2023. június 1., csütörtökMa Tünde napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
2023.06.01. Tünde Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Ki fogja szerelni az autónkat? – Égető problémák sújtják a szervizeket

Hirdetés

Ki fogja szerelni az autónkat? – Égető problémák sújtják a szervizeket

Idén első alkalommal végzett felmérést az Autós Nagykoalíció (ANK) a magyarországi független autószervizek körében azzal kapcsolatban, hogy milyen aktuális kihívásokkal néznek szembe, és hogyan látják a magyar gépjárműpiac jelenét és jövőjét. A felmérésben 52 független autószerviz vett részt.

Ezek a legnagyobb kihívások

A válaszadók legnagyobb része a munkaerő hiányát jelölte meg mint a szervizt érintő leginkább jelentős probléma, de az elsődlegesen másik problémát megjelölő válaszadók is gyakran említették. A szervizek számára jelentős probléma az emelkedő rezsi- és bérköltségek kitermelése is, ezzel összefüggésben sokan elsősorban a változó technológiákkal való lépéstartást jelölték meg fő problémának.

Emellett gyakori problémaként jelölték meg, hogy az engedély nélkül, illegálisan működő szervizek áraival nem tudnak versenyezni, és az ügyfelek a kevésbé biztonságos, de olcsóbb megoldást választják a legális szervizek helyett.

Rendkívül nehéz a munkaerő pótlása

Magyarországon régóta jelentős probléma az autószerelők hiánya. Jelenleg egy átlagos 25 fős osztályból mindössze hárman maradnak a szakmában. Ez a probléma egyre égetőbb, ezért is indította el az Autós Nagykoalíció az Autószerelők Országos Szövetségével együttműködve az Autós Szakmák Tanulmányi Versenyét (ASZTV).

Hirdetés

A felmérés válaszadói átlagosan 10-es skálán 8,36-ra értékelték a munkaerő pótlásának nehézségét.

Alacsony létszámmal üzemelnek

A felmérés eredménye azt mutatja, hogy a legtöbb független szerviz alacsony létszámmal dolgozik, a legtöbb esetben 3 és 5 fő között van az autószerelők száma egy cégnél. A válaszok átlaga 4,55 – feltételezhetjük, hogy ha a munkaerőhiány valamelyest enyhülne, ez a szám jelentősen magasabb is lehetne.

Kifejezetten ritka a 10-nél több autószerelőt alkalmazó vállalkozás, mindössze a kitöltők 7 százaléka alkalmazott legalább tíz autószerelőt.

Az ANK megjegyzi, hogy a válaszadók száma nem elegendő ahhoz, hogy az egész országra általánosítható eredményt kapjunk a szervizek létszámával kapcsolatban.

Nem érik meg az elektromos autók

A felmérés kitöltőinek 39 százaléka fordított már forrásokat arra, hogy elektromos autókat is tudjanak javítani. A nagyobbik részük azonban egyelőre nem foglalkozik elektromos járművek javításával.

Utóbbi válaszadók fele nem is tervezi, hogy elektromos autókkal foglalkozzon a közeljövőben, ennek pedig számos oka lehet. Az elektromos autók többsége aránylag új, néhány éves autó, amelyek a legtöbb esetben még rendelkeznek gyári garanciával, ezért tulajdonosaik szükség esetén inkább márkaszervizbe viszik azokat.

Szintén fontos szempont, hogy az elektromos autók fenntartása jelentősen egyszerűbb, mint a hagyományos, belső égésű motorral szerelt autóké. A mozgó alkatrészek száma sokkal alacsonyabb, nincs szükség olajcserére és egyéb általános karbantartási munkákra, ez pedig jelentős bevételi forrás a szervizeknek, így enélkül nem feltétlenül éri meg felkészülni az egyelőre eleve alacsony számú ügyfél kiszolgálására.

Emellett azoknak is nehéz felkészülni az elektromos autók javítására, akik egyébként szeretnének foglalkozni ezzel a területtel, ugyanis a felmérés résztvevőinek válaszai alapján különösen nehéz az elektromos autókhoz értő szakembert találni.

GettyImages-1205027007

Fotó: Marijan Murat / Picture alliance / Getty Images Hungary

Zárva a pénztárca az oktatás és eszközbeszerzés előtt

A válaszadók átlagosan az általuk elért profit 3,1 százalékát fordították az alkalmazottak képzésére.  Jelentős részük egyáltalán nem költ oktatásra, a leggyakoribb […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/05/04/autoszerviz-auto-autojavitas-autoszerelo-autos-nagykoalicio-munkaerohiany/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az euróval szemben erősödött, a dollárral szemben gyengült a forint

Az euróval szemben erősödött, a dollárral szemben gyengült a forint

Az euró jegyzése este hat órára 370,34 forintra gyengült a reggeli 370,87 forintról, a svájci …