2023. szeptember 29., péntekMa Mihály napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2023.09.29. Mihály Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Oltóanyaggyár még sehol, de a dolgozókra átlagosan 1,2 milliós havi bruttó már jutott

Oltóanyaggyár még sehol, de a dolgozókra átlagosan 1,2 milliós havi bruttó már jutott

2022-ben 764 ezer forintra növelte 2021-ben még csak 100 ezer forintos árbevételét az Oltóanyaggyár Zrt., amit arra alapított még 2021-ben a kormány, hogy megvalósítsa Debrecenben a 2020-ban kitalált Nemzeti Oltóanyaggyárat, ami az akkori tervek szerint tavaly év végétől gyártott volna vakcinát a Covid-19 ellen, ám eddig csak homályos ígéretek voltak vele kapcsolatban.

Tavaly őszre már kiástak néhány gödröt és homokhegyeket halmoztak fel a telephelyen, de bizony hiába ígérte korábban Orbán Viktor miniszterelnök, hogy 2022 végén már termelni fog a kiemelt beruházássá nyilvánított gyár, eddig egyetlen adagnyi oltóanyag sem készült el.

Csak a gödör és pár munkagép nem titkos a decemberre ígért Nemzeti Oltóanyaggyár ügyében

Nem hajlandó beszélni a kormány arról, hogy áll a nagy felhajtással beharangozott Nemzeti Oltóanyaggyár építése Debrecenben. A helyszínt látva túl optimistának tűnik Orbán Viktor korábbi ígérete, hogy az első, licenc alapján készülő vakcinák már december végén kikerülhetnek az üzemből. Ráadásul az sem világos, milyen oltóanyagot gyárthatnak: a magyarról nincs hír, a Szputnyikkal és a Sinopharmmal pedig sokat kockáztatna a kormány.

Az év elején már arról írt a HVG, hogy jó eséllyel el sem készül a gyár, nemhogy vakcinát gyártson:

Covid-vakcina biztosan nem készül Debrecenben, jó eséllyel igazi oltóanyaggyár sem lesz

Egykor európai színvonalú fővárosi centrumkórházakról, a Covid betörése után pedig saját oltóanyaggyárról szóltak az egészségügyi kormányzat nagyívű tervei. Kellő politikai akarat és tőke híján azonban egyikből sem lett semmi.

És a legutóbbi kormányinfón is csak annyi hangzott el, hogy a „brüsszeli szankciók” miatt csúszik a beruházás, ám az Mfor.hu által idézett céges beszámolóból arra lehet következtetni, hogy valami mégis történik.

Például tavaly a tulajdonos Debreceni Egyetem 4 milliárd forint finanszírozási előleget kapott a megvalósításra, amivel együtt a korábbi 75 millió forintról 4,6 milliárd forintra nőtt a rövid lejáratú kötelezettségek sorában szereplő összeg, de növekedtek

  • az anyagjellegű ráfordítások: 53,6 millióról 130,6 millió forintra,
  • az egyéb ráfordítások 142 millióról 463 millió forintra,
  • a személyi ráfordítások is: 194 millióról 463,2 millió forintra,
  • miközben a létszám egy év alatt 12 főről 22 főre duzzadt (az Optenben pedig még több, már 34 fő szerepel),
  • a 22 dolgozó munkabérére összesen 321 642 000 forint jutott, vagyis

átlagosan havi bruttó 1,2 milliót kaptak az üzemeléstől még messze álló gyár dolgozói, emellett

  • 63,8 millió forintot fizettek a vezető tisztségviselőknek,
  • a felügyelő bizottság tagjainak pedig összesen 12,3 millió forintnyi tiszteletdíj jutott.

Eközben bő ötszörösére nőtt a befektetett eszközök értéke is: 1 milliárdról 5,5 milliárd forintra, ami arra utalhat, hogy folyamatosan szerzik be a gyár berendezéseit, gyártósorait.

* * *
Támogatott hitel vállalkozások számára

A Széchenyi Kártya Program némileg megváltozott feltételekkel, Széchenyi Kártya Program MAX+ néven folytatódik 2023-ban. Ennek köszönhetően év végéig fix 5 százalékos kamat mellett kaphatnak kölcsönt céljaik megvalósításához a vállalkozások. Ez a jelenlegi piaci kamatozású vállalkozói hitelekhez képest 12-18 százalékos kamatelőnyt jelent. A Bankmonitor Széchenyi Hitel kalkulátorával a vállalkozások ellenőrizhetik, hogy milyen támogatott hitelt igényelhetnek.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20230602_nemzeti_oltoanyaggyar_debrecen_oltoanyaggyar_zrt_ceges_beszamolo#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

 Rozsdás fűrész, véres padló, csülök a partvisok között – videón az újabb magyar horrorvágóhíd

Rozsdás fűrész, véres padló, csülök a partvisok között – videón az újabb magyar horrorvágóhíd

A helyszíni ellenőrzés során talált súlyos higiéniai problémák miatt azonnali hatállyal felfüggesztették egy Csongrád-Csanád vármegyei …