2024. április 22., hétfőMa Csilla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 370,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2024.04.22. Csilla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 370,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Visszatér a különleges égi jelenség, 80 évente csak egyszer történik ilyen

Hirdetés

Visszatér a különleges égi jelenség, 80 évente csak egyszer történik ilyen

Különleges égi jelenségben lehet részünk, ha rendszeresen kémleljük az eget, exkluzív nóvakitörés vár ugyanis ránk – a következő hónapokban bármikor. A legutóbb 1946-ban észlelt fényes robbanás az Északi Korona csillagképben történik, amelyet Szegényember Tarisznyájának vagy Patkónak is neveznek, és a T Coronae Borealis csillagrendszert érinti.

A NASA közleménye szerint a Földtől 3000 fényévnyire található csillagrendszer idén februártól szeptemberig bármikor láthatóvá válhat az égbolton nóvakitörése miatt, és kár is lenne elszalasztani, mert csak 80 évente fordul ilyen elő.

A rendszerint +10 magnitúdójú csillagrendszert általában szabad szemmel nem látni, de ha megtörténik a robbanás, olyan fényereje lesz, mint a Sarkcsillagnak. Az esemény után néhány napig fényessége miatt még szabad szemmel is láthatjuk, majd újra elsötétül – talán újabb 80 évre.

Hirdetés

A nóvakitöréskor a csillag az anyag külső rétegeit löki ki, nem hal meg az egész bolygó, mint a szupernóva […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2024/04/01/nova-kitores-csillag-nasa/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Perzselő hőség uralkodik rajta, mégis jég fedi a Naphoz legközelebb eső bolygót

Több száz olyan cikket olvashatott már az Indexen, amelyek a világegyetem legújabb felfedezéseiről, érdekességeiről szólnak …