2023. június 9., péntekMa Medárd napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 379,00 Ft
2023.06.09. Medárd Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 379,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A nukleáris biztonságon a jövő múlhat, és Paks II. most lapot kért

Hirdetés

A nukleáris biztonságon a jövő múlhat, és Paks II. most lapot kért

A Paks II. beruházás mellett folytatott nemzetközi kooperáció önmagában is garancia arra, hogy egy biztonságosan üzemeltethető létesítményt adunk majd át – kezdte az Indexnek Jákli Gergely, a Paks II. elnök-vezérigazgatója, akivel annak apropóján beszélgettünk, hogy a háromnapos CAMP (Code Application and Maintenance Program) konferencia Budapestre érkezett.

Az amerikai nukleáris hatóság által koordinált konferenciára összesen négy kontinensről, 22 országból érkeztek szakemberek. Ennek jól láthatóan szerves része a Paks II. beruházás is. A CAMP az 1970-es évek óta fejleszt különböző nukleáris biztonsági értékeléshez számítógépes algoritmusokat, programokat. Ezekhez a szakmai körökben világszerte elismert termohidraulikai és neutronkinetikai kódokhoz

a magyar szakemberek már több mint 30 éve hozzáférnek és alkalmazzák.

Hirdetés

A kedden indult konferencia nem csak a tudományos eszmecsere elősegítése szempontjából fontos, aktualitását pont az adja, hogy a Pakson felépülő két VVER-1200 típusú blokk független biztonsági elemzéseit többek között éppen a CAMP által biztosított kódokkal végzik.

Chris Hoxie, a CAMP projektmenedzsere arról beszélt, hogy a világ harminc országa vesz részt a CAMP együttműködésében. „Együtt erősebbek vagyunk és magasabb fokú biztonságot tudunk elérni, mintha mindannyian magunkban dolgoznánk” – hangsúlyozta a konferencián, hozzátéve, megtiszteltetés számára, hogy ezt a gyümölcsöző együttműködést és tapasztalatcserét a világ legjobb atommérnökeivel ezúttal Magyarországon folytathatják.

A nemzetközi szervek a garanciák

„Óriási lehetőség számunkra, hogy a társaságunk által felügyelt atomerőmű-építési projektben már az előkészítési szakaszban is a legjobb szakemberektől tanuljunk, az ő gyakorlataikat vegyük át” – kezdte beszédét a konferencián Jákli Gergely.

Az együttműködés iránti elkötelezettségünket jelzi mind a US NRC, mind a CAMP User Group felé, hogy Budapest rendezi meg a CAMP-meetinget. A nemzetközi együttműködésünk átszövi a mindennapjainkat. A két új blokk megépítésekor a Rosszatom primer köri technológiájához nyugat-európai és amerikai beszállítóktól érkező komponenseket illesztünk hozzá.

A Paks II. elnök-vezérigazgatója az Index kérdéseire külön kiemelte, azt fontos látni a Paks II. projektről, hogy egy nemzetközi kooperáció eredménye. Minden olyan tapasztalatot bevonzanak a beruházásba a világból, ami „elősegíti, hogy egyszerűbben, gyorsabban és így költséghatékonyabban valósuljon meg ez a beruházás, és a legvégén egy biztonságos erőművet helyezzenek üzembe”.

Emlékeztetett, az amerikai nukleáris hatóság által koordinált konferencia kifejezetten jó példa arra, hogy „a nukleáris közösségben a mi projektünk egy nemzetközi összefogás keretében megvalósuló beruházás”, és hogy „Paks II. alapvető koncepciója is az volt – és jelenleg is az –, hogy a Roszatom primer köréhez kapcsolódik be a nyugat-európai irányítási technológia és a szekunder kör”.

Tehát nem csak az erőmű, hanem annak biztonsági technológiája is egy nemzetközi beruházási együttműködés része.

Jákli Gergely

Jákli Gergely

Fotó: Paks II. Zrt.

„Ez pedig eredményez egyfajta biztonságot. A világban máshol is ezek az együttműködések vezettek eredményre” – mondta Jákli Gergely, és úgy folytatta, hogy nukleáris technológia tekintetében világvezető a Roszatom, de az ahhoz kapcsolódó irányítótestek és az elektromos áram előállításához szükséges berendezések nyugat-európai technológiák. A világon mindenhol nemzetközi kooperáció keretében épül meg egy nukleáris erőmű, az oroszok sűrűn dolgoznak együtt nyugat-európai beszállítókkal.

A vezérigazgató úgy véli, azoknak a nemzetköz szerveknek a közreműködése, amikkel a Paks II. együtt dolgozik már önmagában egyfajta minőségbiztosítást jelent, ugyanakkor azt kell látni, hogy egy nukleáris beruházás mindenhol egy kiemelt helyi […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/05/24/paks-paksi-atomeromu-beruhazas-atomeromu-paksi-bovites/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ezerszeres nap a Sparnál: annyi akciót élesítenek egyszerre, hogy alig lehet követni

Forrás: https://www.origo.hu/gazdasag/20230608-ezerszeres-nap-a-sparnal-mutatjuk-a-reszleteket.html *Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze …