2023. június 1., csütörtökMa Tünde napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
2023.06.01. Tünde Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Az oroszok „eltemették”, most élve jelentkezett az ukrán hadsereg főparancsnoka

Hirdetés

Az oroszok „eltemették”, most élve jelentkezett az ukrán hadsereg főparancsnoka

Először még napokkal ezelőtt kezdték el híresztelni (főként az oroszpárti közösségi oldalakon) azt, hogy Zaluzsnyij életveszélyesen megsebesülhetett a fronton május 8-án. Hivatalos információ nem érkezett arról, hogy ez tényleg megtörtént volna, ugyanakkor – a megszokottól eltérő módon – az ukrán hadvezetés, illetve maga Zaluzsnij sem cáfolta meg ezt a híresztelést.

Öt nappal ezelőtt aztán egy orosz haditudósító, Andrej Rudenko írt egy részletesebb posztot arról, hogy mi is történhetett az ukrán főparancsnokkal. Bejegyzését azzal kezdte, hogy Zaluzsnij rengeteget szerepelt nyilvánosan a médiában – mint írta, Zelenszkij után ő Ukrajna második embere e tekintetben –, de május 8-a óta senki sem látta, és a hivatalos megbeszéléseken egy ukrán tábornok, Szerhij Najev altábornagy helyettesíti őt. Rudenko ezután közölte, hogy a saját forrása mit mondott neki Zaluzsnij állapotáról.

Az ukrán fegyveres erők vezetőségében lévő forrásunk azt mondta, hogy Zaluzsnij tábornok él, de kritikus állapotban van a [Kijevben található] Legfőbb Katonai Klinikai Kórházban, ahol továbbra is az életéért küzdenek, külföldi szakértők segítségével.

Rudenko azt is hozzátette, hogy szerinte Zaluzsnyij a Dnyipropetrovszki területen szenvedett súlyos sérülést, amikor a helyi csapatok harckészültségét ellenőrizte május 8-án. A riporter szerint Zaluzsnyij egy parancsnoki állásban tartózkodott, amelyet rakétatámadás ért, és ez okozta a súlyos sérülést (állítása szerint Zaluzsnijon kívül több magas rangú ukrán katonatiszt is megsérült és meghalt).

Hirdetés

Az orosz haditudósító arról is írt, hogy május 10-én Zaluzsnij feleségét, Elenát is Kijevben látták az említett katonai kórház közelében, ahol mintegy négy órát töltött el. Az ukrán hadvezetés azonban Rudenko szerint úgy döntött, hogy nem hozzák nyilvánosságra az információt, mert attól tartanak, hogy pánikot okozhatna a hadseregben, az ukrán titkosszolgálatot pedig megbízták azzal, hogy minden lehetséges eszközzel próbálják meg elérni azt, hogy Zaluzsnij továbbra is aktívnak tűnjön a nyilvánosság előtt. A hadiriporter szerint ennek volt betudható az, hogy a napokban megjelent néhány furcsa interjú Zaluzsnijjal.

Az ukrán hadsereg megpróbálta cáfolni, majd törölték a fotót

Az Andrej Rudenko által közölt bejegyzés után Valerij Zaluzsnij állapotáról egy ideig nem érkeztek újabb információk. Kedden azonban a főparancsnok Telegram-oldalán közzétettek egy bejegyzést, amelyben az állt, hogy Zaluzsnyij telefonbeszélgetést folytatott az Egyesült Államok hadseregének európai parancsnokával, Christopher Cavolival. Az írásos beszámoló szerint elsősorban az F–16-os vadászgépekről és a tengerészgyalogságról beszéltek egymással.

Képi bizonyítékot viszont azóta sem láttunk arra vonatkozóan, hogy milyen állapotban van Zaluzsnij, Ráadásul szerdán már a főparancsnok sérüléséről szóló hírek újabb szintre léptek, ugyanis az orosz állami hírügynökség, a RIA Novosztyi honlapján is vezető […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/05/25/habobru-oroszorszag-ukrajna-valerij-zaluzsnij-ukran-foparancsnok-serules/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nemsokára jelentést tesz a NASA ufóbizottsága

Nemsokára jelentést tesz a NASA ufóbizottsága

A 16 tagú testület, amely a fizikától az asztrobiológiáig különböző területek szakértőit tömöríti, tavaly júniusban …