2024. június 18., keddMa Levente napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
2024.06.18. Levente Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Némán, szirénázva emlékeztek meg a Hableány-katasztrófa és a verőcei hajóbaleset áldozatairól

Hirdetés

Némán, szirénázva emlékeztek meg a Hableány-katasztrófa és a verőcei hajóbaleset áldozatairól

Egy rövid beszéd és főhajtással tisztelgés után némán sétáltak a koreai megemlékezők és a hajósok a Margit híd pesti hídfőjéhez. A területen található ugyanis az az emlékmű, ami az öt évvel ezelőtti tragédiára emlékeztet. A hatalmas fekete építményt mostanra fehér virágok borították el.

Figler Zoltán, a Személyhajósok Szövetségének főtitkára a tragédia évfordulóján emlékeztetett: a Hableány sétahajó öt évvel ezelőtti tragédiája a magyar dunai hajózás történetének eddigi legsúlyosabb balesete. Bár a fél évtizeddel ezelőtt történtek és a mostani verőcei hajóbaleset nem összehasonlítható, arra azonban mindkét tragédia rávilágít, hogy a hivatásos hajósok mellett mindenkinek, aki vízre száll – legyen szó akár hobbihajósról, akár kenuval közlekedőről – szigorúan be kell tartania a vízi közlekedésre vonatkozó szabályokat.

A döntéshozóknak kiemelt felelősségük van abban, hogy a személyhajózással kapcsolatban olyan szabályokat alkossanak, amelyek maximálisan szem előtt tartják az utasok biztonságát is – tette hozzá Varga Zsolt, a Magyar Hajózási Országos Szövetség főtitkára, utalva arra, hogy a két hajósszervezet szerint a Fővárosi Közgyűlés által legutóbb elfogadott Duna-parti Építési Szabályzat kikötőbezárásokra vonatkozó passzusa egyebek mellett komoly közlekedésbiztonsági veszélyeket rejt magában.

Az évfordulón már-már hagyományosan a BRFK is megemlékezett, a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai a hajóikkal vonultak a baleset helyszínéhez, majd egy koszorút és hét szál virágot engedtek le a folyó hullámain, mindkét baleset áldozatai előtt tisztelegve. Majd, míg azok lassan lefele úsztak a víz felszínén, a hajókon a szirénák szóltak.

Hirdetés

Két tragédia a Dunán

Mint ismert, a pünkösdi hosszú hétvégén, szombat éjjel egy szállodahajó ütközött egy motorcsónakkal. Arendőrség tájékoztatása szerint a szállodahajónak ütköző motorcsónakban nyolcan utaztak, közülük egy férfi kijutott a partra, hét embernek a holttestét találták meg.

A történtekkel kapcsolatban a tragédia szerelmespárjának iskolája közleményt is kiadott. A szállodahajót vezető cseh kapitány ellen kétrendbeli, halált eredményező segítségnyújtás elmulasztása bűntett, valamint hatrendbeli segítségnyújtás elmulasztása vétség miatt indult eljárás. Borbély Zoltán közlekedési szakjogász lapunknak úgy nyilatkozott, kulcsfontosságú lesz, hogy mit fog mondani a balesetet túlélő olasz férfi.

2019 májusában a Hableány nevű turistahajót maga alá gyűrte a 

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/05/29/hableany-veroce-duna-hajobaleset-megmlekezes-korea-brfk-szemelyhajosok-szovetsege-mahosz/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Mentősökre támadtak a betegek, az OMSZ közleményt adott ki

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) a Facebookon számolt be arról hétfőn, hogy az elmúlt két hónapban több …