2024. február 23., péntekMa Alfréd napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2024.02.23. Alfréd Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Nincs több titok: kinyitotta Magyarország kockás füzetét Varga Mihály

Hirdetés

Nincs több titok: kinyitotta Magyarország kockás füzetét Varga Mihály

Nem árultak zsákbamacskát a kabinetirodában a csütörtök délutánra meghirdetett Kormányinfóval, hiszen már a meghívóból kiderült, hogy a szokásos szereplőkön, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszteren és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőn kívül Varga Mihály pénzügyminiszter is ott áll majd a pulpituson, a téma pedig a 2024-es költségvetés lesz.

A dokumentumról, amely május 19-én landolt a Költségvetési Tanács asztalán, a napokban, várhatóan május 30-án pedig már az Országgyűlés elé is kerül, Varga elmondta:

  • 4 százalékos növekedéssel számolnak,
  • 2,9 százalékos államháztartási hiánnyal,
  • 66,7 százalékos államadóssággal,
  • valamint 6 százalék körüli éves inflációval.

Az előkészítés feszített tempóját kritizálóknak egyúttal azt üzente a pénzügyminiszter: pontosabb adatok akkor sem lennének, ha később tervezik meg a büdzsét.

Az ország védelme a legfontosabb

A háború még nem ért véget, minden valószínűség szerint 2024-ben is folytatódik, márpedig az ország fizikai védelme a legfontosabb. Ezért is erősítik meg

Hirdetés

a honvédelmi alapot, amelynek a végösszege 1300 milliárd forint fölött lesz, így ezek a típusú ráfordítások immár meghaladják a GDP 2 százalékát.

Ugyanakkor a pénzügyi tárca vezetője hangsúlyozta: nem csak a honvédségre, a védelmi kiadásokra jut több pénz, hanem a magyar családokra is. Az utóbbiak kapcsán elmondta: a támogatási rendszer megújítása mellett is három és félszer több jut erre a célra, mint 2010-ben. A családpolitikai kiadások és adókedvezmények összege meghaladja a 3300 milliárd forintot. Elhangzott, hogy marad az inflációkövető nyugdíjemelés, valamint a 13. havi nyugdíj is.

Megérkeztek az Európai Bizottság országspecifikus ajánlásai, amelyekre reflektálva Gulyás Gergely kijelentette: Magyarországnak továbbra is kulcsfontosságú a költségvetési hiány csökkentése, amely az elmúlt három, kihívásokkal teli évben is megvalósult. A rezsicsökkentés megszüntetésére tett brüsszeli javaslatot viszont elutasítják. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a 2013-ban felállított rezsivédelmi alap marad 2024-re is, amelynek a fedezetéül a különadók és egyéb bevételek szolgálnak, a vállalatokra kivetett extra terhek kivezetése ugyanakkor megkezdődhet. Az uniós intézményrendszerrel kapcsolatban kedvezőbb fejlemény, hogy júniusban vagy júliusban várhatóan már tudnak számlákat küldeni Brüsszelbe, miután a kért <a href="//index.hu/belfold/2023/04/24/varga-judit-igazsagugyi-miniszter-didier-reynders/" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/05/25/kormanyinfo-varga-mihaly-gulyas-gergely-koltsegvetes-inflacio/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Milliókra perli egy nő Paul McCartney lányát egy baleset miatt

A 31 éves Chloe Mickelborough azt állítja, hogy a Stella McCartney olaszországi bemutatótermében történt esése következtében …