2024. június 18., keddMa Levente napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
2024.06.18. Levente Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
Kezdőlap / Vállalkozás / Átlépte az ezer milliárd forintos álomhatárt a trafikokat ellátó cég árbevétele, a profit is rekordot döntött

Hirdetés

Átlépte az ezer milliárd forintos álomhatárt a trafikokat ellátó cég árbevétele, a profit is rekordot döntött

9,53 milliárd forint nyereséggel zárta 2023-at a trafikok ellátásának monopóliumával rendelkező Országos Dohányboltellátó Kft. A cég évről évre óriási profitot hoz, és ezt néhány száz millió forint kivételével ki is veszik a tulajdonosok osztalékként. Így történt ez most is a frissen leadott éves beszámoló szerint, 2023-ban a nyereségből mindössze 130 millió forintot hagytak bent eredménytartalékban, a többi 9,4 milliárdot kifizették maguknak osztalékként.

Ez egyben azt is jelenti, hogy rekordot ért el a cég, az eddigi legnagyobb nyeresége a 2022-es 8,3 milliárd forint volt. A nettó bevétel már egy éve is ostromolta az ezer milliárd forintos álomhatárt, most pedig át is lépte azt, a 2022-es 970 után ezúttal 1048 milliárd forint folyt be a kasszába. Igaz, ez még mindig csak 8 százalékos növekedés, vagyis a bevétel az infláció szintje alatt nőtt.

A vállalat a 2015-ös alapítása óta eddig több, mint 45 milliárd forint nyereséget hozott (ebből 17,8 milliárdot az elmúlt két évben), a tulajdonosok ennek jelentős részét, 42,7 milliárdot vettek ki osztalékként kilenc év alatt.

Hirdetés

A Dohányboltellátónak két tulajdonosa van: 49 százalék a BAT Pécsi Dohánygyár Kft.-é, a többségi tulajdonrész, 51 százalék pedig a Tabán Trafik Zrt.-nél van. Ez utóbbiról sokáig úgy lehetett írni, mint Sánta János hódmezővásárhelyi vállalkozó érdekeltsége – az Opten adatbázisa szerint hivatalosan hódmezővásárhelyi vagyonkezelő alapítványoknál, valamint ottani és szegedi magánszemélyeknél vannak a részvények.

* * *
Támogatott hitel vállalkozások számára

A Széchenyi Kártya Program némileg megváltozott feltételekkel, Széchenyi Kártya Program MAX+ néven folytatódik 2023-ban. Ennek köszönhetően év végéig fix 5 százalékos kamat mellett kaphatnak kölcsönt céljaik megvalósításához a vállalkozások. Ez a jelenlegi piaci kamatozású vállalkozói hitelekhez képest 12-18 százalékos kamatelőnyt jelent. A Bankmonitor Széchenyi Hitel kalkulátorával a vállalkozások ellenőrizhetik, hogy milyen támogatott hitelt igényelhetnek.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20240531_atlepte-az-ezer-milliard-forintos-alomhatart-a-trafikokat-ellato-ceg-arbevetele-a-profit-is-rekordot-dontott#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nagyot hízott osztalékokból Mészáros Lőrinc bankszámlája

Tucatnyi céges közgyűlésen vett részt Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos az elmúlt hetekben, órák alatt döntött …