2024. április 13., szombatMa Ida napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.04.13. Ida Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / „Külön köszönjük a fideszes főpolgármester-jelöltnek, akit ma egy Szentkirályi ásványvíz képvisel”

Hirdetés

„Külön köszönjük a fideszes főpolgármester-jelöltnek, akit ma egy Szentkirályi ásványvíz képvisel”

Február közepén startolt el az Egységes Diákfront (EDF), a Fridays For Future (FFF) és az Adom Diákmozgalom blanketta névre keresztelt kezdeményezése, de az ötlet ennél jóval régebbre nyúlik vissza.

A három diákszervezet tavaly ősszel – több tüntetés megszervezése után – jutott arra az elhatározásra, hogy ugyan a figyelemfelhívó akciók fontosak, a valódi változáshoz még valamire szükség van.

Ekkor jött az ötlet, hogy mi lenne, ha szakértők bevonásával megalkotnának egy Budapestre szabott ifjúsági programot. A szakmai anyag elkészítésébe a fiatalokat is bevonták, az elmúlt hetekben egy online felületen lehetett nyilatkozni arról, ki, milyen fővárost szeretne, a szervezők elsősorban a kulturális programokkal, művészetekkel, közösségi terekkel és városzöldítéssel kapcsolatos igényeket mérték fel. A kérdőívet mintegy 1000 diák töltötte ki.

Hirdetés

A három szervezet már a kezdeményezés bejelentésekor hangsúlyozta, hogy az eredményeket eljuttatják a főpolgármester-jelölthez és a polgármesterjelöltekhez. Karácsony Gergely már korábban jelezte nyitottságát, ezzel összhangban a programbemutatót szerda délután az első sorból figyelte. Jelen volt emellett Vitézy Dávid, aki nemrég jelentette be, hogy szintén indul a főpolgármesteri székért, de részt vett a bemutatón Pikó András józsefvárosi polgármester is, aki hamarosan újra megméretteti magát.

Perlaki-Borsos Noel

Perlaki-Borsos Noel

Fotó: Tövissi Bence / Index

Perlaki-Borsos Noel a program bemutatóját azzal kezdte, hogy köszönetet mondott a jelenlévő főpolgármester-jelölteknek és polgármesterjelölteknek.

„Külön köszönjük a fideszes főpolgármester-jelöltnek, akit ma egy Szentkirályi ásványvíz képvisel” – szúrt oda Szentkirályi Alexandrának a fiatal, aki ezt követően rátért a szakmai anyag főbb elemeire, melyek az alábbiak:

 • A mentális egészség terén segítséget kell nyújtani a fiataloknak, hogy azoknak is legyen hova fordulni, akik nem tudnak egy 50 perces pszichológiai ülésért 20 ezer forintot kifizetni.
 • Menza: fordítsanak többletköltséget arra, hogy jobb, egészségesebb, minőségibb ételeket kapjanak a diákok, vegyék figyelembe a zero waste elveket, „és amúgy legyen finom”.
 • Diákkedvezmények: mostanra a kultúra privilégiummá vált. A diákok ezért azt kérik, hogy az árak legyenek alacsonyabbak, vezessenek be további kedvezményeket.
 • Pályázható lehetőségek: a fiataloknak legyen lehetőségük a budapesti intézményekben kiállítani, fellépni. Józsefvárosban már most is vannak hasonló programok, a diákszervezetek szerint ezekről kellene példát venni.
 • Jónak tartják, hogy a rakpart lezárása elkezdődött, de még nem feltétlenül biztonságos az odajutás, és akadálymentesíteni is lehetne még bőven. Azt is kérik, hogy legyen a rakpart fogyasztásmentes övezet, vagyis legyenek olyan helyek, ahol nemcsak fogyasztás ellenében lehet leülni.
 • A Fővárosi Önkormányzat vállaljon szerepet a demokráciára és a tömegközlekedésre való nevelésben.
 • Legyen több közösségi tér olvasó- és tanulóhelységekkel, legyen lehetőség előadni, kézműveskedni, és legyen több sportolási lehetőség is.
 • A graffitik terén az az álláspontjuk, hogy a tiltás nem működik. Úgy vélik, kerületenként külön graffiti-falakat kellene létrehozni.
 • Az iskolák környezetét is javítani kellene, több padra és találkozási pontra lenne szükség.

Aschenbrenner Lili, az FFF képviselője a program zöld részét ismertette. Mint mondta, elsősorban arra igyekeztek választ adni, hogy miként létezhet együtt a város, az ember és a természet. A következőkre jutottak:

 • Közlekedésben legyen több elektromos jármű, a Fővárosi Önkormányzat készítsen erre egy ütemtervet.
 • A legtöbbet autózó réteget, a középkorúakat ösztönözzék sétálásra, tömegközlekedésre.
 • A kerületekben biztosítsanak a helyiek számára […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/04/03/diakszervezetek-kozos-program-budapest-onkormanyzati-valasztas-2024/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hétvégén egy újabb melegrekord is megdőlhet

Szombaton folytatódik a napos, száraz idő fátyolfelhőkkel, melyek időszakosan szűrhetik a napsütést. Emellett az északkeleti …