A szakértők arra voltak kíváncsiak, hogy milyen egészségügyi változást hoz magával a sófogyasztás visszafogása vagy annak teljes elhagyása az étkezésből.
A kutatás 500 ezer ember UK Biobank által tárolt adatait használta fel, amelyeket 2006–2010 között rögzítettek az Egyesült Királyságban élő 40–70 éves korosztályban. A felmérésbe csak olyanokat vontak be, akiknek korábban nem voltak szív- és érrendszeri problémáik.
Minden résztvevőt megkérdeztek arról, hogy milyen gyakran és milyen mértékben sózza ételeit: soha/ritkán, néha, általában, mindig. Kiderült, hogy a sómentes étrendet követőknél 18 százalékkal kisebb eséllyel alakult ki szívritmuszavar, mint a sósan étkezőknél. Megfigyeléseik szerint 3-3 százalékkal növelte a betegség kialakulásának rizikóját mindegyik csoportban, ha nagyobb mértékben […]
A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!
Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/08/27/kutatas-szivbetegseg-stroke-kockazata-somentes-etrend/
*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!