2024. június 18., keddMa Levente napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
2024.06.18. Levente Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Mostantól tilos lefoglalni tartozás fejében a földgázkereskedők szállítóiknak kifizetendő pénzét

Hirdetés

Mostantól tilos lefoglalni tartozás fejében a földgázkereskedők szállítóiknak kifizetendő pénzét

A Magyar Közlöny május 30-i esti számában közzétett jogszabály azt mondja ki, hogy „Magyarország ellátásbiztonságának, az egyetemes gázszolgáltatás zavartalanságának garantálása és ezáltal a gazdasági és társadalmi rend fenntartása érdekében” tilos lefoglalni vagy végrehajtás, illetve biztosítási intézkedés alá vonni „a szerződéses partner részére fizetendő földgáz ellenértéket harmadik személy követelésének biztosítása vagy kielégítése céljából”, mert egy ilyen intézkedés „a magyar közrendbe” ütközne.

A rendeletek indoklását nem mindig közlik, és amikor igen, az is általában egy-két nappal később történik meg. Ezért nem lehet pontosan tudni, hogy mi rejlik a rendkívüli gyorsasággal hatályba léptetett jogszabály mögött.

A közelmúltban volt olyan per, amelyben kártérítést követeltek a magyar FGSZ Földgázszállítótól, de mint a hvg.hu csütörtökön beszámolt róla, a felperes nem járt sikerrel.

Hirdetés

Miután az orosz Gazprom 2021 elején értesítette Bosznia-Hercegovinát, hogy a továbbiakban nem a megszokott tranzitútvonalon (Ukrajna, Magyarország, Szerbia) fogja teljesíteni a gázszállításokat, hanem a Török Áramlat vezetéken keresztül, az FGSZ arra hivatkozva nyújtott be keresetet, hogy a tranzitszerződés egyoldalú felmondásával jelentős tranzitdíjaktól esett el.

A bosnyákok erre reagálva ellenkeresetet nyújtottak be, amelyben azt vélelmezték, hogy 2019 és 2021 között az FGSZ a megállapodásban foglaltakhoz képest jóval több tranzitdíjat szedett be a bosnyák cégektől. A svájci választottbíróság végül mindkét félnek igazat adott ugyan, de a két fizetési kötelezettség eredője az, hogy még mindig a boszniai vállalatok tartoznak az FGSZ-nek.

* * *
Támogatott hitel vállalkozások számára

A Széchenyi Kártya Program némileg megváltozott feltételekkel, Széchenyi Kártya Program MAX+ néven folytatódik 2023-ban. Ennek köszönhetően év végéig fix 5 százalékos kamat mellett kaphatnak kölcsönt céljaik megvalósításához a vállalkozások. Ez a jelenlegi piaci kamatozású vállalkozói hitelekhez képest 12-18 százalékos kamatelőnyt jelent. A Bankmonitor Széchenyi Hitel kalkulátorával a vállalkozások ellenőrizhetik, hogy milyen támogatott hitelt igényelhetnek.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20240530_lefoglalas-tiltas-gazkereskedok-kozlony#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nagyot hízott osztalékokból Mészáros Lőrinc bankszámlája

Tucatnyi céges közgyűlésen vett részt Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos az elmúlt hetekben, órák alatt döntött …