2023. május 31., szerdaMa Angéla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
2023.05.31. Angéla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
Kezdőlap / Sport / A Suhajda Szilárdért elindult serpa szerint sosem volt még ilyen hideg az Everesten

Hirdetés

A Suhajda Szilárdért elindult serpa szerint sosem volt még ilyen hideg az Everesten

Nagyon erős mentőcsapat indult el a szerdán a Mount Everesten eltűnt Suhajda Szilárd felkutatására – írja az Explorersweb hegymászással foglalkozó szakportál. Hozzáteszik, realisztikusan szinte nulla százalék az esélye annak, hogy élve megtalálják, de csodák már korábban is történtek, halvány reménysugár most is pislákol.

Olyan időszakokban is voltak sikeres mentések, amikor a mászók és mentőcsapatok rendelkezésére álló technika és felszerelések jóval kezdetlegesebbek voltak. Az Everesten 1996-ban vezettek sikeres mentőmissziót Beck Weathersért, az Andokban található Siula Grandén 1985-ben mentették sikeresen Joe Simpsont.

Az Annapurnán nemrégiben egy indiai mászót találtak meg három nap után. Akkor a híradások csodaként emlegették, hogy ennyi idő után sikerült a mentőakció. Hasonló csodában bízhatunk most Suhajda Szilárd esetében.

Hirdetés

A Suhajda Szilárdért elindult mentőcsapat az egyik legjobb Nepálban az Explorersweb beszámolója szerint – ez összecseng azzal, amit korábban a magyar hegymászó itthoni stábja is kommunikált.

A helikopter – amely megpróbált minél magasabbra repülni, hogy lokalizálhassa a magyar hegymászót – pilótája Simone Moro, a hegyre pedig elindult Gelje, Mikel – aki nemrégiben hajtott végre egy sikeres mentőakciót a Dhaulagirin – és egy meg nem nevezett serpa. A mentőcsapat mindhárom tagja pótlólagos oxigénnel vágott neki az akciónak, cikkünk publikálása idején már közel lehettek a Hillary-lépcsőhöz, ami Suhajda Szilárd utolsó ismert tartózkodási helye volt.

Az egyik serpa nemrég hajtott végre egy sikeres mentést az Everesten

Gelje serpa épp múlt héten hajtott végre egy sikeres mentőakciót a Mount Everesten. Egy csoporttal indult neki a csúcstámadásnak, amikor egy hóban fekvő, elhagyatott hegymászóval találkozott, aki nem volt túl jó állapotban. Gelje közösségi oldalán azt írta:

Úgy döntöttem, megszakítom a klienseimmel a csúcstámadást, így le tudtam segíteni a hegyről azt a mászót, aki segítség nélkül nem élte volna túl. Levittem a IV-es táborba, ahol egy mentőcsapat átvette

– írta Gelje, aki videón is megmutatta a mentést.

<a href="https://www.instagram.com/p/CsdJP4fNOKW/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading" style=" background:#FFFFFF; line-height:0; padding:0 0; text-align:center; text-decoration:none; […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/2023/05/26/suhajda-szilard-serpak-mentes-mount-everest-hegymaszo-eltunes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megtelt a Szemlő-hegy a Suhajda Szilárd emléke előtt tisztelgőkkel

Megtelt a Szemlő-hegy a Suhajda Szilárd emléke előtt tisztelgőkkel

Már fél órával a 19 órára kiírt megemlékezés kezdete előtt gyülekeztek az ismerősök és az …