2024. július 27., szombatMa Olga napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
2024.07.27. Olga Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Új tilalmat vezetne be a kormány: számos kedvezményt bukhatunk vele

Hirdetés

Új tilalmat vezetne be a kormány: számos kedvezményt bukhatunk vele

Új árkötöttségről szóló törvényjavaslatot tett közzé pénteken a kormány, amelynek fókuszában a friss könyvkiadványok állnak – hívta fel rá a figyelmet a HVG.

A javaslat értelmében nem lehetne a könyvkiadó és importőr által meghatározott árból kedvezményt adni egy teljes éven át, még akkor sem, ha a könyvet nem Magyarországon adták ki,

de az összes példány legalább felét Magyarországon értékesítik. 

Hirdetés

A javaslat a Kulturális és Innovációs Minisztériumtól érkezett, és szinte ellentmondást nem tűrően kerülhet majd áprilisban a döntéshozók elé, hiszen bár a kormány ad lehetőséget észrevételekre, a megszabott időkeret szembetűnően rövid. 2024. március 30-ig – most szombatig – van lehetőség lépnie annak, aki nem ért egyet a törvényjavaslattal – gyakorlatilag a javaslat pénteki közzétételétől nagyjából egy hét áll rendelkezésre. Amennyiben a javaslatot áprilisban elfogadják, az akár szeptembertől hatályba is léphet.

Az Európai Unió országainak zömében szintén létezik olyan törvény, amely kötött könyvárakkal az új kiadványok védelmét igyekszik szolgálni – a most előterjesztett javaslat a német példára hasonlít. Ennek értelmében 365 napra rögzítik az árat. Ez az egyéves intervallum abban az esetben érvényes, ha az adott könyvet az azt megelőző legalább három évben Magyarországon nem adták ki.

GettyImages-1065883732

Fotó: Robert Alexander / Getty Images Hungary

Kották, kartográfiák, e-könyvek

A törvény lényege, hogy a kiadó, valamint az importőr határozza meg az általa megjelentetett, forgalmazott könyvek fogyasztói árát, amit meghatározott ideig a kiadó engedélye nélkül nem lehet megváltoztatni. A törvény alapvetően a kiadókra és az első magyarországi forgalomba hozókra vonatkozik. A javaslat hatálya kiterjed azon könyvekre, amelyek:

  • három nyomdai ív terjedelmet meghaladó,
  • ISBN-számmal ellátott,
  • […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2024/03/27/torvenyjavaslat-kedvezmenyek-megvonasa-konyvvasarlas-konyvesboltok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Olyan ételeket szolgálnak fel a Balaton partján, hogy csak nézünk

Minden rekordot megdöntve idén a Balatoni Kör által szervezett Év strandétele versenyre 40 étellel neveztek a balatoni …