2025. január 15., szerdaMa Lóránt napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 412,00 Ft | USD: 401,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
2025.01.15. Lóránt Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 412,00 Ft | USD: 401,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Vendéglő, ahol a töltött paprika tartósabb minden politikai formációnál

Hirdetés

Vendéglő, ahol a töltött paprika tartósabb minden politikai formációnál

Ott, abban a bécsi belvárosi utcában, ahol a vastag falak még a nagy forróságban is képesek megőrizni hűvösségüket, pont ott, azon a szűkös kűzdőtéren kellett megütköznie a két patinás vendéglátónak. Mert ilyen hely ez, legendás.

Ha Kussmaul és Fiegelmüller nem kényszerült volna egymással szembe, a másikra nyitva vendéglőik ajtaját, akkor a visszafogottabb, a népszerűséget kevésbé hajszoló, az igényesebb ínyencekre nyitottabb, kulináris értelemben kockázatosabb kreációknak otthon adó fine bistro felszolgálója nem vágna keserves arcot, ahogy átpillantgat a szomszédos étterem előtt hosszú, tömött sorokban várakozókra, akik mind az itteni híres rántott húsra ácsingóznak.

Akiknek sejtelmük sincs arról, hogy átellenben, a hűvösben, a boltívek mögötti konyhán készül az igazi borjú bécsi szelet.

Hirdetés

És igaz, hogy nem húszba kerül, mint ott, ahol ők várakoznak a sertésből készülő, tányérról lelógó, kartonpapír vékonyságúra, hanem harmincba, viszont zsenge borjúból: és, hát valljuk be, ha már bécsi, akkor ne sajnáljuk a harmincat.


Figlmüller


9

FiegelmüllerGaléria: Kussmaul és Fiegelmüller(Fotó: Vajda Pierre / Index)

Szelet innen, szelet onnan

Itt ülök a vastag falú hűvösben, innen vizionálom a virtuális küzdelmet, elnézem a szemközt ácsorgókat, és közben könnyet ejtek az ezen oldaliakért, ahol szó szerint ketten vagyunk, rajtunk kívül senki, míg odaát, a forróságban, bécsiszelet-reményekkel teli népek araszolnak, hogy a világ nem biztos, hogy méltán leghíresebb rántott húsát ehessék.

A hírnév, tudjuk jól, nem csupán a kifogástalan minőséget fémjelzi, sőt gyakran éppen a minőség hiányát takargatja, pótolja. Mondom én, de hát csak egy vagyok a milliónyi fogyasztó közül, miért éppen nekem volna igazam. Lehet, a túloldaliaknak van igazuk.

Persze a játszmában vannak a tényleges minőséget, értéket és a hozzáadott értéket objektíve bizonyítható tényezők. Mégiscsak szakmáról van szó, és az, hogy a küzdelemben a minőséget elsöprő tömegek meggyőződése kerekedik felül, nem jelenti azt, hogy megszűntek volna az objektív kritériumok.

Az a gyanúm, hogy a többség még akkor is a túloldalt választaná, ha megtudná, hogy az én üres térfelemen is van sertésből készült rántott hús, fillérre ugyanannyiért, mint odaát. És még jobb is, tartalmasabb, hullámos panírral, szaftos hússal, nem lóg le a tányérról, de nem is az a dolga, lógni a száradó ruhának kell, nem a rántott húsnak. Ám ha sikerült megteremteni a legendát, és úgy tűnik, sikerült, akkor ebben a virtuális birkózásban a legenda, ha oly sekélyes is, két vállra fekteti a másikat – aki hiába tudja saját értékeit, mégis elgyengül, talán már birkózni sem akar, beletörődik a vereségébe. Nem is annyira a termék, mint másoknak a termékhez fűződő várakozása a döntő.


Borjú bécsi


9

Borjú bécsiGaléria: Kussmaul és Fiegelmüller(Fotó: Vajda Pierre / Index)

Vendéglő, szenvedéllyel

A Bécsi-erdő szélén egy stájer vendéglő, hol vidám kedvű tót atyafi köszönt magyar szóval, nevemen szólít, és Sisi állítólagos helyére, egy szúette előtető alá, ácsolt faasztalhoz ültet, mindjárt a bejáratnál, hogy aki ide betér, láthassa, mekkora becsületem van errefelé (is). Monarchia, k. u. k., ez csak a játék része, a mi galántai emberünk negyedszázada itt boldogítja a nagyérdemű környékbeli, sokban hiányt nem szenvedő publikumot – akik jacht ide, Riviéra oda, a stájer ötscherblicki malac húsáért lelkesednek, meg a vendéglői fapadokért, a monarchikus tótókért, magyarokért, kifakult zöld ernyőkért és a családi üzemeltetésű erdőszéli vendéglőért.

Újból […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/degusztator/2024/08/19/borju-becsi-szelet-rantott-hus-panir-vendeglo-ausztria-toltott-paprika-gasztronomia-pierre-kritika/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Csak a halála után akarák kiadni, mégis megjelent Ferenc pápa önéletrajzi könyve

A katolikus egyházfő, Ferenc pápa önéletrajza, a Remény 2025. január 14-én került a könyvesboltok polcaira …