása alatt nőtte ki magát a legnagyobb magyar tulajdonban lévő webáruházzá az Euronics …