2024. június 15., szombatMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Medián: Karácsony Gergely fölényesen vezet a főpolgármesteri versenyben

Hirdetés

Medián: Karácsony Gergely fölényesen vezet a főpolgármesteri versenyben

A Medián és a 21 Kutatóközpont felmérést készített 2024. május 17-e és 22-e között a HVG megbízásából. A közvélemény-kutatásban 1000 szavazókorú fővárosi lakost kérdeztek meg arról, hogy a június 9-ei önkormányzati választáson melyik jelöltre adnák le a voksukat.

A megkérdeztettek 53 százaléka gondolja úgy, hogy Karácsony Gergely jó vagy nagyon jó teljesítményt nyújtott, míg 43 százalékuk kritizálta a teljesítményét.

A FELMÉRÉS SZERINT A BUDAPESTIEK 46 SZÁZALÉKA KARÁCSONY GERGELYRE, 26 SZÁZALÉKA SZENTKIRÁLYI ALEXANDRÁRA, 24 SZÁZALÉKA VITÉZY DÁVIDRA ADNÁ LE A SZAVAZATÁT.

Hirdetés

A válaszadók csupán 4 százaléka szavazna a Mi Hazánk jelöltjére, Grundtner Andrásra – ismertette a portál.

A budapesti lakosok négy további – európai parlamenti, polgármesteri, egyéni képviselői, fővárosi közgyűlési listás – szavazatot is leadhatnak június 9-én. A felmérés szerint a megkérdezett budapestiek többségé egyelőre nem volt tisztában azzal, hogy közgyűlési listára és egyéni jelöltekre is szavazhatnak. A megkérdezettek 68 százaléka csak az EP- és a két polgármesteri vokssal volt tisztában.

Megosztott lehet a fővárosi közgyűlés összetétele 

Habár ellenzéki többség van a fővárosban, a voksok megoszlanak a listák között. A felmérés pillanatában 31 százalékkal a Szentkirályi Alexandra vezette Fidesz–KDNP-lista számíthat a legtöbb szavazatra.

A megkérdezettek válaszai alapján:

  • Karácsony Gergely Párbeszéd–Zöldek–MSZP–DK-listájára 23, 
  • Magyar Péter Tisza Pártjának listájára 16,
  • Baranyi Krisztina MKKP-listájára 12,
  • LMP–Vitézy-listájára 7,
  • Donáth Anna Momentum-listájára 6 százalék szavazna.

A Mi Hazánk listája 4 százalékos eredménnyel a bejutási küszöb alatt maradna. A lap szerint a felmérés alapján egy megosztott fővárosi közgyűléssel kellene számolnia a leendő főpolgármesternek.

Szentkirályi Alexandra cáfolta visszalépését a f őpolgármester-jelöltségtől

Ahogy az Index beszámolt róla, két és fél héttel a választások előtt a Republikon Intézet is közvélemény-kutatást készített. A felmérés szerint Karácsony Gergely támogatottsága ekkor 34 százalékon állt. A második helyezett Szentkirályi Alexandra volt, aki 25 százaléknyi szavazatra számíthat, míg az LMP támogatását élvező Vitézy Dávid 21 százalékkal csak a harmadik helyet szerezte meg.

Az ATV információi szerint legkésőbb a Békemenet napjára eldől, hogy  […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/onkormanyzati_valasztas/2024/05/27/karacsony-gergely-budapest-fopolgarmester-szentkiralyi-alexandra-vitezy-david-median/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Perzselő hőség közeleg, csaknem 40 fok is lehet jövő héten

Hétvégére nyoma sem marad az esős időjárásnak. Az előrejelzések szerint szombaton és vasárnap is túlnyomóan …