2023. május 31., szerdaMa Angéla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
2023.05.31. Angéla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Túlélhetik-e a lezuhant repülőgépből eltűnt gyerekek az amazonaszi dzsungelt?

Hirdetés

Túlélhetik-e a lezuhant repülőgépből eltűnt gyerekek az amazonaszi dzsungelt?

Úgy tűnt, megtalálták azt négy gyereket, akik május elsején zuhantak le a kolumbiai dzsungelben, és tűntek el az esőerdőben. Aztán cáfolták a hírt, a gépen utazó 13, 9 és 4 éves fiúknak és 11 hónapos kistestvérüknek most sincs nyomuk. 

A Cessna 206-os típusú repülőgép május 1-jén a kora reggeli órákban vészjelzést adott le motorhiba miatt. Az orral földbe csapódott gép roncsaira csak május 15-én bukkantak rá kolumbiai katonák, benne a pilóta, az idegenvezető és a gyerekek anyjának holttestével. A kicsik azonban eltűntek.

Több mint száz katona keresi őket, a mentőkutyák találtak is eldobott gyümölcsöket, egy rögtönzött menedéket, egy ollót, hajgumit és egy cumisüveget. Közben helikopterről a gyerekek nagymamájának az üzenetét közvetítették (a helyi törzs nyelvén) hangszórón keresztül, aki arra kérte őket, ne menjenek semerre, maradjanak ott, ahol éppen vannak, így tudják fellelni őket.

Hirdetés

A megtalált nyomokon és személyes tárgyakon felbuzdulva Gustavo Petro kolumbiai elnök május 17-én arról számolt be, hogy megtalálták őket, ám néhány órával később törölte a tweetet, mivel nem sikerült megerősíteni a hírt.

Többféle információ is szárnyra kapott, például, hogy néhány helyi őslakos szerint a gyerekek egy folyami hajón tartanak egy falu felé. Egy másik szerint a gyerekek csónakba szálltak az Apaporis folyón és egy Cachiporro nevű falu felé haladnak. Eddig, úgy tűnik, egyik hír sem igaz, a megérkező hajón, illetve a csónakban ugyanis nem voltak ott a gyerekek.

Vajon mekkora eséllyel lehet túlélni egy dzsungelben, veszélyes vadállatok, toronymagas fák között, állandóan zuhogó esőzések közepette? Lehetséges egyáltalán?

A kolumbiai dzsungelben lezuhant repülőgép roncsai 2023. május 19-én

A kolumbiai dzsungelben lezuhant repülőgép roncsai 2023. május 19-én

Fotó: Colombian Army / Handout / Anadolu Agency / Getty Images Hungary

Éppen hogy kibírta

Elméletileg nem teljesen reménytelen. De kisebb csoda kell hozzá. Legalábbis a Dzsungel című ausztrál, jó visszhangot kapott túlélőfilm (2017) kalandjait nézve, mindenképp.

A film egy nagy port kavaró 1981-es valós történetet dolgoz fel,

Yossi Ghinsberg nevű, akkor még alig 22 éves izraeli utazóét, aki három hétre eltűnt az Amazonas őserdejében. 1981 novemberében találtak rá élőhalottként a Tuichi folyó partjára vetődve.

Egy négyfős csapattal vágtak neki az esőerdőnek Bolívia fővárosából, La Pazból, aztán szétváltak, és Daniel Radcliffe (Harry Potter) alakította főhős most nem varázspálcával küzdött az életéért, hanem kitartásával, élni akarásával, na és fizikai erejével, ugyanis Yossi Ghinsberg a kalandtúra előtt pár évig tengerészgyalogos volt és az egyetem előtt szeretett volna egy hamisítatlan kalandot.

Hát ez sikerült is neki, Ghinsberg

összesen 190 kilométert tett meg a dzsungelben,

mire lakott környékre sikerült kijutnia. Memoárkönyve szerint legyengülve lefogyva és […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2023/05/24/tulelhetik-e-a-lezuhant-repulogepbol-eltunt-gyerekek-az-amazonaszi-dzsungelt-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Meghalt Vajna Zoltán

Meghalt Vajna Zoltán

Vajna Zoltánt május 27-én érte a halál. A tudós 1928-ban született Kolozsváron. Gimnáziumi tanulmányait szintén Kolozsváron …