2024. április 25., csütörtökMa Márk napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.04.25. Márk Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Forradalmi eljárások a szem korrekciójában és színváltoztatásában

Hirdetés

Forradalmi eljárások a szem korrekciójában és színváltoztatásában

Néhány évvel ezelőtt még csak álom volt a végleges szemszínváltoztatás, mert kísérletek ugyan történtek, de a mesterséges íriszimplantátum sok betegnél glaukómát okozott. A New Color Iris, majd a BrightOcular technika a szilikonimplantátumok egészséges íriszre történő felhelyezéséből állt, de időközben betiltották az Európai Unió legtöbb országában, mert megsértette a törékeny és összetett szaruhártyát.

A beavatkozáson átesett betegek több mint felénél súlyos szövődmények alakultak ki. 2018-ban egy argentin modell, Nadinne Bruna elmondta, hogy megkapta az implantátumot, mert barnáról szürkére akarta változtatni szemszínét, de az élete rémálommá vált. Látása homályos lett, pupillái már nem tudnak alkalmazkodni a fényhez, és fényérzékeny lett a szeme. Látáskárosodása maradandónak bizonyult, szaruhártya-transzplantáción kellett átesnie.

Barnából simán lehet kék

Az egyik korai eljárás, a keratodepigmentáció lényege, hogy eltávolítják a melanint, a szem színét adó pigmentet, de nem volt 100 százalékos siker. Növelte a glaukóma kialakulásának kockázatát. 2013–ban egy másik, lényegesen megbízhatóbb technikát dolgoztak ki a szemorvosok, és megszületett a keratopigmentáció. Ezt egy olyan módszer ihlette, amit azoknál a betegeknél használtak, akiknek nincs szivárványhártyája, és látáskárosodásban, vakságban, vagy fényérzékenységben szenvednek. Kiegészítették lézerrel, ennek segítségével intrecorneális alagutat alakítanak ki a páciens szemében, majd pigment behelyezésével változtatják a szem színét a kívántra. Csak a szem felszínén történik a beavatkozás, így nincsenek vérzések, szövődmények, mélyebb sérülések, glaukóma sem fordul elő. A műtét szemenként 35–40 perc, ennyi idő alatt véglegesen megváltoztatható a szem színe, ami jó hír, főleg ha tudjuk, hogy a kék szem milyen szuperképességgel jár. De az eljárás visszafordítható, megváltoztatható. 

Hirdetés

Egyelőre a biológiailag kompatibilis pigmentekhez való hozzáférés a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2024/03/12/szem-pigment-szaruhartya-melanin/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Meglepő dolgok derültek ki az Alzheimer-kór okairól egy új kutatásból

Az Alzheimer-kór, a demencia egyik típusa, jelenleg világszerte mintegy 50 millió embert érint, és ez …