2023. június 2., péntekMa Anita, Kármen napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 371,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
2023.06.02. Anita, Kármen Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 371,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Luxuscikk lett a zsír Magyarországon

Hirdetés

Luxuscikk lett a zsír Magyarországon

Az Eurostat adatai szerint 33 százalékos áremelkedést mértek a zsír- és olajárban Magyarországon a tavalyi év azonos időszakához képest. Ezzel szemben Bulgáriában 1 százalékkal csökkentek az árak. Az emelkedés egyébként a tagállamok átlagához viszonyítva 10 százalékponttal magasabb.

Tavaly januárban egy kilogramm sertészsír körülbelül annyiba került, mint egy liter napraforgó-étolaj. Az árstopok bevezetése óta pedig majdnem háromszor annyiba kerül a zsír, mint az ársapkás étolaj. 

A KSH legutolsó adatai szerint márciusban már 1000 forintnál is többet kellett fizetni fél kiló zsírért. 

Hirdetés

A KSH adataiból egyébként az is kirajzolódik, hogy a zsírdrágulás főleg a szegényeket sújtja. A legkisebb jövedelmű kétmillió magyar ugyanis 61 százalékkal több állati zsiradékot fogyaszt, mint a legtehetősebb kétmillió – közölte az RTL Híradó.  

Az árstopok hibája, vagy a háborúé?

Matolcsy György, az MNB elnöke először tavaly decemberben beszélt arról, hogy a hatósági árak növelik az inflációt, mert a helyettesítő termékek drágulnak miattuk. 

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/05/09/inflacio-zsir-dragulas-elelmiszer-szegenyseg/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Lefulladt a globalizáció, ennek hamarosan meg is érezzük a hatását a Fitch szerint

Lefulladt a globalizáció, ennek hamarosan meg is érezzük a hatását a Fitch szerint

A nemzetközi hitelminősítő friss előrejelzése szerint 2023 egészében a globális kereskedelem értéke mindössze 1,9 százalékkal …