2024. június 15., szombatMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Szijjártó testvérének és a Rogánt reptető családi cégnek is jutott a Szerencsejáték-cég milliárdos szponzorpénzeiből

Hirdetés

Szijjártó testvérének és a Rogánt reptető családi cégnek is jutott a Szerencsejáték-cég milliárdos szponzorpénzeiből

Több mint nettó 1,1 milliárd forintnyi szponzorációs pénzt, illetve más támogatást osztott szét idén az év első 4 hónapjában a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft., amely a Szerencsejáték Zrt. profitjából rendszeresen jótékonykodik. Van miből, hiszen mint megírtuk, az állami vállalat árbevétele tavaly majdnem elérte az ezermilliárd forintot.   

Januárban – vélhetően a párizsi olimpia közeledtével – jelentős, nettó 610 milliós szponzorációs szerződést kötöttek a Magyar Olimpiai Bizottsággal. Abban a hónapban 45 milliót kapott még az agrárexpókat is szervező kiskőrösi egyszemélyes vállalkozás, a Hazai Termék Kft., amelyet minden évben rendszeresen szponzorálnak.  

A januári nagy költekezés után februárban egyáltalán nem osztottak pénzt senkinek, de márciusban újra kinyitották a pénzcsapot. Abban a hónapban 9 cég kapott szponzorációs szerződést, 3 szervezet pedig támogatást. Utóbbiak közül a Rákóczi Szövetség és a Magyar Tehetségkutató és Fejlesztő Egyesület 5-5 millióhoz jutott, míg a Magyar Repülőterekért és Repülésért Alapítvány 10 millióhoz. 

Hirdetés

A márciusi lista alapján a nagy pénzeket azok a cégek kapták szponzorszerződések révén, amelyeket korábban is támogatott már a Szerencsejáték-cég. Nettó 40 milliót kapott a budaörsi repteret is üzemeltető Aeroglobe Kft., amelynek tulajdonosi köre megegyezik a Rogán Antal minisztert, illetve Habony Árpád nem hivatalos kormányzati tanácsadót is reptető FLY-COOP Kft.-ével. 

A második legtöbb, nettó 85 millió forint a Hightide23 Kft.-nek jutott. A cég tavaly tavasszal is kapott már 165 milliót, 2022-ben pedig 230 milliót egy versenyvitorlás megvásárlásához. A Hightide23 Kft. Amúgy maga is gyárt szabadidő- és sporthajókat. A cég tulajdonosa Weöres Szabolcs, és a vállalkozásnak 2020-ban, valamint 2021-ben sem volt saját árbevétele, 2022-ben is csak 5,3 millió, mégis 140 milliós profittal zárta azt az évet. Weöres hajózott Fa Nándorral is, mostanában pedig a Nobilis család vitorláspartnere.    

Szintén visszatérő támogatott a Hangos Szó Kft. is, amelyik ezúttal nettó 20 millióhoz jutott. Ez a cég áll a NER nem hivatalos himnuszának számító Nélküled című számot előadó Ismerős arcok nemzeti rockzenekar mögött, a tulajdonos az együttes basszusgitárosa, Galambos Nándor és a felesége. Amúgy a Nélküled Orbán Viktor egyik kedvence is, néha még rádiós szereplésein is idéz a dalszövegből

A legtöbb, nettó 100 milliós szponzorpénzt viszont márciusban egy napon, de két, 50 milliós részletben a Rózsa Records Kft. kapta. Ez a cég hasonlóan nagy összegekkel rendre felbukkan a Szerencsejáték-cég szponzorlistáján. A cég tulajdonosa Rózsa István, az ATV volt elnöke és korábbi igazgatósági tagja. Neki van egy másik, szintén gyakran támogatott vállalkozása, az Aréna Média Consulting és Sportmarketing Kft., amely szintén kapott egy 30 milliós szponzorszerződést, de ez már áprilisban volt. 

A Szerencsejáték áprilisi listáján más érdekes cégeket is találni. Ilyen például a TRP Hungary Kft., amelyet 25 milliós szponzorszerződésre érdemesítettek. Nem először, hiszen ez a cég is visszatérő szereplő a listákon, csak korábban, egy névváltás előtt még Truck Race Promotion Kft.-ként. A társaság a hazai autó- és motorsportélet aktív szereplője. 

A cégnek résztulajdonosa Őry Tamás és a felesége, Szijjártó Sarolta, aki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter testvére. Ez a cég 2019-ben oldalanként egymillió forint közpénzért írhatott tanulmányt egy versenypályáról. Őry egyébként egy ideig a 4iG üzletfejlesztési igazgatója is volt

Az áprilisi listán szerepel egy jelentősebb, nettó 30 milliós szponzorpénzzel az Alapítvány a Polgári Józsefvárosért nevű civil szervezet, amely azonban nem is annyira civil, inkább Fidesz-közeli, és itt írtunk róla bővebben: 

30 millióval szponzorálta a Szerencsejáték Zrt. cége a kormányszóvivő testvérének alapítványát

Vitályos Eszter kormányszóvivő testvére, a fideszes józsefvárosi képviselőjelölt Vitályos Fanny vezette Fidesz-közeli alapítvány hol egy minisztertől, hol a kormányzati civil alapból kap támogatást. Most éppen az állami lottócég szponzorálta őket.

* * *
Lakástámogatás meglévő és vállalt gyermekek után

A lakástámogatási rendszer egyik legfontosabb eleme a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK). Az igénylők lakáscéljuk megvalósításához 600 ezer és 10 millió forint közötti összeget kaphatnak meglévő és vállalt gyermekük után. A Bankmonitor CSOK kalkulátorával a támogatási jogosultság könnyen ellenőrizhető, de azt is meg lehet tudni, hogy igényelhető-e a támogatáshoz kapcsolódó kedvezményes CSOK-hitel.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20240530_szijjarto-testverenek-az-atv-volt-elnokenek-es-a-rogant-repteto-csaladi-cegnek-is-jutott-a-szerencsejatek-szponzorpenzekbol#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nagyot hízott osztalékokból Mészáros Lőrinc bankszámlája

Tucatnyi céges közgyűlésen vett részt Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos az elmúlt hetekben, órák alatt döntött …