2024. március 29., péntekMa Auguszta napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2024.03.29. Auguszta Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Magyarországnak igenis kell egy csapat

Hirdetés

Magyarországnak igenis kell egy csapat

Egy házaspár erőn felüli teljesítménye

Minden idők legerősebb mezőnye érkezett az idei Tour de Hongrie-ra, itt volt többek között az az Egan Bernal is, aki 2019-ben megnyerte a Tour de France-t. A sztárcsapatok közül a magyar szurkolóknak a Valter Attilát is foglalkoztató Jumbo–Visma hiányzott, de klasszisokból így sem volt hiány, az összetettet az UAE svácji versenyzője, Marc Hirschi nyerte meg.

Az Epronex – egyetlen kontinentális magyar csapatként – hosszú hónapok óta készült az általuk az év fő versenyének titulált viadalra, amikor Kiss Gergely csapatvezetőt néhány hónappal ezelőtt meglátogattuk budafoki bázisukon, már akkor a lehetséges forgatókönyvről, a várható keretről és a tervekről beszélt. Izgatott és lelkes volt.

Kiss Gergely mellett a csapat lelke Köllő Zsuzsanna. Egy házaspár, amelynek mindkét tagja él-hal a kerékpársportért. Nem csoda, hiszen Gergő korábban profi versenyző volt, Zsuzsi pedig az ő hatására kezdett el komolyabban foglalkozni a bringázással. 

Hirdetés

Tudniillik, Gergő a sport mellett tanulni is szeretett volna, felsőfokú tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Egyetemen végezte képgrafika szakon, akárcsak Zsuzsi, itt találkoztak és 2008 óta egy párt alkotnak.

Hét évvel ezelőtt, 2016-ban Zsuzsi és Gergő összefogott Tóthfalussy Györggyel, az Epronex Zrt. ügyvezetőjével: ekkor született meg az Epronex Cycling Team.

Balra: pályabejáráshoz készülődés a Tour de Hongrie előtt. Jobbra: Kiss Gergely, mielőtt célba veszi a Pilist, elköszön a ház őrzőjétől

Balra: pályabejáráshoz készülődés a Tour de Hongrie előtt. Jobbra: Kiss Gergely, mielőtt célba veszi a Pilist, elköszön a ház őrzőjétől (Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Élet a profik között

Elmondásuk szerint annyira összhangban voltak a felek, hogy már az első találkozás alkalmával egymás kezébe csaptak. Györgynek megvolt a hajlandósága, a kapcsolati tőkéje és a fantáziája a csapatban, a sportszakmai hátteret pedig Zsuzsi és Gergő biztosította. Szépen lassan fejlődött az együttes, egyre több versenyen vettek részt, meglépték a kellő lépcsőfokokat. Nagyon fontos mérföldkő volt a csapatnak a magyar bajnoki cím megszerzése 2019-ben, és gyorsan tegyük is hozzá, hogy ekkor még a csapat nem tudott fizetést biztosítani a versenyzőinek.

Ma már ott tartunk, hogy az Epronex egy profi együttes, ettől az évtől kezdve kontinentális besorolással rendelkezik, a kerékpárosok fizetést is kapnak, a fiatalok pedig ösztöndíjban részesülnek.

Profinak profi, de csupán magyar szinten. A nemzetközi elit még nagyon-nagyon messze van. A csapatnak a kis költségvetésből nem futja arra, hogy minden egyes pozícióba szakképzett stábtagot vegyen fel az év teljes tartamára, ezért az Epronexnél univerzális stábtagok dolgoznak, akiknek polgári foglalkozásuk van, így versenyről versenyre vetésforgóban cserélődnek a szezon során.

Rózsa Balázs, Karl Ádám és Byron Munton négy nappal a Tour de Hongrie rajtja előtti edzésen

Rózsa Balázs, Karl Ádám és Byron Munton négy nappal a Tour de Hongrie rajtja előtti edzésen (Fotó: Kaszás Tamás / Index)

A profizmus ellenére az út még mindig rögös, a kerékpárosok ereje, társadalmi támogatottsága, a háttérszemélyzet elhivatottsága tartotta éleben a csapatot az utóbbi években, amely közel állt a megszűnéshez két évvel ezelőtt. De nem adták fel, mert ahogy ők fogalmaznak: Magyarországnak igenis kell egy csapat.

Jelenleg is folyamatos szponzorkeresés zajlik, de ami ennél is fontosabb, hogy mindenki, aki a csapathoz tartozik, elkötelezett és a magáénak érzi az Epronexet, szenvedéllyel edz, és érződik egy olyan megfoghatatlan összetartó erő ebben a brigádban, ami nagyon kevés csapatnál van jelen.

Álomból valóság: részvétel a Tour de Hongrie-n

Így érkeztünk meg tehát a 2023-as Tour de Hongrie-ra, amely a csapat idei fő versenye. De még mielőtt a csapat múlt kedden elutazott volna a keszthelyi hotelbe, május 6-án, szombaton pályabejárást tartott, 140 kilométert tekertek a srácok és megmutatták az egyetlen külföldi csapattársuknak, Byron Muntonnak a dobogókői királyszakaszt. Mindenki mosolygott, felszabadult volt, alig várták már a szentgotthárdi nagy rajtot.

Balra: Ivanics Gergely a csapat mögött a pilisi pályabejáráson. Jobbra: a fiúk megpihennek Bogár Gábornál

Balra: Ivanics Gergely a csapat mögött a pilisi pályabejáráson. Jobbra: a fiúk megpihennek Bogár Gábornál (Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Apropó, Tour de Hongrie. A magyar körverseny idén szintet lépett, ProSeries sorozattá avanzsált, világszerte 190 országban közvetítették.

Az utolsó közös edzésen Gergő a csapattal tekert, a kísérő autóban Zsuzsi rádiózott a fiúkkal, a sofőr pedig a korábban szintén versenyző Ivanics Gergely volt, aki egyben a csapat egyik szakvezetője és masszőre.

A hangulat idilli és családias volt, később csatlakozott Bogár Gábor, a csapat legfontosabb szakvezetője és szerelője évek óta, aki pilisi házába meghívta a srácokat egy frissítőre. Az utolsó simítások elvégzése után a brigád múlt kedden kora délután érkezett meg Keszthelyre a Balaton-partra a hat főszereplővel: a csapatkapitány Rózsa Balázzsal, Karl Ádámmal, Szarka Gergellyel, Valent Márkkal, Árvai Kristóffal és a dél-afrikai Byron Muntonnal.

Valent Márk és Árvai Kristóf már Keszthelyen, néhány órával a csapatbemutató előtt

Valent Márk és Árvai Kristóf már Keszthelyen, néhány órával a csapatbemutató előtt (Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rózsa és Szarka egyaránt nyertek már magyar országúti bajnokságot, mindketten úgynevezett all-rounderek a csapatban, a fiatal Valent és Árvai, illetve Munton az emelkedők specialistái, Karl pedig a sprinter.

Egy gyors ebédet követően mindenki elfoglalta a szobáját, majd egy másfél órás átmozgató edzésre mentek a versenyzők. Sok ideje ilyenkor már nincs pihenni a sportolónak, nem sokkal később már a Festetics-kastély festői környezetében a csapatbemutatón keleltt színpadra állnia a fiúnak. A sátorban egy-egy kézfogás és puszi a régi ismerősökkel, más csapatban tekerő magyar versenyzőkkel, a kordonok mellett integetés és néhány fotó a szurkolókkal – ilyenkor nagyjából ez a program.

A magyar versenyzők kapták a legnagyobb tapsot a Festetics-kastély parkjában

A magyar versenyzők kapták a legnagyobb tapsot a Festetics-kastély parkjában (Fotó: Kaszás Tamás / Index)

A legnagyobb tapsot talán Árvai Kristóf kapta az Epronexből, a büszke családtagok még a szállodához is visszatértek, hogy megölelgessék a 19 éves fiút. Édesapja egy férfias öleléssel, édesanyja vigyázó tekintettel hagyta magára a fiatal versenyzőt.

Árvai Kristóf édesapjával és testvérével a keddi csapatbemutató után

Árvai Kristóf édesapjával és testvérével a keddi csapatbemutató után (Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Az esti vacsora után kilenc órakor technikai értekezletet tartott a csapat, elhangzott, hogy kinek, mi a feladata, illetve lelkesítő beszédet mondott Tóthfalussy György és Kiss Gergely is. Byron jelenlétében szinte mindig angolul beszélnek egymással a társak, hogy mindenki értse, ki, mit mondott.

Balra: az első szakasz előtti vacsora és az etap átnézése. Jobbra: Byron Munton nyújt

Balra: az első szakasz előtti vacsora és az etap átnézése. Jobbra: Byron Munton nyújt (Fotó: Kaszás Tamás / Index)

A nap azonban még ilyenkor sem ér véget egy csapatnál, az első szakaszon használatos kulacsokat még előtte lévő este keverik be a stábtagok, gondosan figyelve a részletekre és a versenyzői igényekre.

Arany Gábor és Ivanics Gergely tölti a kulacsokat az első szakasz előtti este

Arany Gábor és Ivanics Gergely tölti a kulacsokat az első szakasz előtti este (Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Fehér trikó, bukás, kórház

Szerdán eljött a nagy nap, a reggelinél mindenki sürgött-forgott a szálloda éttermében, ahol a sprintersztár Caleb Ewan asztala az egyik végétől a másikig meg volt pakolva különféle müzlikkel, szeletekkel és minden olyan étellel, amit az ausztrál ilyenkor fogyasztani szokott. A magyar fiúk a szokásosat ették, mindenki mást, tojásrántottát, zabkását, gyümölcsöt, tudatosan figyelve a mennyiségre. A stábtagok rizst főztek, hogy mindenkinek meglegyen a szakasz utáni energia-visszatöltéshez a megfelelő mennyiségű étel.

Szabó Tamás mossa az egyik cserekerékpárt az első szakasz előtt

Szabó Tamás mossa az egyik cserekerékpárt az első szakasz előtt (Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Az autók tiszták, a kerékpárok lemosva, kulacsok bekeverve, kilenc órakor indult el a csapat Keszthelyről Szentgotthárdra, előtte arról faggattuk Rózsa Balázst, hogy mi a taktika az első szakaszon. Mi más lehetett volna, mint bekerülni a nap szökésébe, illetve a pódiumon felvenni valamelyik megkülönböztető trikót.

Indul a nagy utazás, a Keszthely-Szentgotthárd járat, a kisbuszban Karl Ádám, Byron Munton és Szarka Gergely

Indul a nagy utazás, a Keszthely-Szentgotthárd járat, a kisbuszban Karl Ádám, Byron Munton és Szarka Gergely (Fotó: Kaszás Tamás / Index)

A startvonaltól körülbelül háromszáz méterre parkoltak le a csapatok két órával a rajt előtt, és mindenki elvégezte a finomhangolást, Zsuzsi pedig szokás szerint felragasztotta a minden szakaszon más-más vicces matricát a kerékpárok vázára, hogy útközben egy-egy nehéz pillanatban erőt adjon a fiúknak a humoros kép. Rajtszámok feltűzve, a kerekek az optimális nyomásra felfújva, Szarka Gergely még adott egy puszit a barátnőjének, és máris kezdődhetett a 44. Tour de Hongrie.

Szarka Gergely és barátnője Szentgotthárdon, néhány perccel a nagy rajt előtt

Szarka Gergely és barátnője Szentgotthárdon, néhány perccel a nagy rajt előtt (Fotó: Kaszás Tamás / Index)

A terv sikerült, Rózsa Balázs csapatkapitány ott volt az ötfős elmenésben és a sprinthajrákon is villantott, így megszerezte a hőn áhított fehér trikót, amely a legelőkelőbb helyen álló magyar versenyzőt illeti meg a Tour de Hongrie-n.

Balra: a szentgotthárdi nagy rajt előtti pillanatok. Jobbra: Bogár Gábor és Arany Gábor végzi a finomhangolást

Balra: a szentgotthárdi nagy rajt előtti pillanatok. Jobbra: Bogár Gábor és Arany Gábor végzi a finomhangolást (Fotó: Kaszás Tamás / Index)

És hogy milyen egy bringás élete egy ekkora siker után?

Felrobbant a mobiltelefonom

– mondta Balázs, aki rengeteg gratuláló üzenetet kapott a szerdai teljesítménye után.

Árvai Kristóf az első szakaszon bekövetkezett bukás után

Árvai Kristóf az első szakaszon bekövetkezett bukás után (Fotó: Kaszás Tamás / Index)

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2023/05/15/kerekpar-tour-de-hongrie-epronex-hungary-cycling-team/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Rendkívül durva szabálytalanság miatt bűnhődik a kanadai jégkorongozó

A „kiemelten sérülésveszélyes szabálytalanság miatt” a kanadai légiós így kihagyja pénteken az ötödik felvonást. Az …