2024. június 18., keddMa Levente napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
2024.06.18. Levente Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Valójában csak mostanra vált teljessé a klasszikus Star Wars-trilógia

Hirdetés

Valójában csak mostanra vált teljessé a klasszikus Star Wars-trilógia

Mint azt megírtuk: a Szukits Kiadó bejelentette, hogy tizenhét év után idén befejezi a Star Wars-kötetek kiadását és értékesítését Magyarországon, a meglévő termékeket kivezetik, vagyis számos eddig megjelent könyv, valamint képregény többé már nem lesz kapható náluk. Ugyanakkor a Szukits jó néhány nagy dobással búcsúzik a messzi-messzi galaxistól. Az egyik ilyen nagy dobásról, a valaha írt egyik legjobb Star Wars-történet, a Hagyaték képregénysorozat kiadásáról már írtunk.

A Szukits szintén a rajongóknak kedveskedett azzal, hogy befejezte a trilógiává bővült Bizonyos szemszögből-sorozatot. Tavaly volt negyven éve, hogy bemutatták A Jedi visszatért, a film jubileuma tiszteletére negyven szerző elevenítette fel a klasszikus trilógia harmadik részének eseményeit főszereplők és mellékszereplők, ismert vagy kevésbé ismert, illetve eddig egyáltalán nem ismert karakterek szemszögéből. Az előző két film – az Egy új remény és A birodalom visszavág – esetében is készültek a negyvenedik évfordulók alkalmával antológiák. Most már mindhárom olvasható magyarul is.

Dráma, diadal és elégtétel

Az első kötet első története összeköti a Zsivány Egyes című film utolsó jelenetét az Egy új remény első képkockáival. Leia hercegnő a Halálcsillag technikai dokumentációjával menekül Darth Vader elől a Tantive IV fedélzetén, Raymus Antilles kapitány pedig felkészül rá, hogy talán ez lesz az utolsó küldetése.

A rövid történet különösen drámai, mert miközben a kapitány búcsúlevelet készül írni az Alderaanon hagyott családjának, abban a reményben, hogy megérte áldozatot hozni az ő jövőjükért, mi pontosan tudjuk, a bolygót és népét éppen a Halálcsillag pusztítja majd el.

Hirdetés

Egy másik történetben megismerhetjük Leia hercegnő nevelőszülei, Bail és Breha Organa utolsó pillanatait az Alderaanon, akiknek csak az jelent megnyugvást, hogy nevelt lányuk életben marad.

A bolygópusztító utasítást kiadó harcállomás parancsnokának, Wilhuff Tarkin nagymoffnak a gondolataiba is „belepillanthatunk”. A Halálcsillag már az övé, olyan erő van a kezében, mint senki másnak a galaxisban. Az Alderaan elpusztítása Tarkin karrierjének a diadalmas csúcspontja, hatalma talán már a császáréval is vetekszik. A történet ugyanakkor felidézi a Zsivány Egyes utolsó jeleneteit, a Tarkin által elárult, a Halálcsillag építéséért felelős Orson Krennic igazgató utolsó pillanatait a Scarifon. Krennic tudja, hogy miért kell meghalnia, de tud valami mást is, amit Tarkin nem, és ez elégtétel a számára.

A császár megérzi a zavart az Erőben

A klasszikus trilógia második részében, A Birodalom visszavágban a legfélelmetesebb Darth Vader, aki kíméletlenül, már-már mániákusan, a környezete számára talán irracionálisan tör előre, hogy kézre kerítse az ifjú Luke Skywalkert. Fontosabb számára őt elfogni, mint az egész háború a Felkelők Szövetsége ellen. Vader nem bocsátja meg a hibákat, nála a büntetés: halált érdemel. Ozzel admirális, a Sith nagyúr zászlóshajójának, az Executor szupercsillagrombolónak a parancsnoka is az életével fizet a hibájáért. A Star Wars-filmek egyik ikonikus jelenete, amikor Vader az Erőt használva szorítja ki belőle a szuszt, és míg az admirális fuldokolva agonizál, a Sith nagyúr már Ozzel utódjának, Firmus Piettnek adja ki az új utasításokat. A Bizonyos szemszögből-sorozat második részében a haláltusáját vívó Ozzel admirális előtt lepereg az élete, amely más is lehetett volna. Eszébe jutnak veszteségei, amiket elvett tőle a birodalmi karrier, és amely végül az életébe került. A kis történet után Ozzel már nem csupán egy szürkezubbonyos birodalmi tiszt lesz a szemünkben, hanem egy ember, aki utolsó pillanataiban megbánta döntéseit, és az elvesztegetett időt.

A Birodalom visszavágban jelenik meg először Palpatine császár, aki előtt még a rettegett Darth Vader is meghajol. A Bizonyos szemszögből második része azt a pillanatot is elmeséli, amikor

a császár megérzi a zavart az Erőben, és annak okozóját is. Palpatine ráébred, hogy a Darth Vader maszkja […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2024/05/31/star-wars-trilogia-jubileum-konyv-ajanlo-sorozat-szukits/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Amikor a Kisstadionban egy kalap miatt elszabadult a pokol

A Neoton együttes gitárosa és zeneszerzője a hőskorból a legszívesebben az Illésre emlékszik vissza, amiért az angolszászok uralta …