2024. június 18., keddMa Levente napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
2024.06.18. Levente Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A vasútbezárások nem segítettek, óriási a járműhiány a MÁV-nál

Hirdetés

A vasútbezárások nem segítettek, óriási a járműhiány a MÁV-nál

A civil szervezet azt írja: kitűnik, hogy a járműhiányra hivatkozva elrendelt vasútbezárások sem voltak képesek a MÁV dízeljármű-gazdálkodását konszolidálni, az előző éveknél kisebb mértékben ugyan, de tovább csökkent a forgalomba adható dízelmotorvonatok száma. A három évvel korábbi állományhoz viszonyítva a vasúttársaság mintegy 12 százalékkal kevesebb dízelmotorvonatot képes forgalomba adni.

A MÁV-Start legkorszerűbb dízel-motorvonatainak számító – de húsz évnél így is idősebb – Desirók harmadát, a még szintén korszerűnek tekinthető Uzsgyik 40 százalékát, a nem villamosított fővonalakon a távolsági vonatokat továbbító, de már 50 éves M41-es (Csörgő) dízelmozdonyok több mint felét nem sikerül napi forgalomba adni.

Havi háromezer vonat marad ki

A  Közlekedő Tömeg információi szerint van olyan vasútvonal, ahol a vonatok többsége helyett már hetek óta rendszeresen pótlóbuszokat kell beállítani, mert nem jut rájuk jármű.

Hirdetés

  • A civil szervezethez eljutott statisztika adatok alapján a 2021 januárja óta az üzemképtelen motorvonatok miatt busszal pótolt vonatok száma kilőtt, a mélypontot jelentő 2023. júniusban 15-ször annyi mellékvonali vonat maradt ki (856), mint egy évvel korábban (56).
  • Az utolsó pillanatban kimaradt vagy operatív pótlásra szoruló vonatok száma csak a tavalyi év végére esett vissza a 2022-es szintre (havi 100 alá), ám ezt csak olyan áron sikerült megvalósítani, hogy a vasútbezárások keretében jelenleg havi mintegy 3000 vonat marad ki, vagy pótolja alapértelmezetten is autóbusz.

A Közlekedő Tömeg szerint az újabb mellékvonalak bezárása – a fölöttük tulajdonosi jogköröket gyakorló <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2024/05/25/vasut-mav-dizel-motorvonat-jarmuhiany/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Átlagosan ennyit dolgoztak tavaly a magyarok

Az átlagos munkahét hossza az Európai Unióban évről évre rövidül. Íme a legfontosabb megállapítások: A …