2024. július 27., szombatMa Olga napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
2024.07.27. Olga Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
Kezdőlap / Sport / Bambinak hívják a háta mögött a budapesti vb tragikus hősből lett királynőjét

Hirdetés

Bambinak hívják a háta mögött a budapesti vb tragikus hősből lett királynőjét

Szó szerint felállt a padlóról

A kép örökre beleégett a retinánkba. Már csak öt méter volt hátra a 4×400 méteres vegyes váltó döntőjéből. Femke Bol, a holland staféta negyedik embere még vezetett az amerikai Alexis Holmes előtt, de a különbség egyre csökkent, és nagyon úgy nézett ki, Holmes a célban elkapja Bolt. 

De már sohasem tudjuk meg, mi történt volna. Az erejével teljesen elkészült holland három méterrel a cél előtt orra bukott, kiesett a kezéből a váltóbot, Holmes pedig immár világbajnokként száguldott át a célvonalon. 

A világbajnokság legnagyobb drámájának voltunk szemtanúi, beleértve a szintén holland Sifan Hassan bukását is 1500 méteren. 

Hirdetés

„A lábaim nem vittek tovább, felmondták a szolgálatot. Nem vagyok robot” – mondta Femke Bol, miután társai támogatták, és úgy-hogy magához tért a sokkhatásból.

A sors iróniája, hogy a győztes Holmes hat nappal később hősből bűnbak lett, amikor a 4×400-as női váltó hajráembereként az elődöntőben vezető pozícióban nem tudta átvenni a váltóbotot a staféta harmadik tagjától, Quanera Hayestől. Szabályosan elfutott a teljesen kifulladó társnője elől, majd le kellett fékeznie, de már csak a váltószakasz határa után tudta megkaparintani a botot, így természetesen kizárták a hibázó amerikai váltót. 

No, de vissza Bolhoz!

Először a 400 méteres gátfutás döntőjében jött a megváltás a 23 éves hollandnak, amikor több mint egy másodperces előnnyel, életében másodszor 52 másodpercen belül futva, 51.70-nel győzött.

Meglehet, a közönségnek némi csalódást okozott azzal, hogy elmaradt az önmaga által tartott 51.45-ös Európa-csúcstól, de felhőtlen volt az öröme, hiszen először lett felnőtt világbajnok szabadtéren. 

Ilyen hajrát még nem látott a világ

Az igazi megdicsőülés azonban vasárnap, a világbajnokság befejező napján érkezett el. A 4×400-as női váltó utolsó embereként a harmadik helyen, az éllovas jamaicai futó mögött legalább nyolc méter hátránnyal vette át a váltóbotot társnőjétől, Cathelijn Peeterstől.

Bolnak azonban ez meg se kottyant!

300 méteren keresztül olyan könnyedén, légiesen haladt a brit és a jamaicai mögött, mintha levezetne, nem pedig világbajnoki döntőben futna. Aztán a célegyenes bejáratánál magasabb sebességi fokozatba kapcsolt, előbb az elfáradó brit Nicole Yeargint előzte meg, majd a cél előtt két méterrel a jamaicai Stacey Ann Williamst is, és világbajnoki címre vezette a holland váltót. 

Bol részideje 48.4 másodperc volt, simán megnyerte volna az egyénit, hiszen a dominikai Marileidy Paulino 48.77-tel győzött. Csak sajnos a 400 gát mellett az időrend nem tette lehetővé az indulást a 400 síkon is.

Kicsit cingár, de rém gyorsan halad

A Femke Bollal valós személyes találkozás során az első meglepetést az okozhatja, hogy milyen magas: 184 centiméterre nőtt.

A másodikat pedig rögtön az, hogy testalkata alig különbözik egy átlagemberétől. Sehol az amerikai és a jamaicai sprinterek duzzadó izomkötegei, de még honfitársnőjéhez, Lieke Klaverhez vagy a lengyel Natalia Kaczmarekhez képest is kifejezetten vékonynak tűnt.

Ember nem értheti: akkor mégis honnan ez a lenyűgöző sebesség… Hogy honnan? Valójában nem lehet máshol keresni az okot, mint a genetikában.

Femke Bol a futásra, azon belül is a 400 méteres távra – mindegy, hogy sík vagy gát – született. Gondolnánk, pedig nincs így…

Az első sportág ugyanis, amellyel Femke Bol megismerkedett, a cselgáncs volt. Mindez Amersfoortban, szülővárosában történt. Az Amszterdamtól 40 kilométerre délre fekvő város leghíresebb szülötte Piet Mondriaan, a festő, a geometrikus absztrakció mestere volt. 

Eddig. De lehet, hogy a jövőben már Femke Bolról lesz híres a település.

Dzsúdóval kezdte, de szerencsére váltott

Szóval, Femke Bol cselgáncsozott, de nem volt oda a küzdősportért. Túl sokszor vágták földhöz. Ezért megtanult szakszerűen esni, de a dzsúdó továbbra sem lett a szíve csücske. Már csak azért sem, mert kétszer is eltört a karja az esésektől… Úgyhogy 2008-ban, nyolcéves korában követte a négy és fél évvel idősebb bátyját a helyi klubba, az AV Triathlonba, ahol a triatlon mellett atletizálni is lehetett. 

„A futás klassz dolog, ilyenkor az ember remekül ki tudja kapcsolni az agyát, és […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/atletika/2023/08/30/bambi-femke-bol-portre-atletika-vilagbajnoksag-budapest-2023-holland-sprinter/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Párizs minket is várt: az Index helyszíni stábja is rácsatlakozott az olimpiára

A mai nap a rendhagyó, Szajnára tervezett ceremóniáé, holnaptól viszont beindul az igazi nagyüzem a …