2023. június 2., péntekMa Anita, Kármen napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 371,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
2023.06.02. Anita, Kármen Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 371,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
Kezdőlap / Sport / A rasszizmus már túlmutat a futballon

Hirdetés

A rasszizmus már túlmutat a futballon

Mi történt a Valencia–Real Madrid spanyol bajnokin?

Kezdjük az elején. A Real Madrid a kiesés elöl menekülő Valenciához látogatott vasárnap. A fővárosiak számára tétje alig-alig volt a meccsnek: a bajnoki cím már a Barcelonáé. Ráadásul épp a múlt héten kaptak ki a blancók a Manchester Citytől a Bajnokok Ligája elődöntőjében, így a hangulat aligha hágott a tetőfokára az öltözőben.

A mérkőzés még el sem kezdődött, a Valencia-szurkolók egy csoportja a Mestallánál már azt énekelte, hogy „Vinícius, egy majom vagy!”, majd a lelátón is felcsendült ugyanez a „dal”.

Hirdetés

A találkozó második félidejében volt néhány másodperc, amikor a kamerák Viníciust mutatták közelről – ezek voltak a mérkőzés legfelkavaróbb és legárulkodóbb pillanatai. Minden a 22 éves brazil játékos arcára volt írva. 

Nem meglepő, hogy Viníciusnak egy idő után elege lett az inzultusból. A Valencia kapuja mögött kiszúrt egy nézőt a lelátón, aki folyamatosan bekiabált neki. A játékvezető odaszaladt a pályán, a rendőrök pedig a nézőtéren érkeztek a helyszínre. Ricardo de Burgos Bengoetxea bíró elmagyarázta a brazil futballistának a protokollt: az első rasszista inzultusnál a hangosbemondón figyelmeztetik a szurkolókat, a másodiknál félbeszakít(hat)ják a meccset.

A hangosbemondón jött is az üzenet, amit hangos füttyszó fogadott a lelátókon. Újabb árulkodó jel… Carlo Ancelotti, a Real Madrid vezetőedzője beszélt a bíróval és játékosával is, megpuszilta Viníciust, és arra biztatta, hogy folytassa a játékot. Így is tett. Egészen a hosszabbításig: a 97. percben Hugo Duro a nyakánál fogva próbálta visszarántani Viníciust, aki ezt viszonozva megpróbálta ellenfelét az arcánál fogva távol tartani magától. Ekkor villant a piros lap.

A pályáról lefelé sétálva Vinícius mutogatott a nézőknek, két ujját mutatta fel, jelezve, hogy a Valencia – szerinte – ki fog esni a másodosztályba. A mérkőzés után olyan történt, ami talán még soha: Carlo Ancelotti 47 év és 1285 futballmeccs után nem akart a futballról beszélni. Irányba állította az újságírókat: „beszélhetünk a meccsről, vagy arról a másik dologról. Az fontosabb mint egy vereség, nem gondolják?!”

Mi történt a mérkőzés után?

A Real Madrid hivatalos panaszt tett a La Ligánál és a spanyol legfőbb ügyésznél is. A Valencia szintén közleményt adott ki, amelyben elítélte a mérkőzésen történteket, és biztosította a rendőrséget az együttműködéséről.

A rendőrség kedden napközben adta hírül, hogy azonosítottak és őrizetbe vettek három potenciális elkövetőt, akiket gyűlöletbűncselekménnyel vádolnak. A három 18-21 év közötti elkövetőt kihallgatták, vallomásukat rögzítették, majd szabadon engedték őket.

A Valencia később közölte, ha bebizonyosodik bűnösségük, életfogytig tartó kitiltást kapnak az elkövetők a stadionból. Ugyanakkor a klub nyomatékosította: nem a teljes lelátón énekelték a rasszista rigmusokat, mindössze néhány szurkolóról van szó. Mondjuk az alábbi felvétel ezt némileg árnyalja…

Valencia fans chanting “Mono” (monkey) towards Vinicius. This is La Liga pic.twitter.com/prgxtPo7yS

— S (@14ucIs) May 21, 2023

Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke zéró toleranciát sürgetett a rasszista és kirekesztő megnyilvánulásokkal szemben. A nemzetközi szövetség (FIFA) szabályzata világosan fogalmaz: „leszámítva a kivételes körülményeket, ha a játékvezető felfüggeszti a mérkőzést rasszista vagy diszkriminatív viselkedés miatt, az érintett fél veresége automatikussá válik.”

Spanyolországban és Brazíliában is több politikus felszólalt az incidens ellen, Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök elítélte a történteket és együttérzését fejezte ki. Rióban a Corcovado-hegyen álló Megváltó Krisztus szobor világítását lekapcsolták éjszakára, így fejezték ki szolidaritásukat.

The lights on the Christ the Redeemer statue were switched off last night in solidarity with Vinicius Jr. ???????? pic.twitter.com/Ci60nRxvPv

— ESPN FC (@ESPNFC) May 23, 2023

Spanyolország esélyegyenlőségi minisztere, Irene Montero új rasszizmusellenes törvényt sürgetett, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/futball/2023/05/24/real-madrid-rasszizmus-vinicius-jr-valencia-la-liga/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megfejtették az irapuatói 0–6 titkát, semmi sem az, aminek látszik

Megfejtették az irapuatói 0–6 titkát, semmi sem az, aminek látszik

Bár a könyvnek csak csütörtökön volt a bemutatója, nekünk már sikerült pár nappal korábban hozzájutnunk a …