2024. július 27., szombatMa Olga napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
2024.07.27. Olga Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Vidnyánszky Attila: Látjuk, hova züllik le a kultúra Nyugaton

Hirdetés

Vidnyánszky Attila: Látjuk, hova züllik le a kultúra Nyugaton

Egy interjúban a Nemzeti Színház vezetőjével, Vidnyánszky Attilával beszélgetett a Demokrata munkatársa. Számos témát jártak körbe a rendezővel a Nemzeti Színház új évadától elkezdve, a Színházi Olimpián szerzett tapasztalatokon át egészen a kultúra finanszírozásának mostani helyzetéig.

A show-business csodája

Az idén megrendezett Színházi Olimpiával kapcsolatban Vidnyánszky Attila elmondta, hogy az esemény elsődleges támogatója a magyar állam volt. Ő maga igyekezett cégeket megkeresni, amelyekről úgy vélte, segíthetnek az eseménysorozat szponzorálásában, de több ízben falakba ütközött.

Volt olyan nagy cég, amelyet többször is megkerestem, de éreztem az ellenállást. A magyar kultúra legfontosabb szponzora ma a magyar állam, ami nem is olyan nagy baj. Pláne, hogy látjuk, hova züllik le a kultúra Nyugaton, ahol magánszemélyekre van bízva a szponzoráció. Nézzük meg például, hogy milyen a New York-i felhozatal, mennyi ott az igazán komolyan vehető színházi előadás! Vagy a mi értelmezésünkben mennyi értékelhető színház van Los Angelesben? Nem vonva kétségbe a show-business csodáját, azt kell mondanom, hogy egyetlenegy sem.

Hirdetés

Vidnyánszky Attila visszatekintve sikeresnek ítélte meg a X. Nemzetközi Színházi Olimpiát, amely egyik legfontosabb célját elérte: a „bezárkózó”, hazai színházi szakmát sikerült kinyitni általa. Elmondása szerint aggódtak, hogy hiába különleges a magyar színházi élet, a környező országokhoz mérve a nemzetközi fesztiválokat tekintve szerényen teljesít az itthoni szakma, ezért nem bízhattak vakon a sikerben.

Sérülékeny szabadság

A fesztivál után azt látták, hogy a szakma és a közönség egyaránt pozitívan fogadta a Színházi Olimpiát, és az itt született kapcsolatok megmaradnak, miközben a külföldi vendégművészek az ország jó hírét továbbviszik. Vidnyánszky Attila úgy véli, sikerült a Színházi Olimpiával olyan „szabad” fesztivált létrehozniuk, amely nemzetközi szinten nem mindig történik meg. A rendező úgy fogalmazott az interjúban:

Sikerült egy szabad fesztivált csinálnunk kötelező témák kötelező felmondása nélkül. Ha csak a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/08/30/vidnyanszky-attila-nemzeti-szinhaz-bank-ban-szinhazi-olimpia-theodoros-terzopoulos/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Olyan ételeket szolgálnak fel a Balaton partján, hogy csak nézünk

Minden rekordot megdöntve idén a Balatoni Kör által szervezett Év strandétele versenyre 40 étellel neveztek a balatoni …